fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Emésztés
Gyomorégés kínoz? Ezt a 11 ételt és italt kerüld el!

Gyomorégés kínoz? Ezt a 11 ételt és italt kerüld el!

Ha a gyomorégés nálad gyakori probléma, ezeket az ételeket és italokat érdemes lehet lecserélned valami másra, vagy erősen csökkentened fogyasztásuk mértékét. Gyomorégést okozó élelmiszerek listája a cikkben.

A gyomorégés kellemetlen érzését valószínűleg mindenki megtapasztalja élete során. Ezt a szúró fájdalmat a gyomorban és a nyelőcsőben okozhatja stressz és betegség is, ám a legtöbb esetben csupán arról van szó, olyan ételt vagy italt fogyasztottunk, amely átalakítja a gyomor átlagos savképzését. Ha nálad ez gyakori probléma és nem akarsz gyomorégéssel küzdeni, az alábbi ételeket érdemes lehet lecserélned valami másra, vagy erősen csökkentened fogyasztásuk mértékét.

1. Zsíros ételek

A gyomorégést leggyakrabban a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után érezhetjük. A zsír ugyanis egy olyan reakciót vált ki a szervezetből, ami elernyeszti az izmot a gyomor és a nyelőcső közt, így a sav képes kiszabadulni.1 Ha el akarjuk kerülni a szúró érzést, próbáljuk minimálisra csökkenteni az olyan étkezések számát, mikor olajban van zsírban sült ételeket fogyasztunk.

2. Menta

A borsmenta, bormenta tea és a mentalevéllel készült fűszerkeverékek alapvetően puffadásra kiválóan alkalmasak, ám kutatásokkal bizonyítottan ingerelhetik a nyelőcsövet, amely miatt viszont gyomorégést tapasztalhatunk.2 A mentára azonban minden ember szervezete máshogy reagál, így érdemes letesztelni: ha a menta fogyasztását követően gyomorégést tapasztalunk, jobban járunk, ha lemondunk róla!

3. Citruslevek

A narancslé, mandarinlé, grapefruitlé és az összes citruslé sokaknál gyomorégést vált ki. Egy 1995-ös kutatásban 400 alanyon tesztelték a citrusleveket, és a résztvevők 73 százalékánál jelentkezett a gyomorégés.3 Ha ez az eset áll fenn, érdemes például „gyomorkímélő” narancslére váltani, ezt ma már szinte bármelyik boltban megtalálhatjuk.

4. Csokoládé

A csokoládé hasonlóan viselkedik az emberi szervezetben, mint a zsír: elernyeszti az izmokat a gyomor és a nyelőcső közt, utóbbihoz így savat engedve. Egy kocka csoki azért nem vált ki ilyen heves reakciót, itt is főleg a mérték tartásán van a hangsúly.

5. Fűszeres ételek

A zsíros ételek mellett a fűszerek a leggyakoribb okozói a gyomorégésnek. A csípős, fűszeres ételekben található kapszaicin ugyanis tovább tartja a gyomorban az elfogyasztott ételt,4 lassabban indul be az anyagcsere, és így gyomorégést tapasztalhatunk miatta.

6. Só

Kutatások szerint az átlagos szupermarketekben kapható asztali só 70 százalékkal növeli az esélyét annak, hogy gyomorégést tapasztalunk,5 mintha nem használnánk sót az utólagos ízesítéshez. A problémára megoldást jelenthet, ha az asztali sót lecseréljük egy alacsonyabb nátriumtartalmú sóra.

7. Hagyma

A hagymában található rostok szintén hasonlóan viselkednek a szervezetben, mint a zsír vagy a csokoládé. Természetesen a hagymát sem kell végleg kizárni az étrendünkből, egyedül a nyers hagyma fogyasztását jobb, ha kerüljük.

8. Alkohol

Már a minimális alkoholfogyasztás is vezethet gyomorégéshez, ha pedig növeljük a mennyiséget, egyenesen arányosan nő annak a valószínűsége, hogy megjelenik a fájdalom. Az alkohol, különösen a sör és a bor, ugyanis megnöveli a gyomor savtartalmát, állandó fogyasztása pedig csökkenti a nyelőcső ellenállóképességét, így még érzékenyebbek lehetünk a gyomorégésre.

9. Kávé

A kávéval kapcsolatban nagyon szélsőséges kutatások készültek. Vannak, akik azt mondják, a kávéban található koffein szinte garantáltan gyomorégést okoz, mások szerint nincs semmilyen összefüggés, vagy csakis akkor érvényesül ez a hatás, ha éhgyomorra fogyasztunk kávét (pl. reggeli előtt - vagy helyett). A leghatékonyabb tehát az, ha magunk teszteljük le: ha ég a gyomrod a kávétól, próbáld csökkenteni az adagodat, ügyelj arra, hogy egyél előtte, vagy cseréld le teljes egészében zöld teára.

10. Szénsavas üdítőitalok

Ha a szénsavas üdítőitalok miatt szenvedsz a gyomorégéstől, azt könnyű észrevenni. Ilyenkor ugyanis általában éjszaka, elalvás előtt jelentkezik a fájdalom. Ha ezt tapasztalod, máris tudod, miről kell lemondanod.

11. Tej

Gyakran olvasni régi praktikákról, miszerint a magas zsírtartalmú tej csökkentheti a gyomorégés tüneteit. Érdemes azonban hozzátenni, sokszor csak átmeneti megoldásról van szó, és bár a tej miatt rövid időre úgy érezhetjük, jobb a helyzet, a gyomorégés később erősebben térhet vissza. Érdemes gyakori gyomorégés problémáknál a magas zsírtartalmú tejet növényi tejre cserélni, hogy kiküszöböljük a problémát.


Hivatkozások:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9176069

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10383511

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7806034

4 http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(98)83336-2/

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15542505

Felhasznált irodalom
https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-cause-heartburn
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Probiotikus élesztő kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér