fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok
K2-vitamin hölgyeknek változókorban és utána: miért és mennyit?

K2-vitamin hölgyeknek változókorban és utána: miért és mennyit?

Hogyan segíthet klimax idején a K2-vitamin? Hogyan lehet megelőzni a csontritkulást, a szív- és érrendszeri problémákat tápanyag pótlással?

K2-vitamin hölgyeknek változókorban és utána: miért és mennyit?A menopauza – változókor, klimax – során jelentős hormonális változások mennek végbe a női szervezetben, amelyek testi-lelki tünetekkel állnak összefüggésben. Míg ezek közül a hangulati változások vagy a hőhullámok könnyen észrevehető, a mindennapokat megnehezítő problémák, addig a csontritkulás vagy a szív- és érrendszeri betegségek jelei igen lassan fedik fel magukat. Tudatos életmóddal, helyes táplálkozással azonban sokat tehetsz azért, hogy a változókor alatti és utáni éveid is egészségben teljenek. Egyik legfontosabb, ám mégis keveset emlegetett tápanyag ebből a szempontból a K2-vitamin: olvass tovább és eláruljuk, hogy pontosan miért is!

Mik a menopauza veszélyes következményei?

Menopauza alatt az utolsó menstruációt értjük, amelyet további nem követ. Ez egy folyamat vége, amely jellemzően 45-47 éves korban kezdődik – ezt hívjuk perimenopauzának –, amikor is a menstruációk egyre ritkábban jelentkeznek, a petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelése leáll.

Mivel az ösztrogén igen fontos szerepet játszik a csontanyagcsere szabályozásában, egészségesen és erősen tartja a csontokat, ezért az ösztrogénszint zuhanása gyakran a csontsűrűség csökkenésével, a csonttörések fokozott kockázatával jár együtt. A csontsűrűség-csökkenés évente 2-5%-os is lehet.

Az ösztrogén emellett szívvédő hatással is bír, többek között segíti a vérnyomás és koleszterinszint alacsonyan tartását, segít megtartani az erek rugalmasságát, és támogatja a véralvadást. Ha ezek a pozitív hatások elvesznek, akkor sajnos növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Mi az a K2-vitamin?

Mennyi K2-vitaminra van szükséged naponta?A K-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Olyan fehérjék aktiválásához van rá szükség, amelyek részt vesznek a normál véralvadásban, az érelmeszesedés gátlásában és a csontépítésben. Röviden: egészségesen tartja a szív- és érrendszerünket és a csontjainkat is.

A K-vitamin kétféle formában fordul elő a természetben: K1-vitamin (fillokinon) és K2-vitamin (menakinon). Tudományos vizsgálatok alapján a legjobban felszívódó és hasznosuló, biológiailag legaktívabb a természetes K2-vitamin, egészen pontosan a menakinon-7 (MK-7), amihez fermentált ételek (savanyú káposzta, sajt, nattó) és étrend-kiegészítő fogyasztásával juthatsz hozzá.

Miért hasznos a K2-vitamin pótlása menopauza alatt és után?

Támogatja a csontok egészségét

Először megfigyelési, majd laboratóriumi és klinikai vizsgálatok is igazolták a K2-vitamin-hiány és a csontsűrűség csökkenése közötti szoros összefüggést.

Japán kutatók kimutatták, hogy a nattó (egy fermentált szójababból készült japán nemzeti étel) fogyasztás mennyisége fordított arányban áll a csontritkulásos törések kockázatával a menopauzán átesett nőknél. Mivel a nattó rendkívül sok K2-vitamint (MK-7-et) tartalmaz, fogyasztása az aktivált oszteokalcin magasabb szintjéhez vezet, ami fokozza a csontképződést és a csontsűrűséget.

Egy 2013-ban lezárult, három évig tartó vizsgálatban menopauzán átesett nők napi 180 mcg K2-vitamint szedtek, MK-7 formájában. Ez hatékonyan megnövelte a nők K2-vitamin-szintjét, a kutatók pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az MK-7 segít mérsékelni a csontok ásványi anyag tartalmának és sűrűségének elvesztését, miközben növeli a csontok erejét.

Egy másik, 126 menopauzán átesett nő részvételével készült vizsgálat szerint a D3-vitamin és a K2-vitamin együtt szedve hatásosabb a csontsűrűség fenntartásában, mint bármelyik önmagában. Egy 148 menopauzán átesett nővel végzett vizsgálatban a K2-vitamint (MK-7), kalciumot és D-vitamint szedő nők csontjai erősebbek maradtak, mint a csak kalciumot és D-vitamint szedő nőké.

Támogatja a szív- és érrendszer egészségét

Kutatások szerint a csontritkulás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatával. Csontritkulásban szenvedőknél gyakori az érfalak meszesedése, ami fontos kockázati tényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek. Menopauzán átesett nőknél a csontok ásványi anyag tartalma és a szív- és érrendszeri halálozások között fordított kapcsolatot találtak.

A K2-vitamin (MK-7) aktiválja a mátrix Gla-fehérjét, amely megköti és eltávolítja a felesleges kalciumot a keringésből, így megakadályozza, hogy a kalcium felhalmozódjon és lerakódjon az erek falán, illetve egyéb lágy szövetekben. Ez nagyon fontos az érelmeszesedés, szívbetegség, magas vérnyomás, stroke, vesebetegség és számos egyéb betegség megelőzéséhez, kezeléséhez.

Egy több mint 16 ezer, 49-70 év közötti nő részvételével végzett tanulmányban minden 10 mcg K2-vitamin bevitele 9%-kal csökkentette a szívbetegség kockázatát. Egy másik kutatásban menopauzán átesett nőknél napi 180 mcg MK-7 három évig történő szedése csökkentette az artériák merevségét. Egy 564 menopauzán átesett nővel végzett kutatás szerint a magas K2-vitamin-bevitel összefügg a koszorúér-meszesedés csökkenésével (de ez a K1-vitaminról nem mondható el).

Javíthatja a hangulatot

A tudományos kutatások ezen a területen még korai szakaszban járnak, de úgy tűnik, hogy a K2-vitamin megfelelő bevitelének szerepe lehet a szorongás elleni küzdelemben. Menopauza után a hormonszintek változása a vércukorszint ingadozásához vezethet, ez pedig fokozza a szorongás, depresszió és kognitív zavarok kockázatát. Egy 2016-os állatkísérlet szerint a K2-vitamin segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet és csökkentheti a szorongás és depresszió tüneteit.

Javíthatja a bőr állapotát

Javíthatja a bőr állapotátAz ösztrogén nagyon fontos szerepet játszik a bőr egészségének fenntartásában. Az ösztrogénszint drasztikus csökkenésétől a változókor utáni 5 évben a bőr elveszíti kollagéntartalmának kb. 30%-át, majd a következő 20 évben évente kb. 2%-át. Ennek hatására a bőr megereszkedik – különösen a nyak, állvonal és orcák körül –, szárazzá válik, elvékonyodik és ráncosodni kezd.

Jó hír, hogy a kollagén szájon át történő pótlása és a bőr hidratálása mellett a K2-vitamin is segíthet felvenni a küzdelmet a menopauza okozta bőrváltozásokkal. Támogatja a lágy szövetek, így az erek és a bőr rugalmasságának megőrzését, a megfelelő vérkeringést és az érrendszer egészségét. Ennek köszönhetően a ráncok, a szemek alatti táskák és karikák, a striák, a visszerek, a gyulladt, duzzadt, kipirosodott bőr és akár az ekcéma enyhítésében is segíthet.

Mennyi K2-vitaminra van szükséged naponta?

A női szervezet K2-vitamin-szükséglete már a perimenopauza idején, vagyis kb. 45 éves korban elkezd növekedni. Innentől fogva mindenképpen kiemelt figyelmet kell fordítani a K2-vitaminban gazdag táplálkozásra és a tudatos étrend-kiegészítésre.

Klinikai vizsgálatok, valamint szakértői vélemények alapján a változókorba lépő vagy utána lévő nőknek naponta 180-240 mcg K2-vitamin (MK-7) bevitele javasolt. Ez a dózis támogatja az erős csontok és az egészséges erek fenntartását. Ezt a mennyiséget ugyanakkor csak úgy lehet elérni, ha rendszeresen fogyasztasz nattót, ami egyedülállóan gazdag forrás (10 dkg nattó = 1000 mcg MK-7), vagy pedig természetes MK7-et tartalmazó étrend-kiegészítőt szedsz.

Fontos persze az is, hogy emellett a D-vitamin (2000-3000 NE), kalcium (1000-1200 mg/nap) és magnézium (320 mg/nap) pótlásáról se feledkezz meg, hiszen ezek is alapvető csonterősítő és egészségtámogató tápanyagok, a K2-vitaminnal együttműködve fejtik ki a pozitív hatásukat.

Felhasznált irodalom
menopausecentre.com.au/information-centre/articles/importance-of-vitamin-k2/
healthfirstnetwork.ca/blog/the-health-benefits-of-vitamin-k2-2/
endocrineweb.com/conditions/heart-disease/heart-hormones
wholefoodsmagazine.com/columns/vitamin-connection/new-discoveries-about-role-vitamin-k-health-part-3-brain-and-nerve-functi/
busbeestyle.com/menopause-vitamin-k2/
laddmcnamara.com/2019/05/14/vitamin-k2-reverses-arterial-stiffness-and-osteoporosis/
nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Vitamin_K2_MK-7_healthy_bone_healthy_body/115898
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31825069/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23525894/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27625301/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11886767/
nmcd-journal.com/article/S0939-4753(08)00209-3/fulltext
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28068285/
gmjournal.co.uk/menopause-and-skin-could-hrt-keep-skin-looking-young
nutritionadvance.com/foods-high-in-vitamin-k2/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin K2-vitamin kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér