fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Fokhagyma: a természetes antibiotikum?

Gyomor-és bélpanaszok, gombás betegségek, nátha, rák: mi köze ezekhez a fokhagymának? Valóban hatékonyabb, mint a penicillin? Mitől olyan egészséges a fokhagyma? Kutatások a fokhagymáról cikkünkben!

Fokhagyma

A konyhában sokszor használunk az ételeink ízesítésére fokhagymát. De ezt az értékes növényt alkalmazhatjuk betegségek kezelése esetén is. Hatvan éve Cavallito amerikai kutató vonta ki először a fokhagymából azt az olajat, amely az allicin nevet kapta, és amelyről megállapította, hogy számos mikroorganizmus ellen bevethető, némelyik ellen hatásosabb a penicillinnél is.

Így például a szervezetben súlyos gyulladásokat okozó streptococcus, staphilococcus, sőt, még a tífuszt okozó baktériumok ellen is hatékony. Emésztőrendszeri zavarok, gyomor- és bélpanaszok ellen is hatásos. Több vírus ellen is kimutatták a hatékonyságát: bélhurut, májgyulladás, herpesz esetében alkalmazható. Influenzavírus ellen akkor hatásosabb, ha már a megbetegedés előtt alkalmazzák.

A fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin, a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa. Kutatók azt találták, hogy ez a vegyület szulfénsavra bomlik le, mely a szabadgyökökkel rendkívül gyorsan, egyedülálló módon reagál. Japán kutatók a vízben, alkoholban és olajban tartósított fokhagymát hasonlították össze a friss fokhagymával. Az allicin a fokhagyma legfontosabb aktív hatóanyaga, és a jellegzetes illatot is ez a vegyület adja, antibakteriális tulajdonságairól is széles körben ismert. A frissen nyomott fokhagyma stabilabb és több allicint tartalmaz, mint a tartósított típusok. A szobahőmérsékleten vízben az allicin-szint körülbelül hat nap alatt feleződik meg, míg a növényi olajban ugyanehhez mindössze néhány órára van szükség. Ahogy az allicin szint csökken, a fokhagyma antibakteriális hatása is gyengül. A kutatók szerint azonban az is elképzelhető, hogy az allicin olyan anyagokra bomlik le, melyek még mindig hasznosak lehetnek. Tehát nem a magas antioxidáns-tartalom, hanem a fokhagyma felvágásakor vagy préselésekor keletkező hidrogén-szulfid eredményezi a jótékony hatást, ugyanakkor a feldolgozott és megfőzött fokhagyma elveszíti azon képességét, hogy hidrogén-szulfidot állítson elő. Egy nemzetközi munkacsoport azt találta, hogy bizonyos, szívet védő tulajdonsága a fokhagymakészítménynek is volt, de a friss fokhagyma kedvező hatása sokkal erélyesebben érvényesült. Eredményeik szerint is a fokhagyma szívet védő hatékonysága nem annyira az antioxidáns elemeknek, hanem az igen kellemetlen szagú hidrogén-szulfidnak köszönhető.

Nátha

A nátha első jeleire a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás – az echinacea fogyasztása mellett - fokhagyma kúra megkezdése. A fokhagyma kénvegyületei erősítik az immunrendszert, és segítenek leküzdeni a fertőzéseket. A fokhagymában éppen a kellemetlen szagú vegyületek gyógyítanak. Ha valaki vírusellenes gyógyszereket szed, ügyelnie kell a fokhagyma fogyasztására, nehogy hátrányos kölcsönhatások lépjenek fel. A felső légúti megbetegedések ellen nyersen, vagy forrázva, összetörve, tejjel, mézzel elkészítve ajánlható köhögés és hörghurut ellen.

Gombás megbetegedésekben is hatásos lehet. Egyes húgyúti fertőzések esetén az echinacea cseppek és az áfonyalé fogyasztása mellett ajánlható a fokhagyma is, mivel gombaölő. A szisztémás, vagyis az egész szerveket, szervrendszereket érintő gombás fertőzések meglehetősen nehezen kezelhetőek, melyek ellen is felhasználható a fokhagyma. Lábgomba esetén a vízben megfőzött fokhagymát hűtsük le langyosra, és áztassuk ebben a lábunkat.

Baktérium- és gombaellenes hatása mellett meg kell említeni bélfertőtlenítő, epe-, májműködést elősegítő, görcsoldó, antioxidáns szerepét is.

Szívbetegség

A fokhagyma régóta ismert értisztító, szerepet játszhat a szívbetegség kockázatának csökkentésében. A vérnyomás csökkentésén kívül segít az érelmeszesedés megelőzésében is, értágító, a vérlemezkék összecsapódását is gátolja, mely megvéd a szívrohamtól, sztróktól. A hatás annak tulajdonítható, hogy a fokhagyma poliszulfidjai hidrogénszulfid kibocsátására késztetik a vörösvértesteket, amelynek simaizom-lazító hatása van. Ennek következtében a vérerek fala ellazul. Az erek ellazulása első lépésben csökkenti a vérnyomást, és szív-védő szerepet játszik. Tudósok kimutatták, hogy ez a hatás már két gerezd elfogyasztásakor tapasztalható volt.

Segíthet a koleszterinszint szabályozásában is. A kutatók megállapították, hogy nemcsak a friss fokhagyma hatásos, de a fokhagymakivonat is. A vizsgálat szerint 7,2 g fokhagymakivonat 6 hónapon át történő szedése az összkoleszterin szintet 6%-kal, az LDL vagy "rossz koleszterin" szintet 4,6%-kal és a vérnyomás felső szintjét 5,5%-kal csökkentette. A halolaj segíthet a trigliceridszint csökkentésében, ugyanis a magas trigliceridszint az ateroszklerózis és a szívbetegségek komoly rizikótényezője, különösen nők esetében. Egy kutatás szerint a fokhagyma és a halolaj megfelelő kombinációja rendkívül hatásos a koleszterin- és a trigliceridszint csökkentésében. Egy amerikai vizsgálat is megerősítette a fentieket, és megállapították, hogy a fokhagymakivonat többszöri, hosszabb időn át tartó szedése biztonságos és jótékony hatású.

A szív- és érrendszeri betegségek mellett hazánkban a cukorbetegségfőleg a 2-es típusú – nagy népegészségügyi kockázattal bír. Japán kutatók felfedezték, hogy a vanádium – egy fém, ami hatásos lehet e betegségre - és a fokhagyma allaxinja összekapcsolódva vegyületet alkot, mely mindkét cukorbetegség-formában csökkentheti az emelkedett vércukorértéket.

Rák

A fokhagyma rendszeres fogyasztása korunk legrettegettebb betegségét, a rákot is megelőzheti. Milánói kutatók több olasz és svájci tanulmány adatainak felhasználásával vizsgálták a hagyma- és fokhagymafogyasztás, valamint a rák kapcsolatát, ideértve a száj, a gége, a nyelőcső, a vastagbél, az emlő, a petefészek és a vese rákos megbetegedését is. A kutatók megállapították, hogy a hagyma fogyasztása csökkenti a vastag- és végbélrák, valamint gége- és a petefészekrák kockázatát. Az aprított fokhagyma a gyomorrák ellen lehet hatásos (az aprítás egy enzimet szabadít fel, amely segíti hasznos kénvegyületek képződését). A védő hatás azoknál bizonyult a legerősebbnek, akik a legtöbbet fogyasztottak. Ez a megállapítás egyaránt igaznak bizonyult a hagyma és a fokhagyma esetében. Egy új-zélandi kutatócsoport vizsgálata szerint már napi fél gerezd nyers fokhagyma elfogyasztása is hatékony védelmet nyújthat a vastagbélrák ellen. A legtöbb fokhagymát evőknél valamennyi rákfajta kockázata alacsonyabb volt, kivéve az emlő- és a prosztatarákot, amelyeknek elsősorban hormonális okai vannak.

A szervezetbe a növényvédő szerekből és a feldolgozott húskészítmény közvetítésével kerül be nitrát, ami átalakulás után rákkeltő nitrózamin képződik. Egy vizsgálat kimutatta, hogy az emberek minél több fokhagymát fogyasztanak, annál alacsonyabb a mérhető karcinogének szintje. A legjobb, ha a fokhagymát nyersen fogyasztjuk, az amerikai rákkutatók szerint, ha a felvágott fokhagymát legalább tíz percig állni hagyjuk mielőtt felhasználjuk, akkor egyharmadával többet őriz meg a rákellenes kénvegyületeiből, mint ha azonnal megfőzzük vagy megsütjük.

Felhasznált irodalom
Dr Gáspár R.: Éltető és gyógyító táplálékok, Heted7világ kiadó, 2004, 172-176 J. Browden: Egészséges élet, egészséges táplálkozás, Egmont, 2008, 282-284 Kissné D.É.-Zsoldos M.: A természet kincseskamrája, Pannon-Literatúra Kft, 2007, 27 Dobos L.: Majdnem csodaszer - a fokhagyma  www.informed.hu 2010-04-29 Seprődi B.: Már tudjuk, miért jó a fokhagyma www.informed.hu 2009-02-11 Szívbarát fokhagyma  Proceedings of the National Academy of Sciences, Oct. 15, 2007 A hagyma és a fokhagyma segíthet a rák megelőzésében Galeone, C. American Journal of Clinical Nutrition, November 2006; vol 84: pp 1027-1032. Csökkenti a fokhagyma a koleszterin szintet?  The New York Times Health News Service Medincorp 2002-07-31 A fokhagyma és a halolaj csökkenti a koleszterinszintet American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 65, February 1997, pp. 445-50 A fokhagyma csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 64, Dec 1996, pp. 866-70 Larsen, H.R.: Fokhagymával a vastagbélrák ellen IHN magyar kiadás 2002-07-17 Mennyi fokhagyma kell az egészséghez? Megmérték! Medipress 2010.03.10. Csak a friss fokhagyma öli a kórokozókat Medipress 2008.06.09. Minek tulajdonítható a fokhagyma jótékony hatása? Magyar Orvosi Kamara www.fuggetlen.hu 2007.10.18. Kiss É.: Tíz dolog, amit érdemes tudni a fokhagymáról www.hazipatika.com 2010.05.26. Ne használjon szárított fokhagymát, nincs jótékony hatása Medipress 2009.08.05. Rendkívül erős antioxidáns a konyhában Medipress 2009.02.16. Fokhagymával a rák ellen www.webbeteg.hu - Cs. K. fordító 2011.03.13, Dr. Csuth Á.: Természetes vérnyomáscsökkentők www.webbeteg.hu  2012.04.13. Küzdelem a téli fertőzésekkel FOOD TODAY 11/1999 www.eufic.org Élelmiszerek, fizikai aktivitás és daganat – a létező vizsgálatok áttekintése FOOD TODAY 05/2008 www.eufic.org Cukorbetegség kezelése fokhagymával MTI 2009-02-09 Fokhagyma: épp az gyógyít, amitől büdös MTI 2009-08-10
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér