Az almaecetet már nagyanyáink is használták, külsőleg és belsőleg egyaránt, számos csodás hatást tulajdonítva neki. Ha "mindenre" nem is jelent gyógyírt, az almaecetnek valóban vannak pozitív hatásai, amelyeket a tudomány is alátámasztott. Segíthet puffadás és emésztési nehézségek esetén is, azonban nem mindegy, hogyan használjuk: a nem megfelelő alkalmazásával ugyanis kárt is okozhatunk!
Az almaecet egy prebiotikum – nem összekeverendő a reklámokban sokszor hallott probiotikummal –, amelyet a szervezetünk nem emészt meg, így változatlan formában kerül be a belekbe, és szaporítja azokat a jótékony baktériumokat, melyek segítenek a gyorsabb és hatékonyabb emésztésben. A prebiotikumok ugyanakkor segítenek a kalcium megfelelő hasznosulásában is. Ez miért fontos? A kalcium hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez, sőt, kutatások alapján a magas kalciumtartalmú étrend (1200-1300 mg naponta) támogathatja a fogyókúra sikerességét is.
Az almaecet tehát egyértelműen hasznos, és mivel meggyorsítja az emésztést, valóban segítséget nyújthat a fogyókúrában is, és a puffadás érzésének enyhítésében, vagy megelőzésében is. De akkor miért intenek óva többen is a rendszeres használatától?
Ennek oka leginkább a fogorvosoknál keresendő. Egy 2012-es holland kutatás ugyanis kiderítette, az almaecet káros tud lenni a fogak egészségére, épp ezért egyetlen fogorvos sem ajánlja már a használatát a hagyományos módon (almaecetes víz ivása). Szerencsére azonban erre is van megoldás!
A trükk csupán annyi, hogy nem önmagában kell használnunk, hanem főzés közben, a minden háztartásban megtalálható, hétköznapi ecetet helyettesítve, vagy ha igazán hatékonyak akarunk lenni, akkor kapszula formájában fogyasztva. Így a fogaink is épek maradnak, és a jótékony hatásairól sem kell lemondanunk!