fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Amit a C-vitaminról tudni kell Szent-Györgyi Albert óta!

Amit a C-vitaminról tudni kell Szent-Györgyi Albert óta!

Ha meghűlés, akkor C-vitamin! De C-vitaminra nem csak télen van szükségünk. Szív-és érrendszer, bőrproblémák: ismerd meg a legújabb kutatások eredményeit a C-vitaminról!

C-vitaminA C-vitamin talán a legismertebb valamennyi vitamin közül. Legtöbben a meghűlés első jeleire rohannak egy dobozzal venni belőle, vagy igyekeznek minél több déli gyümölcsöt (elsősorban narancsot) enni vagy gyümölcslevet inni. Köztudott tény ugyanis, hogy megnövelt bevitele segítheti szervezetünket a vírusok minél gyorsabb legyőzésében. De a C-vitamin jótékony hatása nem merül ki pusztán ennyiben! Felsorolni is sok, hogy mi mindenre jó! Mi azért mégis megpróbálkozunk vele: íme minden, amit érdemes tudnod a C-vitaminról.

TÖRTÉNETI KITEKINTÉS

Először a 16. században vették észre orvosok, hogy a friss gyümölcs és zöldség fogyasztásával megelőzhető a skorbut – ez egy vérszegénységgel, kimerültséggel, gyulladással járó betegség, amit az aszkorbinsav (C-vitamin) hiánya okoz. 1617-ben a brit John Woodall sebész a citromot ajánlotta különböző egészségügyi problémák, többek között a skorbut megelőzésére és kezelésére.

1747-ben James Lind skót hajóorvos volt, aki a világ első kontrollált klinikai vizsgálatának elvégzése során feljegyezte, hogy a citrommal és naranccsal etetett skorbutos betegek állapota látványosan javult.

1932-ben Szent-Györgyi Albertnek sikerült 500 mg C-vitamint kivonnia paprikából. 1937-ben a magyar professzor Nobel-díjat kapott a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK C-VITAMINRA?

A C-vitamin, vagy aszkorbinsav, nélkülözhetetlen szerepet tölt be számos élettani folyamatban. Az ember egyike annak a néhány emlős fajnak, melyek nem képesek C-vitamint előállítani, ezért külső forrásból kell bevinnie.

A C-vitamin erős antioxidáns, megvéd minket a káros szabad gyököktől, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását okozzák. Elősegíti az immunrendszer normál működését, a kollagénképződéshez való hozzájárulása miatt az erek, csontozat, fogíny, fogak, porcok és bőr normál állapotának fenntartását segíti.

A C-vitamin nagyon hasznos a szívünk egészsége szempontjából is, mivel megelőzheti a koleszterin lerakódását az érfalakra. Az idegrendszer, bizonyos pszichológiai funkciók fenntartását segíti, és csökkenti a fáradtságot, kifáradást.

A LEGÚJABB C-VITAMIN KUTATÁSOK

1. Szívbetegségek. A Life Extension Magazine cikke szerint a C-vitamin segíthet az úgynevezett rossz” koleszterin csökkentésében, valamint növeli az érfalak rugalmasságát és akár a vérnyomás szabályozásában is részt vesz.

2. Megfázás. Habár az elmúlt években sok kutatás vitatta a C-vitamin hatásosságát megfázás ellen, a University of Maryland Medical Center (UMM) tanulmánya kimutatta, hogy azok, akik rendszeresen szednek C-vitamint magasabb mennyiségben, átlagosan 1-2 nappal rövidebb ideig betegek. A C-vitamin emellett sokat segíthet a szélsőséges időjárási körülményekben edző sportolóknak vagy katonáknak is a megfázás megelőzésében.

3. Ízületi gyulladás. Szakértők úgy vélik, az ízületi gyulladást a kollagént megtámadó szabad gyökök okozhatják, aminek hatására a porcok legyengülnek. Egyes kutatások szerint a C-vitaminban gazdag étrend segíthet az ízületi gyulladás megelőzésében.

4. Látásromlás. A makula degeneráció (AMD) a vakság elsődleges oka az 55 év feletti emberek körében. Az UMM kutatása szerint a C-vitamin, a béta-karotin, E-vitamin és cink segítenek a makula degenerációban szenvedőknek.

HOGYAN JUTHATSZ ELEGENDŐ C-VITAMINHOZ?

A legjobb C-vitamin forrást a friss zöldségek és gyümölcsök jelentik. Valamennyi citrusféle gazdag C-vitaminban, de az alábbi ételek is alkalmasak C-vitamin raktáraink feltöltésére: kiwi, eper, paprika, brokkoli, paradicsom, spenót, fodros kel.

C-VITAMIN HIÁNY?

Egy átlagos súlyú ember 3 gramm C-vitamin készlettel rendelkezik, amiből – pótlás híján – naponta 3%-ot veszít. Vízoldékony vitaminról van szó, amiből szervezetünk csak igen kis mennyiséget tárol, elsősorban a májban és az izmokban. A C-vitamin túladagolásának nem áll fenn a veszélye, mivel a felesleg a vizelettel ürül. Ha 300 mg alá csökken a szervezetben a C-vitamin mennyisége, megjelennek a hiánytünetek: vérzések, ínysorvadás, izomgyengeség, vérszegénység, gyulladások.

Vannak olyanok, akiknél a C-vitamin hiány kialakulásának jóval nagyobb a kockázata. A dohányzás és a passzív dohányzás például bizonyítottan kimeríti a szervezet C-vitamin raktárait – ilyenkor ajánlott akár 50%-kal több C-vitamint is bevinni.

A C-vitamin hiány gyakran előfordul időskor, diéta, egyoldalú étkezés vagy túlzott alkoholfogyasztás esetén is. Egyes állapotok, élethelyzetek megemelik a szervezet C-vitamin szükségletét, ilyen például a nagyfokú és/vagy állandó fizikai vagy pszichés terhelés.

Mikor kell fokozottan odafigyelnünk a megfelelő C-vitamin bevitelre?

- Fokozott fizikai megterhelés (pl. sport)

- Stressz

- Túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás

- Fogyókúra, egyoldalú táplálkozás

- Időskor

- Terhesség, szoptatás

- Gyomor-bél betegségek

- Környezetszennyezés

- Immunrendszer legyengülése

 

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin C-1000 mg EXTRA
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér