fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok
Folsav

Folsav / Folát: egy életfontosságú vitamin

Arról majdnem mindenki hallott már, hogy a várandós nőknek milyen fontos megfelelő folsav mennyiséget bevinnie a szervezetébe - viszont arról kevés szó esik, mi miatt érdemes mindenkinek odafigyelnie az elegendő folsav fogyasztásra. Cikkünkből most ezt tudhatod meg!

Folsav

A folátok a hasonló biológiai hatású és szerkezetű természetes pteridin-származékok gyűjtőneve. Képzéséhez cianokobalaminra és piridoxinra van szükség. A folsav redukált formában koenzimként vesz részt a porfirinek, a tiroxin és néhány aminosav (adenin és thymin) anyagcseréjében. A DNS-nek és az RNS-nek a szintéziséhez, helyrehozásához, működéséhez, valamint a vörösvérsejtek előállításához és a vérszegénység megelőzéséhez is szükséges. A természetben előforduló folát mesterségesen előállított formája a folsav.

A sejtek örökítő anyaga, a DNS károsodhat a szabad gyökök támadása folytán. A sejt védelmére az antioxidánsok bevitele mellett fontos a folsav megfelelő szinten tartása is.

Hogyan juthatsz elegendő folsavhoz?

Folátforrás a narancslé, sötétzöld leveles zöldségek, a földimogyoró, babfélék, hüvelyesek, leveles zöldségek (paraj), gyümölcsök, sütőélesztő, sörélesztő, zöldbab, a spenót és a kel, de a főzés során a folsav java része sajnos elvész. A táplálékból a folsav 85%-a, a folátok 50-90%-a szívódik fel. Az étrendből felhasználható folsav csekély mennyiségre miatt a kutatók a folsav napi szedését javasolják étrendkiegészítő formájában, B12- és a B6-vitamin mellett. A folsav ajánlott mennyisége (RDA) felnőtteknek 0,4 mg/nap, terheseknek 0,6 mg. A B12 ajánlott adagja 0,5-1 mg/nap, míg a B6-vitaminé napi 10-250 mg. A folsav és a B12- valamint B6-vitamin szedése nem kerül sokba, egészségünk szempontjából mégis megéri, mivel a homociszteinszint ezek segítségével könnyen csökkenthető. Arra azonban ügyelni kell, főleg vegetáriánus táplálkozás esetén, hogy a jó folátellátottság elfedheti a B12 vitamin-hiány tüneteit, mely az idegrendszer károsodását vonja maga után. Túlzott folátbevitel csökkentheti a cinkfelszívódást. Az ajánlott folátbevitelt a legtöbb országban, így hazánkban sem lehet teljesíteni, így javasolható a vitamin rendszeres vagy időszakos szedése, főleg gyermekek, idősek és kismamák esetében.

Miért fontos várandósság alatt folsavat szedni?

A terhes anyáknak adott folsavval megelőzhető csecsemőik idegcsatorna-defektusa, így már a terhesség tervezése előtt el ajánlott elkezdeni a folsavkészítmény szedését.

Gyermekeknél a leukémia a leggyakoribb rákfajta a fejlett országokban. Kutatások szerint azoknak az anyáknak a gyerekei, akik a terhesség alatt vasat vagy folsavat szedtek, háromszor (0,37-es arány) alacsonyabb kockázattal betegedtek meg leukémiában, mint azokéi, akik nem kaptak a terhesség alatt ilyen táplálék-kiegészítőket.

Mihez fontos még a szervezetnek a folsav?

A folsav a metionin szervezetben történő átalakulásában is segédkezik. A húsban található metionin homociszteinné alakul át, s ha ez a szint magas a vérben, az igen káros, sőt független (primer) kockázati tényezője lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek és a stroke-nak.

A folátbevitel mérsékelt csökkentése is növeli a szérum homocisztein szintjét, a vérben lévő folsavszint és a homocisztein szint fordítottan arányosak egymással. A felnőttek átlagos homocisztein szintje a vérben 10 mikromol/l. Egy amerikai kutatás szerint a 15 mikromol/l-nél magasabb szint a férfiaknál 60 százalékkal, a nőknél 80 százalékkal növeli meg a szívbetegség kockázatát. E kockázat a végső stádiumban lévő vesebetegeknél igen nagy, tehát nekik is elengedhetetlen a folsav, a B12-vitamin, és a B6-vitamin szedése. Egyes kutatók legalább 0,4 mg folsavat és 1 mg B12 vitamin bevitelt javasolnak naponta.

Emellett a folsav védi az agyat, depresszió esetén is segíthet a bevitele. Kutatások szerint a depresszióban szenvedő felnőtt betegek 15-38 százalékánál alacsony folsavszintet mértek, csakúgy mint az Alzheimer-kóros betegeknél, akiknél a B12 vitamin szint alacsony, a káros homocisztein szint magas volt. A depressziós betegeknek az antidepresszáns gyógyszer hatásának erősítésére jó megoldás lehet a folsavbevitel növelése. Az Alzheimer-kór progressziója sokkal gyorsabb volt azoknál, akiknek a kezdeti homociszteinszintjük is magas volt. A magas homociszteinszint a szívbetegségeken túl tehát fontos rizikófaktora az előbb említett betegségnek is, ugyanakkor ez a kockázat megfelelő mennyiségű folsav és B12-vitamin bevitelével jelentős mértékben csökkenthető. Idősebbeknél ezen kívül jellemző az összefüggés a folsavbevitel és az apátia, depresszió, demencia, visszahúzódás, a motiváltság hiánya között.

E jellemzők és a folsav, valamint a B12 hiány, illetve a magas homocisztein szint között tehát szoros összefüggés tapasztalható. Egy vizsgálat neuropszichológiai tesztsor segítségével keresett kapcsolatot a kognitív funkciók (emlékezés, nyelv, végrehajtó funkciók, információ-feldolgozási képesség, vizuális motoros teljesítmény változása) valamint a magas homociszteinszint között. A B12-vitamin szintje nem mutatott összefüggést egyik kognitív funkcióval sem. A szerzők szerint azonban az „emelkedett homocisztein szintek a konstrukciós képességgel és a feladatok végrehajtásának sebességével, míg a folsav szintje az epizodikus memóriával és a nyelvi teljesítőképességgel függtek össze”. Tehát a folsavbevitel javít a kognitív funkciókon is, és javíthatja az idősek hallását is, mivel egy tanulmány arra enged következtetni, hogy a folsav alacsony szérumszintje összefüggésben lehet a halláscsökkenéssel.

Mivel a folát segíti megelőzni a DNS-ben okozott károkat, néhány bizonyíték alátámasztja egyes rákfajták, elsősorban a vastagbélrák, megelőzésében játszott szerepét. Amerikai és kínai kutatók azt találták, hogy a folsav nagyon hatékonyan előzi meg a mellrák kialakulását mind a menopauza előtt, mind utána. A folsav védő hatása még kifejezettebb volt azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt (napi egy ital vagy ennél több). Akik sok B6- és B12-vitamint, illetve metionint is fogyasztottak még nagyobb volt a folsav védő hatása. A metionin ugyanis egy limitáló aminosav, melyre a szervezetnek nagy szüksége van a immunrendszer megfelelő működése szempontjából. A sok húst fogyasztóknál azonban a túlzott bevitele káros, mivel a szervezetben homociszteinné alakul át, melyről már szóltunk. Szigorú, egyoldalú vegetáriánus étkezés esetén azonban előfordulhat, hogy még a szükséges mennyiség sem kerül bevitelre (ha például kevés kölest és tökmagot fogyasztanak.)

Mi köze a folsavnak a hazánkban sajnos rendkívül gyakori vastag- és végbélrákhoz?

Európai viszonylatban hazánk a szomorú első helyen szerepel a vastag- és végbélrákos megbetegedések tekintetében. Kutatások kimutatták, hogy a nagy mennyiségű hús és kevés gyümölcs, valamint zöldség fogyasztása lényegesen növeli a colorectalis rák kialakulásának kockázatát. Vizsgálatok szerint azoknál a nőknél, akiknek a legmagasabb homocisztein-szintjük volt, (több mint 12 mikromol/l), 70 százalékkal növekedett a rák kialakulásának kockázata, összehasonlítva azokkal, akiknél ez a szint 8 mikromol/l alatt volt. A legmagasabb folsav szérumszintnél viszont (több mint 31 nanomol/l), mintegy fele akkora volt a colorectalis rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél ez a szint 12 nanomol/l alatt maradt.

Tehát a folsavbevitel kiegészítők formájában is nagy védelmet jelenthet a vezető halálokok tekintetében.

Felhasznált irodalom
Dr Earl M.: Vitamin biblia 1985, 126-130 Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat 1995, 50-51 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat 2005, 66-67 Kürti G.: Vitamin abc 2004, 70-71 Larsen, H.R.: Ne hagyjuk ki a folsavat! IHN magyar kiadás 1998;8(7) International Health News 2002-07-17 Larsen, H.R.: Folsav a mellrák megelőzésében IHN magyar kiadás 2001; 10(12) International Health News 2002-09-26 A folsav és a depresszió: Reynolds, E.H. Folic acid, ageing, depression, and dementia. British Medical Journal, Vol. 324, June 22, 2002, pp. 1512-15 Amit a folátról tudni kell: FOOD TODAY 01/2006 www.eufic.org Alzheimer-kór és folsav: Archives of Neurology, Vol. 55, Nov 1998, pp. 1449- 55 A folsav és a vastagbélrák kapcsolata: British Journal of Cancer, Vol. 79. No. 11/12. April 1999, pp. 1917-21 A folsav fontos a vesebetegeknek: Circulation, Vol. 94, No. 11, Dec 1, 1996, pp. 2743-48 A folsav véd a leukémia ellen: Thompson, Judith R., et al. Maternal folate supplementation in pregnancy and protection against acute lymphoblastic leukemia in childhood: a case-control study. The Lancet, Vol. 358, December 8, 2001, pp. 1935-40 A folsav segít a szívkoszorúér megbetegedés megelőzésében: Journal of the American Medical Association, Vol. 274, No. 13, October 4, 1995, pp. 1049-57 A homocisztein- és folsav-szintek összefüggnek a kognitív teljesítménnyel: Homocysteine, Folate Levels Linked to Cognitive Performance Am J Clin Nutr 2006;84:1506-1512. A folsav és a B-vitaminok elősegítik az emlőrák megelőzését: Plasma folate, vitamin B6, vitamin B12, homocysteine, and risk of breast cancer Journal of the National Cancer Institute, Vol. 95, March 5, 2003, pp. 373-80. Folsav és depresszió: Pro Patiente Hírek 2001; 2(14) Medincorp 2002-07-12 Halláscsökkenést okozhat a folsav alacsony szérumszintje Forrás: Medipress
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves Folát tabletta 400 mcg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal