fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ásványi anyagok
Minden a szelénről – szerepe, hiányának jelei, forrásai

Minden a szelénről – szerepe, hiányának jelei, forrásai

A szelén létfontosságú, de szervezetünk nem képes előállítani, ezért táplálkozással kell pótolnunk. Magyarország termőföldjei viszont szelénben szegények.. Miért lehet ez gond, mire érdemes ügyelni, kinek mennyi szelénre van szüksége? Kiderül cikkünkből!

A szelén egy esszenciális nyomelem, ami a test valamennyi sejtjében jelen van. Szervezetünk nem képes előállítani, ezért táplálkozással, kívülről kell pótolnunk. A szelénből kis mennyiségre van szükségünk, mégis elengedhetetlen az egészséges élethez, hiszen támogatja a megfelelő immunitást, részt vesz a szervezet antioxidáns védelmében és kulcsszerepet játszik az egészséges anyagcsere fenntartásában.

Kutatások alapján a szelén fogyasztása vírusellenes hatással bír, nélkülözhetetlen a férfi és női termékenységhez, és csökkentheti a rák, az autoimmun és a pajzsmirigy betegségek kockázatát.1 Ezeket a kutatásokat és a szelén általános tulajdonságait vizsgáltuk meg alaposabban cikkünkben.

A szelén kedvező hatásai

Erős antioxidáns

A szelén lassítja az öregedési folyamatokat és segíti az immunrendszert a szabad gyökök hatástalanítása révén. Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, megakadályozza a DNS károsodást és mutációt.2 A szelén szinergisztikusan hat egyéb antioxidánsokkal, például az E-vitaminnal, így kulcsfontosságú szerepet játszik bizonyos krónikus betegségek (pl. szívbetegségek, Alzheimer-kór) megelőzésében.3

Segíthet a rák ellen

Különösen fontos a megfelelő szelénbevitelről gondoskodni, ha valakinek gyenge az immunrendszere vagy a családban előfordult már daganatos betegség. Kutatások szerint ugyanis a szelén hatékonyan csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Különösen jó eredményeket tapasztaltak a máj-, prosztata-, vastagbél-, végbél- és tüdőrákok vizsgálata esetén.4

Támogatja az immunrendszert

Az immunrendszer megfelelő működéséhez a szervezetnek szüksége van szelénre.5 Emellett a vírusos és bakteriális fertőzések leküzdésében is fontos szerepe van – többek között az influenza ellen is segíthet.6

Pajzsmirigy egészséges működéséhez több ásványi anyagra is szükség van.Hozzájárul az egészséges pajzsmirigy működéséhez

Nagyon sok kutatás azt mutatja, hogy a szelénhiány és a pajzsmirigy működési zavarai között összefüggés áll fenn. A szelén segíti az aktív pajzsmirigy hormonok termelését, illetve védelmet biztosít a sejteknek a hormonképződés során felhalmozódó szabadgyökök ellen. Klinikai tanulmányok szerint a szelénhiány szerepet játszhat az autoimmun pajzsmirigy betegségek kialakulásában, illetve a szelénpótlás jótékonyan hat ezen betegségek esetén.7

Segít csökkenteni az asztma tüneteit

Megfigyelésen alapuló tanulmányok szerint az asztmában szenvedő emberek szervezetében alacsonyabb a szelén szintje. 8 A kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy a szelén szedésétől az asztmás tünetek enyhülnek. Szakértők szerint ezért a szelén hasznos kiegészítője lehet a krónikus asztma kezelésének.

Segíthet fokozni a termékenységet

A szelén alapvető fontosságú a női és a férfi termékenységhez is. Szelénre szükség van a petesejt-termeléshez, és a megfelelő sperma motilitáshoz (mozgékonyság). Úgy tűnik, hogy a túlzottan alacsony és a túlzottan magas szelénszint is negatívan befolyásolja a spermiumszámot, ezért érdemes az ajánlott beviteli keretek között maradni. Egyes kutatások szerint a szelénpótlás a vetélés kockázatát is csökkentheti. 9

A szelén ajánlott napi adagja

A szelén kis mennyiségben nélkülözhetetlen a szervezet számára, de nem csak hiánya árthat az egészségnek, hanem a túlzott bevitele is. Éppen ezért fontos, hogy ügyeljünk az éppen megfelelő mennyiségű szelénpótlásra.

Szakértők és kutatások szerint is a legjobb, ha igyekszünk szelénben gazdag ételek fogyasztásával hozzájutni ehhez a fontos nyomelemhez. Szelénhiányos állapot esetén, illetve bizonyos élethelyzetekben ugyanakkor étrend-kiegészítő használatára is szükség lehet.

Az életkor szerint ajánlott napi minimum szelénbevitel:

• 1-3 éves kor közötti gyerekek: 20 mikrogramm/nap

• 4-8 éves kor közötti gyerekek: 30 mikrogramm/nap

• 9-13 éves kor közötti gyerekek: 40 mikrogramm/nap

• Felnőttek és 14 éven felüli gyerekek: 55 mikrogramm/nap

• Terhes nők: 60 mikrogramm/nap

• Szoptató kismamák: 70 mikrogramm/nap

A kutatások jelentős többsége 100 és 200 mikrogramm közé eső szelénfogyasztás esetében állapított meg kedvező egészségügyi hatásokat. A szelénbevitel biztonságos felső határa felnőttek esetében napi 400 mikrogramm.

A szelén hiányának okai, jelei

A modern étrend és életmódbeli tényezők, illetve a táptalaj folyamatos romlása miatt a szelénhiány egyre gyakrabban fordul elő. Európa és Magyarország termőföldjei szelénben szegények, így sokaknál jelentkezhetnek a szelénhiány tünetei.

Mivel az itthon termelt növényekben és tenyésztett állatokban alacsony a szelén szintje, a magyar emberek általában szelénhiányosak. Ennek csak súlyos esetben van látványos tünete, ezért sajnos szinte senki nem foglalkozik vele, pedig egy szelén tartalmú étrend-kiegészítő szedésével könnyedén orvosolható lenne a probléma.

A szelén forrásai

A szelén nagyon sokféle ételben természetesen előfordul. A zöldségek, gyümölcsök, illetve állati eredetű szelénforrások szeléntartalma nagyban függ attól, hogy a termőtalajban mennyi szelén található.

Ezek a legjobb természetes szelénforrások: tengeri állatok húsa, tojás, vese, máj, szárnyasok húsa, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, olajos magvak, diófélék. A paradió (brazil dió) tartalmaz a természetben a legtöményebb formában szelént – érdemes is óvatosan fogyasztani, hiszen már egy marék paradió (28 gramm) több mint 500 mikrogramm szelént tartalmaz.

 


Hivatkozások:

1 Rayman MP: Selenium and human health. Lancet. 2012 Mar 31;379(9822):1256-68.

2 Rayman MP: The importance of selenium to human health. Lancet. 2000 Jul 15;356(9225):233-41.

3 http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/selenium

4 Rayman MP: Selenium in cancer prevention: a review of the evidence and mechanism of action. Proc Nutr Soc. 2005 Nov;64(4):527-42.

5 Peter R. Hoffmann and Marla J. Berry: The influence of selenium on immune responses. Mol Nutr Food Res. 2008 Nov; 52(11): 1273–1280.

6 Holger Steinbrenner, Saleh Al-Quraishy, Mohamed A Dkhil, Frank Wunderlich, and Helmut Sies: Dietary Selenium in Adjuvant Therapy of Viral and Bacterial Infections1,2 Adv Nutr. 2015 Jan; 6(1): 73–82.

7 Mara Ventura, Miguel Melo, and Francisco Carrilho: Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment Int J Endocrinol. 2017; 2017: 1297658. Published online 2017 Jan 31.

8 Allam MF, Lucane RA. Selenium supplementation for asthma. Cochrane Database Syst Rev. 2004;(2):CD003538.

9 Hansen JC, Deguchi Y.: Selenium and fertility in animals and man--a review. Acta Vet Scand. 1996;37(1):19-30.

Felhasznált irodalom
https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20050119/cold-weather-can-raise-blood-pressure https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/cold-weather-may-increase-blood-pressure/ https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/expert-answers/blood-pressure/faq-20058250 https://www.accuweather.com/en/weather-news/why-your-blood-pressure-can-spike-when-its-cold-outside/70003432
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves SZELÉN tabletta 100 mcg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér