fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Koenzim Q10: a sejtek motorja

Koenzim Q10: a sejtek motorja

Hogy lehet a Q10 egyszerre a szív vitaminja és öregedésgátló arckrémek fontos alapanyaga? Részletes ismertető, tudományos kutatások a Q10 koenzimről!

Q10 koenzimFeladata a sejtben, forrásai

Testünk sejtjei életműködésük folyamán energiát állítanak elő, melynek segítségével lélegeznek és végzik el a feladatukat. Az energiaképzés színtere a sejt mitokondriuma. A zsír, a szénhidrát és részben a fehérje bejut a mitokondriumokba, ahol ezek a tápanyagok elégnek. Az energia szállítását a koenzim Q10 végzi az ATP-hez (adenozin-trifoszfát molekulához), amely az energiát tárolja a sejtekben. Ha a sejtnek energiára van szüksége, lebontja az ATP-t és felszabadítja a kötött energiát. Azoknál a sejteknél, amelyeknek nagyobb az energiaigényük, a mitokondriumok is nagyobb sűrűségben vannak jelen. Ez jól megfigyelhető a létfontosságú szerveinknél.

Minél magasabb a sejtekben található koenzim Q10 szint, annál több energiát képesek előállítani. Emiatt segíthet az öregedési folyamatok sebességének a csökkentésében, javul a fizikai terhelhetőség és jelentősen lehet javítani az idős emberek életminőségét. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy segít a jobb szívizomfunkcióban, fokozottabb energia termelésben, kisebb mértékű fáradtságérzetben, nagyobb munkabírásban, az általános közérzet javulásában. Míg a kávé a központi idegrendszerre hat, a Q10 a szervezet természetes energia-anyagcseréjének szabályozására hat.

A koenzim Q10-et a szervezetünk 30-35 éves korunkig termeli, de ez a mennyiség a kor előrehaladtával csökken. A Q10-konzimet tartalmazó kiegészítők fogyasztásával ez a csökkenés kiegyenlíthető. Nagyobb mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos anyagból a hal (főleg a szardínia), a húsok, a szárnyasok, az olívaolaj, a szójabab, a diófélék, a mandula, az olajos magvak, a spenót és a brokkoli.

A koenzim Q10 felszívódását jelentős mértékben befolyásolja a fogyasztott étel lipidtartalma, nagy mennyiségű lipidet tartalmazó táplálékkal együtt történő bevétele növeli a felszívódás mértékét, mivel a koenzim Q10 zsírban oldódik, ezért átjut a sejtmembránokon, és létfontosságú szerepet tölt be az elektrontranszport láncban. A koenzim Q10 napi adagja 5-30 mg, az előírások szerint szedését az étkezéssel egy időben kell megtenni. A fejlett országokban a koenzim Q10 becsült napi bevitele 3-6 mg.

q10 koenzim termékajánló

Küzdelem a rák ellen

A sejtkárosodás az első lépés ahhoz, hogy betegségek alakuljanak ki. A károsodott sejtek mennyisége, a károsodás jellege, időtartama, és a szövet regenerációs képessége jelentős mértékben meghatározza a következményeket, a betegségek lefolyását, illetve kimenetelét. A károsodás mértékétől függően a sejt csökkent működőképességű lehet, alkalmazkodhat vagy elpusztulhat. A csökkent életképesség és működés hátterében okként a mitokondriális funkciózavarok húzódhatnak meg. A sejtkárosodások első lépése, hogy a citromsav-ciklus, légzési lánc és az ATP szintézis károsodik. Ezen energiatermelő folyamatok az élet alapjai, tehát az ATP hiány az életfunkciók megszűnését, csökkent szintézise az életfunkciók károsodását okozza. Ezen folyamatok meggátlására, lassítására szolgálnak az antioxidánsok, köztük a koenzim Q10.

Az élethez nélkülözhetetlen a levegő. Ugyanakkor az éltető oxigént káros hatások pl. sugárzás, levegőszennyezés, kemikáliák, stressz, stb. átalakítják, szabad-gyökök jönnek létre, melyek, károsítják a sejtek működését, megtámadhatják a kromoszómákat is. Ennek eredménye aztán a szerv degeneratív károsodása, végső esetben elrákosodása. Ezen gyököket egyes enzimek és vitaminok képesek közömbösíteni.

A koenzim Q10 antioxidáns tulajdonsága révén harcol e folyamatok ellen, és a túlzottan felszaporodott szabad gyököket is megköti. Antioxidáns természete az energiahordozó funkcióból eredeztethető. Energiahordozóként a molekula folyamatosan egy oxidációs-redukciós cikluson megy át. Amikor felveszi az elektronokat, redukálódik. Amikor leadja az elektronokat, oxidálódik. Redukált formájában a koenzim Q10 molekulában az elektronok meglehetősen lazán helyezkednek el, így ez a molekula könnyen leadja az egyik vagy mindkét elektronját és ezáltal antioxidánsként funkcionál. A káros gyökök, melyek tehát oxigénből és nitrogénből képződnek, számos kórkép patogenezisében kiváltó tényezők. A koenzim Q10 mellett a vitaminok közül az A, C-, E-vitamin, a tiamin (B1 vitamin), riboflavin (B12 vitamin) segíti a sejtek energiatermelő funkcióit helyreállítani, és megkötni a káros gyököket. A szőlőmagban lévő rezveratrol, illetve a színes gyümölcsökben található flavonoidok is hasonló tulajdonsággal bírnak. Oxidatív stressz alkalmával a H2O2 és a DNS molekulához kötődő fémionok kölcsönhatásában hidroxil-gyökök keletkeznek, a Q10 pedig hatékonyan előzi meg a bázisok oxidációját, különösen a mitokondriális DNS-ben. Más antioxidánsokkal ellentétben ez a vegyület a lipid és a fehérje oxidáció beindulását és továbbterjedését egyaránt gátolja. Ezen kívül regenerál más antioxidánsokat, például az E-vitamint. A keringésben lévő koenzim Q10 az LDL-ben megakadályozza az LDL oxidálódását, így előnyös hatást fejt ki szív- és érrendszeri betegségekben.

Szívünk védelmében

A szívizom különféle megbetegedései esetén, illetve más szívbetegségekben ajánlott alkalmazni. A szívinfarktuson átesett emberek tovább élhetnek, ha koenzim Q10-et is szednek. Szívelégtelenségben igazolódott a koenzim Q10 hiány jelenléte. Koncentrációja krónikus szívelégtelenségben a mortalitás független előjelzője, és a koenzim Q10 hiánya hátrányos a krónikus szívelégtelenség hosszú távú prognózisa szempontjából. Az összefüggés annál szorosabb volt, minél idősebb volt a beteg és minél súlyosabb volt a betegség. Koenzim Q10 hatására javulhat az életminőség, csökkennek a panaszok, nő a terhelési kapacitás. Számos több évre kiterjedő vizsgálat adataiból arra lehetett következtetni, hogy a koenzim Q10-nek kedvező hatása lehet a szívelégtelenségben szenvedő betegek állapotára, javulást lehet elérni több paramétert illetően. A koenzim Q10 intolerancia, súlyos mellékhatás nem volt megfigyelhető hosszú ideig tartó kezelések során sem, tehát nyugodtan, biztonsággal szedhető.

Az újabb vizsgálatokból kiderült, hogy a koenzim Q10-nek jelentős vérnyomáscsökkentő hatása van. Egy kutatás szerint a koenzim Q10 csökkentheti a szisztolés vérnyomást akár 17 Hgmm-rel, a diasztolést pedig 10 Hgmm-rel, tehát vérnyomáscsökkentőként is alkalmazható, önmagában és vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kombinálva is, orvosi felügyelet mellett.

Úgy tűnik, hogy a káros szabad-gyökök az érelmeszesedés kiváltásában is jelentős tényezőnek számítanak, ezért a Q10 a prevenció egyik eszköze lehet. Úgy vélik, hogy a keringő LDL oxidációja szerepet játszik az érelmeszesedés patogenezisében, amely a szívmegálláshoz, az ischaemiás stroke-hoz és a krónikus szívbetegséghez vezető alapvető rendellenesség. Az elmúlt évtizedben történt vizsgálatok szerint a humán LDL ubikinol tartalma védelmet nyújt az LDL oxidatív módosulásaival szemben, ezzel csökkentve az atherogén potenciált. Antioxidáns tulajdonsága révén a "káros" LDL- (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterint védi az oxidációtól, ezáltal az érelmeszesedés kialakulását gátolja, így segít megőrizni a szív- és érrendszer egészséges állapotát. Elhízott egyének fogyókúrás programjában is szerepet kaphat, mivel javítja a fizikai terhelhetőséget.

A koleszterinszint csökkentés leghatékonyabb eszközének ma a statin terápiát tekintik világszerte. Ennek azonban lehetnek mellékhatásai. Ezeket csökkentheti napi 200 mg koenzim Q10 bevitele. Egy svéd tanulmány speciális szerves szelén és a vitaminszerű koenzim Q10 kombinációját alkalmazta öt éves vizsgálatában. Akik napi 200 mikrogramm organikus szelént tartalmazó tablettát és napi 200 milligramm koenzim Q10-et tartalmazó kapszulát kaptak, a kardiovaszkuláris halálozás mintegy a fele volt azokénak, akik a hatóanyag nélküli placebo készítményeket kapták.

Segíthet a migrénes fejfásánál is, bár erre vonatkozóan még nagyszámú vizsgálatot kell elvégezni. Azon túl, hogy védi legfontosabb szervünket, a szívünket, más jótékony hatását is kiaknázhatjuk. A bőrünkre is jó hatással vannak a koenzim Q10-et tartalmazó kozmetikai készítmények. A Q10-koenzimet tartalmazó kozmetikumokat az oxidatív stressz, az UV-sugárzás és a fény okozta károsodások és a bőr öregedésének kezelésére használják. Mivel a koenzim zsíroldékony (lipofil) a bőr mélyebb rétegeibe is el tud jutni.

Felhasznált irodalom

Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo Kiadó, 2004, 134-135 Q10: www.wikipedia.hu Dr. Sándor E.: A koenzim-Q10 klinikailag igazolt hatásai Pharma Nord Kft. Dr. Sándor E.: Koenzim Q10 Pharma Nord Kft 2007.01.10 Beszámoló a koenzim Q10-társaság szimpóziumáról LAM 2011;21(11):729–730. dr. Lipták J.: A Koenzim Q10 klinikai jelentősége LAM tudományos beszámoló Amit a Koenzim Q10 -ről tudni érdemes: www.házipatika.com 2007.05.03. Felére csökkenthető a szív- és érrendszeri halálozás www.házipatika.com 2007.05.03. Két étrend-kiegészítő kell hozzá www.házipatika.com 2012.07.09. Pásztiné Gere E.: A koenzim Q10 megér egy fejezetet www.házipatika.com 2006.12.31. Dr. Kónya J.: A koenzim-Q10 jótékony hatásai - Hogyan pótolja, ha szükséges? www.webbeteg.hu 2009.08.16 Milyen szerepet tölt be szervezetünkben a Q10-koenzim? www.webbeteg.hu - B. M. , szakfordító 2012.07.05 Dr. Kovács A.: A koleszterinszint csökkentése sztatinokkal www.webbeteg.hu 2012.03.17

Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér