fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ásványi anyagok
Szelén: az immunrendszer segítője a vírusok, kórokozók ellen

Szelén: immunrendszer segítője vírusok, kórokozók ellen

Miért segíthet a szelén a szervezetnek védekezni a baktériumok és vírusok ellen? Hogyan működik immunerősítő hatása? Miben található szelén, mire érdemes figyelni és mennyit érdemes fogyasztani belőle? Miért probléma a szelénhiány? Olvasd el a cikket a válaszokért!

Szelén: az immunrendszer segítője a vírusok, kórokozók ellenA szelén egy alapvető nyomelem, amire mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy megőrizze egészségét. Megfelelő bevitele különösen fontos az immunrendszer normál működéséhez és a sejtek védelméhez az oxidatív károsodással szemben. Élelmiszereink szeléntartalma azonban szorosan függ a talajok szeléntartalmától, amelyeket a növények termesztésére és állatok tenyésztésére használnak. Magyarország szelénhiánnyal küzd ebben a tekintetben, ami komoly problémákhoz vezet, főleg az immunvédelem terén. Miért is baj ez pontosan, és mit tehetsz ellene? Cikkünkből kiderül!

Az immunrendszer: szervezetünk páncélzata

Az immunrendszer lényegében sejtek, szövetek és szervek összetett hálózata, amelyek egymással szinergiában dolgoznak, hogy távol tartsák és leküzdjék a kórokozókat és betolakodókat, például a baktériumokat, gombákat, vírusokat, parazitákat, allergéneket, stb. Ez a hálózat elképesztő hatékonysággal képes felismerni és elpusztítani (vagy legalábbis kontrollálni) sok millióféle veszélyes anyagot.

Ahhoz, hogy az immunrendszered megfelelően el tudja látni a feladatát, meg kell kapnia az összes, működéséhez szükséges összetevőt – például mikronutriensek, vagyis vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek formájában.

Alacsony szelénbevitel = gyenge immunrendszer

A C-vitamin immunerősítő szerepe közismert, ugyanakkor még ma is méltatlanul kevés szó esik e téren a szelénről. Pedig egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy még a C-vitaminnál is fontosabb tápanyagról van szó!

A szelén egy nyomelem, ami természetesen előfordul az emberi szervezetben és különböző, leginkább állati eredetű élelmiszerekben, úgymint a vörös húsok, a halak és a tenger gyümölcsei, a tojás és a gombafélék. A szelén egészen érdekes „karriert” futott be: az 1930-as évek elején tudósok még úgy gondolták, hogy mérgező anyagról van szó, pedig valójában, mint később kiderült, az egészséges élethez egyszerűen nélkülözhetetlen.

A szelén számos fehérje (úgynevezett szelenoproteinek) alkotórésze, amelyek kulcsszerepet játszanak a szaporodásban, a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjében, a DNS képződésben és javításban, az antioxidáns védelemben, illetve a fertőzések elleni küzdelemben.

Tulajdonképpen kétféle úton támogatja a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók legyőzését:

  1. Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Az oxidatív stressz azt jelenti, hogy megbomlik az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlya, utóbbiak túlsúlyba kerülnek, és komoly károkat okoznak a normál testfunkciókban, így az immunrendszert alkotó sejtekben, szövetekben és szervekben is.
  2. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A szelén kutatások szerint számtalan úton támogatja az immunműködést. Egy 2015-ös vizsgálat például kimutatta, hogy az étrend szelénnel történő kiegészítése szerepet játszik a vírusos és bakteriális fertőzések kezelésében. Az étrendi szelén nélkül a glutation-peroxidáz nevű, antioxidáns és méregtelenítő enzim nem tud működni. Szelén hiányában romlik az immunrendszer sejtes alkotói, a fehérvérsejtek (limfociták), valamint a kórokozókat felismerő és elpusztító T-sejteket termelő tímusz (csecsemőmirigy) működése. Napi 100-200 mcg szelén bevitele stimulálja a fehérvérsejtek és a tímusz működését.

Extra szelén = extra immunvédelem?

A szelén immunerősítő képessége messze túlmutat azon, ami a szelénhiányban szenvedő egyéneknél elérhető a szelénszint helyreállításával.

Egy tanulmányban a szelén-kiegészítés (200 mcg/nap) normál szelén vérszinttel rendelkező egyéneknél 118%-os javulást eredményezett a limfocita fehérvérsejtek tumorsejtölő-képességében és 82,3%-os növekedést a természetes ölősejtek aktivitásában!

Ez az eredmény annak volt köszönhető, hogy a szelén képes fokozni az immunerősítő interleukin-2 (IL-2) nevű vegyület kifejeződését, aminek következtében fokozódik a fehérvérsejtek szaporodása, illetve tumorsejtek és mikroorganizmusok elpusztítására képes formákba történő differenciálódása.

A szelén-kiegészítés hatására jelentős mértékben nem változott meg az egyének vérében a szelénszint. Az eredmények tehát arra utalnak: ahhoz, hogy a szelén immunrendszer erősítő tulajdonságát maximálisan ki tudja fejteni, a normális étrendi bevitel felett további étrend-kiegészítésre van szükség.

Hogyan érdemes bevinni a szelént?

Alapvető fontosságú, hogy változatos és kiegyensúlyozott étrendet kövess, hiszen kiegészítők szedésével ez soha, semmilyen esetben nem pótolható. Egyik legjobb szelénforrás a brazil dió: egy héjából frissen kibontott szem akár 100 mikrogramm szelént is tartalmazhat. Emellett az egyéb diófélék, marhahús, halak, csirke, tojás és a hüvelyesek is viszonylag jó forrásnak számítanak.

Elegendő szelénhez azonban – ahogy azt cikkünk bevezetőjében már írtuk – hazánkban még egészséges táplálkozással sem egyszerű hozzájutni. Magyarországon ezért gyakori is a szelénhiány, különösképpen az idősek körében.

A megfelelő szelénbevitel étrend-kiegészítő szedésével is támogatható. Erre a célra mindenképpen szerves formát válassz, ami jó felszívódással és biológiai hasznosulással rendelkezik, és kíméli az emésztőrendszert. Kutatások alapján napi 200 mikrogramm szelén hatékony és biztonságos dózisnak tekinthető.

A szelén felszívódását elősegíti az A-, C-, és E-vitamin jelenléte a szervezetben. A nehézfémek (pl. higany), illetve a fitátok ugyanakkor akadályozhatják a szelén felszívódását. A fitátok úgynevezett anti-tápanyagok, amelyek magvakban, gabonafélékben és hüvelyesekben találhatóak meg, de jó hír, hogy C-vitaminnal teljes egészében semlegesíthető a felszívódás-gátló hatásuk: ehhez elég mindössze 30-80 mg C-vitamin bevitele.

Felhasznált irodalom
ods.od.nih.gov/factsheets/Selenium-HealthProfessional/ exrx.net/Nutrition/Antioxidants/Selenium livescience.com/43566-selenium-supplements-facts.html webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1003/selenium ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25593145 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27128937 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6163284/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/ academic.oup.com/jn/article/133/5/1457S/4558526 onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1747-0080.2008.00260.x ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7946898 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7946899 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15213043 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3552651 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730466 precisionnutrition.com/all-about-phytates-phytic-acid
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves SZELÉN tabletta 100 mcg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal