Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Folát

Tudj meg mindent a folsav és folát közti különbségről!

A folát egyike a B-vitaminoknak (B9), folsav néven is gyakran találkozhatunk vele. De mi a különbség a folát és a folsav között? Válaszok a cikkben!

Folát vagy folsav mi a különbségTizenhárom olyan vitamin van, amely elengedhetetlen nem csak az egészséghez, de az élethez is. Ezen létfontosságú tápanyagok között megtaláljuk a különböző B-vitaminokat is, például a tiamint (B1-vitamin), a riboflavint (B2-vitamin), és a niacint (B3-vitamin). Bár B9 vitamin néven a folsavat szokás említeni, érdemes tisztában lenni azzal, hogy a folsav a B9-vitamin szintetikusan előállított formája. A B9-vitamin biológiailag aktív, azaz szerves (természetes) formája pedig a folát. Cikkünkből kiderül, hogy a folát és a folsav között miért nem lehet egyenlőségjelet tenni, miben térnek el egymástól, és miért nem mindegy, hogy a szervezetünkbe milyen módon kerül a B9-vitamin. 

Mi is pontosan a B9-vitamin?

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminoknak számítanak, fontos szerepet játszanak a sejtosztódásban, egyúttal segítik más tápanyagok beépülését a szervezetünkbe. Nyolcféle B-vitamint különböztetünk meg, amelyek nem csak eltérően járulnak hozzá szervezetünk működéséhez, hanem a hiányukból eredő tüneteik is eltérőek.

A B9-vitaminként a folsavat szokás megjelölni, amelynek fontossága leggyakrabban akkor kerül szóba, ha kismamákról van szó. A folsav ugyanakkor a B9-vitamin szintetikusan előállított formája. Ezt azért fontos tudni, mert a B9-vitamin természetes formája, a folát, eltérő jellemzőkkel bír, ezért a két vitamint nem szerencsés egymás szinonimájaként emlegetni. Mielőtt kitérnénk a folsav és a folát közötti különbségre, nézzük meg, miért is fontos számunkra a B9-vitamin jelenléte.

Mi a B9-vitamin szerepe a szervezetünkben?

A B9-vitamin megfelelő jelenléte kulcsfontosságú terhesség idején, megfelelő szintje ugyanis segít megelőzni az első trimeszterben fejlődő idegcső záródási rendellenességeit (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc). Emellett rendkívül fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a DNS és az RNS szintézisében, az agyi funkciók megfelelő működésének biztosításában, hozzájárul az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjéhez is, de lényeges a jelenléte a gyomor-bélrendszer egészségének megőrzésében is.

A B9-vitamin hiánya jellemzően vérszegénységhez, fáradékonysághoz vezethet, depressziót okozhat. Emellett problémák adódhatnak a sejtosztódásnál, gyengülhet az immunrendszer, de a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is megnőhet. Az időseknek különösen figyelniük kell arra, hogy megfelelő legyen a B9-vitamin mértéke a szervezetükben.

Miben különbözik a folsav és a folát?

A folát és a folsav tehát a B9-vitamin két különböző formája. Szerkezetükben eltérnek egymástól, igaz, csak kismértékben.

A folát a B9-vitamin természetben előforduló formája. Egészen pontosan a folát hasonló szerkezetű és hatású vegyületek, úgynevezett folátok gyűjtőneve, melyek például a levélzöldségekben és hüvelyesekben fordulnak elő. Ide tartoznak a

  • dihidrofolátok
  • metilfolátok
  • monoglutamil folátok
  • poliglutamil folátok

A folsav a B9-vitamin szintetikus formája, amit étrend-kiegészítőkben használnak fel, illetve különböző élelmiszerek dúsítására használják (például a rizs, tészta, kenyér, gabonapehely). Magyarországon ez utóbbi nem jellemző.

Eltérően hasznosítja a szervezet a B9-vitamin két formáját

A szervezetnek a szintetikus folsavat és az ételekből származó folátot át kell alakítania biológiailag aktív formává, L-metilfoláttá (5-MTHF), hiszen ebben a formában tud a sejtekbe szállítódni és az úgynevezett vér-agy gáton is átjutni. A folsavat és a folátot ugyanakkor eltérő módon dolgozza fel a szervezet.

A folát esetében érdekes módon, az étrend-kiegészítőkből származó folátot a szervezet jobban fel tudja szívni, mint az ételekben természetesen előforduló folátot. Ennek feltétele, hogy az étrend-kiegészítő biológiailag aktív L-metilfolátot tartalmazzon.

A foláttal ellentétben a folsav legnagyobb része nem alakul át L-metilfoláttá az emésztőrendszerben. Ehelyett a májban vagy egyéb szövetekben kell a szervezetnek átalakítania azt hasznosítható formává. Ez a folyamat azonban lassú és rossz hatásfokú. Egy folsav tartalmú étrend-kiegészítő szedése után viszonylag sok időre van szüksége a testünknek arra, hogy átalakítsa azt L-metilfoláttá. Könnyen előfordulhat, hogy a következő adag beszedésekor még nem is végezte el az előző adag feldolgozását a szervezetünk.

Mit okoz az MTHFR-génmutáció?

A folsav és a folát L-metilfoláttá való átalakítása tehát egy többlépcsős folyamat. A folsav esetében azonban ezt megnehezítheti egy genetikai mutáció, az MTHFR.

Az átalakítási folyamathoz szükség van egy MTHFR enzimre, amit az MTHFR nevű gén állít elő. A problémát az jelenti, hogy nagyon gyakori az MTHFR gén mutációja: a gén nem működik megfelelően, ezért nem termel elegendő MTHFR enzimet. A szükséges mennyiségű enzim nélkül a folsavat nem tudja hasznosítani a szervezet.

Becslések szerint az európai lakosság 40-60%-a hordozza az MTHFR génmutációt, vagyis az emberek felének szinte semmit nem ér, ha szintetikus folsav tartalmú étrend-kiegészítőket szednek.

A babát tervező, illetve terhes nőknek kiemelten nagy szüksége van a folátra, mivel elengedhetetlen a magzat megfelelő fejlődéséhez. Épp ezért ilyen esetben sokkal jobb választás a biológiailag aktív L-metilfolátot választani az étrend kiegészítésére.

Így pótolhatod a hiányzó B9-vitamint

Táplálékainkban természetes formában tehát a folát fordul elő. A folsav a folát szintetikusan előállított formája, amelyet étrend-kiegészítőkben és dúsított élelmiszerekben használnak.

A folát elnevezés a latin „follium” (jelentése levél) szóból származik. Ennek oka, hogy a folát elsősorban a leveles zöldségekben található meg, illetve hüvelyesekben fordul elő a legnagyobb mennyiségben.

Természetes forrásai a római saláta, a brokkoli, a karfiol, a spárga, a fejes káposzta, a fodros kel, a spenót. A csíráztatott hüvelyesek (pl. hajdina, mungóbab, csicseriborsó) mellett az erjesztett élelmiszerek (pl. miszo, kefir), a bogyós gyümölcsök (pl. eper, málna), illetve a citrusfélék (pl. narancs, grapefruit) is bővelkednek folátban.

A természetes források mellett a hiány pótlása folát tartalmú étrend-kiegészítő szedésével is megoldható.

Folsav vagy folát: melyiket szedd? - NÉZD MEG A VIDEÓT!

Felhasznált irodalom
https://www.brainmdhealth.com/blog/folic-acid-vs-folate-everything-you-need-to-know/ https://www.healthline.com/nutrition/folic-acid-vs-folate https://www.dietvsdisease.org/mthfr-folic-acid-folate/ http://pharmaonline.hu/gyogyszereszi_gondozas/cikk/megeri_folsavval_dusitani_a_lisztet https://www.dietvsdisease.org/l-methylfolate-5-mthf/ https://en.wikipedia.org/wiki/Folate https://www.authoritydiet.com/folate-vs-folic-acid-whats-difference-same/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Bioaktív  Folát Mátrix kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér