Szinte nem telik el úgy egy hét, hogy ne olvashatnánk valamilyen új fogyókúrás csodaszerről vagy csodadiétáról. Az ember lassan már azt se tudja, hova nézzen, és kinek higgyen. A kérdés jogos: honnan tudhatjuk, hogy melyik módszer vagy étel segít tényleg a fogyásban? Mi működik valójában és mi nem? A legjobb, ha valós adatokra hagyatkozunk, és megnézzük, mit ettek azok, akik sikeresen lefogytak és hosszú távon meg is tudták tartani eredményeiket.
A MyFitnessPal nevű ingyenes mobil alkalmazást világszerte több tízmillió ember használja a bevitt kalóriák követésére. Az applikáció lényege, hogy meg kell adni az elérni kívánt súlyt, mi pedig megkapjuk, hogy ehhez egy nap hány kalóriát ehetünk, mennyit kell mozognunk, illetve milyen tápanyagokból mennyit érdemes bevinnünk. Ezután a mi feladatunk, hogy minden étkezéskor bevigyük az elfogyasztott ételeket, az adatbázis pedig (az esetek többségében) automatikusan tudja, hogy adott étel mennyi kalóriát, fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaz.
A MyFitnessPal-t fejlesztő cég 2015-ben kielemezte óriási, 150 milliós felhasználói bázisát, hogy jobb képet kapjon arról, milyen szokásai vannak a fogyókúrázóknak.
Ezt ették azok, akik sikeresen lefogytak
Az adatok alapján azok a felhasználók, akik elérték fogyókúrás céljaikat (illetve 5%-on belülre kerültek), 30 százalékkal több rostot fogyasztottak, mint azok, akiknek 2015-ben nem sikerült eleget fogyniuk.
Miért épp a rost a titok nyitja? A válasz rögtön egyértelművé válik, ha megismerjük, miként hat a megnövelt rostbevitel a szervezetünkre. Az élelmi rost rendkívül fontos összetevője étrendünknek. A fogyásban különösen az oldható rostok segíthetnek, ezeket ugyanis a szervezet lassan emészti meg, meghosszabbítva ezzel az emésztési folyamatot. Ezáltal a szervezetet jobban eltelíti, így később éhezünk meg, mivel lassítja a szénhidrátok és a cukrok felszívódását. Oldható rost található a zabban, a diófélékben, a hüvelyesekben, a magvakban, az avokádóban, a bogyós gyümölcsökben.
Ideális reggeli lehet fogyókúra alatt az extra proteinnel dúsított zabkása, mely akár előző nap elkészíthető. Az extra fehérje segít, hogy tényleg csak a zsírból fogyj, ne az izmaidból!
A felmérés alapján a sikeres fogyókúrázók emellett több nyers gyümölcsöt, karfiolt, olívaolajat, kókuszolajat, gabonát, mandulát és joghurtot ettek.
Kiváló rostforrás lehet a reggeli zabkása mellett az ördögnyelv-kivonat (glükomannán), vagy útifű maghéj is, amely különösen nagy segítség lehet azoknak, akik eddig szinte egyáltalán nem fogyasztottak napi szinten zöldséget és gyümölcsöt is.
Mit NEM ettek azok, akik lefogytak?
Az eredményes diétának – a MyFitnessPal adatai szerint – nem része a tészta, a burgonya, a hús és a tojás. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezt a négy ételtípust teljesen el kéne hagyni étrendünkből, vagy hogy a sikeres fogyásra bármiféle garanciát jelentene ezek elkerülése. A tanulság minden bizonnyal inkább az, hogy mérsékelni kell a kalóriadús, feldolgozott és élelmi rostban szegény ételek fogyasztását – azaz a kulcs a mértéktartásban keresendő.
Összefoglalásképp: ha el akarod érni az álomsúlyt, fókuszálj a tápanyagokban, rostban gazdag, természetes táplálékokra, tartsd magad a kitűzött napi kalóriabeviteledhez és persze járj el rendszeresen mozogni.