Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
fermentált gomba komplex

6 gyógygomba, amitől a fermentált gomba komplex olyan hatásos

A gyógygombák számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek – ha mindet élvezni szeretnénk, a fermentált gomba komplex a legjobb választás.

Immunerősítés természetesen: minden, amit a fermentált gomba komplexről tudni érdemes

A modern életvitel gyakran túlterheli szervezetünket: a stressz, a helytelen táplálkozás és az alváshiány mind gyengíthetik az immunrendszert. Érthető tehát, hogy egyre többen keresnek természetes megoldásokat egészségük megőrzésére, ebben pedig hatalmas segítséget jelenthetnek a különböző gyógygombák. A fermentált gomba komplex egy olyan készítmény, amely hat különféle gyógygombát egyesít egyetlen, könnyen hasznosuló formában – természetes módon segítve szervezetünket a regenerációban és a védekezésben.

Miért hasznosak a gombák?

A gyógygombák évszázadok óta fontos szerepet játszanak a keleti orvoslásban, hiszen amellett, hogy tápanyagokban gazdagok, számos bioaktív vegyületet – például poliszacharidokat, béta-glükánokat, triterpéneket és antioxidánsokat – tartalmaznak, melyek segíthetik a szervezet egyensúlyának fenntartását.

Az immunerősítés, gyulladáscsökkentés, sejtvédelem, idegrendszeri támogatás és a vércukor- vagy koleszterinszint szabályozása csak néhány azon területek közül, ahol a gyógygombák jótékony hatásai megmutatkozhatnak – ahhoz azonban, hogy a szervezet ezeket a hatóanyagokat megfelelően tudja hasznosítani, extra segítséget jelenthet a fermentálás folyamata.

A fermentálás

A fermentálás egy természetes erjesztési folyamat, melynek során mikroorganizmusok – például baktériumok vagy élesztőgombák – bontják le az élelmiszerekben található összetevőket. Ez nemcsak jobb ízű és emészthetőbb terméket eredményez, hanem jelentősen növeli a tápanyagok hasznosulását is.
A fermentált gombák előnye, hogy a fermentálási folyamat során a különböző összetevők – különösen a béta-glükánok és antioxidánsok – hatékonysága megnő, sőt, új vitaminok, enzimek, antioxidánsok és egyéb bioaktív vegyületek is képződnek.

A gyógygombák és azok jótékony hatásai

Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről azzal a hat gombafajtával, melyek a fermentált gomba komplex összetevőiként támogatják egészségünket.

Pecsétviaszgomba, vagy Reishi gomba

A Reishi, vagy Ganoderma lucidum a keleti gyógyászat egyik legismertebb résztvevője, melyet gyakran a halhatatlanság gombájának is neveznek.

A fás állagú gomba íze meglehetősen keserű, így önmagában ritkán fogyasztják, étrend-kiegészítőként azonban rendkívül széles körben alkalmazzák, hiszen pozitív hatásait komoly kutatások bizonyítják. Számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük poliszacharidokat, triterpéneket és szterolokat, melyek különböző jótékony hatásokkal bírnak.

A pecsétviaszgombában található vegyületek segítenek az immunválasz erősítésében, a fehérvérsejtek aktivitásának növelésében, de a T-sejteket és a természetes ölősejteket is támogatják. Ennek következtében könnyebben küzdhetjük le a fertőzéseket, betegségeket, de az általános immunitásunk is javulhat.

A Ganoderma lucidum emellett erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ezáltal segít a szabadgyökök semlegesítésében, ami hozzájárul a sejtkárosodás és a gyulladás csökkentéséhez, a betegségek megelőzéséhez, valamint az öregedés jeleinek lassításához. A gomba további pozitívuma gyulladáscsökkentő hatása, antimikrobiális tulajdonsága, de kedvezően hathat a szív- és érrendszer egészségére, adaptogén tulajdonságai miatt pedig segíthet csökkenteni a szorongást, javítani az alvásminőséget.

Süngomba, vagy oroszlánsörény gomba

A süngomba, vagy Hericium erinaceus jellegzetes, fehér tüskés, „szőrös” külsejéről kapta különböző neveit, de nemcsak megjelenése különleges – egyedi hatóanyagtartalmával is kiemelkedik a gyógygombák sorából. Érdekessége, hogy ízét sokan a tenger gyümölcseihez hasonlítják, nem véletlen, hogy nyersen, főzve és szárítva is gyakran fogyasztják.

Két fő hatóanyaga, a hericenon és az erinacin stimulálják az idegsejtek növekedési faktorát (NGF), ami nagyon fontos szerepet játszik az idegsejtek, a központi és a perifériás idegrendszer kialakulásában, működésében és regenerációjában – csökkenése pedig összefüggésbe hozható a korai Alzheimer-kórral is.

Érthető tehát, hogy a süngombát elsősorban az idegrendszeri egészség támogatására használják: rendszeres szedése javíthatja a memóriát, csökkentheti az enyhe kognitív zavarokat, és segíthet az idegrendszeri betegségek megelőzésében is. Emellett csökkentheti a szorongást, ezáltal a depresszió kialakulásának esélyét, de gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatással is rendelkezik, és támogathatja az emésztőrendszert is – különösen a gyomorfekély megelőzésében játszhat hatékony szerepet.

Murill gomba, vagy mandulagomba

Az Agaricus blazei Murill, ismertebb nevén mandulagomba Brazíliából származik, de igazi népszerűségét Japánban nyerte el.

A gomba jól ismert az immunrendszert serkentő képességéről: tanulmányok kimutatták, hogy ez a képesség a benne található jótékony poliszacharidokból, elsősorban a béta-glükánokból ered. Ezek a vegyületek képesek megváltoztatni a szervezet immunválaszát, ezáltal pedig védelmet nyújthatnak a különböző betegségekkel szemben.

Amennyiben az immunrendszer túlműködik – például autoimmun betegségek esetén –, és valamilyen okból a saját szöveteket is megtámadja, a mandulagomba képes lehet csökkenteni a túlzott immunválaszt. Ha pedig éppen ellenkezőleg, az immunrendszer legyengül, az Agaricus serkenti annak működését, így a szervezet megfelelően tud reagálni a valós veszélyekre.

A murill gomba jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre, mivel számos hasznos enzimet tartalmaz, melyek segítenek a makrotápanyagok lebontásában, de ez a gombafaj az anti-aging mozgalom fontos eszköze, és a májvédelemben is segítséget nyújthat.

Shiitake gomba

A shiitake, vagy Lentinula edodes az egyik legismertebb és legelterjedtebb ehető gyógygomba, amely nemcsak finom, de tápanyagokban is rendkívül gazdag: D- és B6-vitamint, vasat, szelént, niacint, káliumot, folátot, magnéziumot is tartalmaz.

A gombában megtalálható egy eritadenin nevű vegyület, ami képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét. A benne található béta-glükánok támogatják a gyulladások csökkentését, valamint meggátolhatják azt, hogy túl sok koleszterin szívódjon fel a szervezetben.

A shiitake gombában található poliszacharidok védelmet nyújtanak a sejtkárosodással szemben, támogatják az immunrendszert és fokozzák a fehérvérsejtek termelődését, így a szervezet hatékonyabban veheti fel a harcot a kórokozókkal szemben.

Fogyasztása azért is előnyös, mert magas rosttartalommal rendelkezik, ezáltal pedig javíthatja az emésztést, sőt, a gyomorsav megkötéséhez is hozzájárul, így mind gyomorfekély, mind reflux esetén a segítségünkre lehet. A gombában található aminosavak csökkenthetik a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, de a vérrögök, a trombózis kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhatnak.

Bokrosgomba, vagy Maitake gomba

A bokrosgomba, vagy Grifola frondosa – melyet ágas taplógombaként is ismerünk – mind a gasztronómia, mind a gyógyászat iránt érdeklődők körében népszerű. Nevének jelentése japánul „táncoló gomba”, mivel a legenda szerint az emberek, amikor rátaláltak, örömükben táncra perdültek nagy becsben tartott gyógyító ereje miatt.

Fogyasztása különösen javasolt azoknak, akik magas vércukorszinttel küzdenek, melyet a Maitake segíthet stabilizálni. Kutatások szerint hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez, a benne található béta-glükánok pedig segíthetik az immunválasz működését is.

Hozzáértők szerint a maitake kivonata elősegítheti az ovulációt a PCOS-sel küzdő nők szervezetében, de a korral összefüggő magas vérnyomás csökkentésében is jó eredményeket mutat.

Terülő rozsdástapló, vagy Chaga gomba

A Chaga gomba, latinul Inonotus obliquus egy, a nyírfák törzsén élősködő gomba, amely évszázadok óta ismert a szibériai népi gyógyászatban.

Mivel rendkívül gazdag antioxidánsokban és egyéb, hasznos vegyületekben, segíthet csökkenteni az LDL koleszterin szintjét, ezáltal pedig hozzájárulhat a súlyosabb szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Az antioxidánsok a sejtkárosodás elleni harcban is a segítségünkre lehetnek, a gomba pedig szerepet játszik a citokintermelés szabályozásában, ezáltal támogatva az immunrendszert. Egyes újabb kutatások szerint a Chaka gomba még a depresszió leküzdésében is szerepet játszhat, de az emésztőrendszer működését is támogathatja.

Válasszuk a komplex formulát!

Bár a fenti gombák önmagukban is rendkívül értékesek, egymással kombinálva, egymást kiegészítve fejtik ki a legjobb hatást. A fermentált gomba komplex szedése mellett az adagolás miatt sem kell aggódnunk, hiszen napi két kapszulával minden támogatást megadhatunk a szervezetünknek, amire annak szüksége van – érdemes tehát próbára tenni a készítményt.

Felhasznált irodalom
indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/agaricus#:~:text=Agaricus%20Blazei%20Murill%20is%20well,structured%20beta-glucans%20they%20contain.
webmd.com/diet/what-are-the-health-benefits-of-lions-mane-mushrooms
webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms
draxe.com/nutrition/maitake-mushroom/#:~:text=Maitake%20contains%20beta%20glucan%2C%20a,system%20to%20ward%20off%20disease.
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92757/
medicalnewstoday.com/articles/318527#immune-support
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér