Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Táplálkozással a csontok egészségéért

Táplálkozással a csontok egészségéért

Amikor a csontok védelméről esik szó, akkor elsőként szinte mindig a kalcium jut eszébe mindenkinek. Pedig a kalciumon kívül számos más vitamin és nyomelem is fontos szerepet tölt be a csontvázrendszer felépítésében.

Skeleton of the manAmikor a csontok védelméről esik szó, akkor elsőként szinte mindig a kalcium jut eszébe mindenkinek. Pedig a kalciumon kívül számos más vitamin és nyomelem is fontos szerepet tölt be a csontvázrendszer felépítésében. Ahhoz, hogy csontjaink erősek és egészségesek legyenek, szervezetünknek kiegyensúlyozott étrendre és a megfelelő tápanyagok folyamatos biztosítására van szüksége. Cikkünkben elolvashatod, miként tudod természetes úton, táplálkozással támogatni csontjaid egészségét.

Kalcium

A kalcium az emberi szervezet makroelem-tartalmának 47 százalékát teszi ki. Többsége, mintegy 99 százaléka a csontokban és fogakban található; 1 gramm csontban 185 mg kalcium van. A kalcium elsődleges hatása a csontok és a fogak felépülése és épen tartása. Erős, egészséges csontozat csak elegendő kalcium jelenlétében alakulhat ki. A kalciumhiány a gyerekkori csontképződést zavarja meg, felnőttkorban gyakori izomgörcsöket és törékeny csontokat okozhat.

A legjobb kalciumforrást a tejtermékek, a szója, a sötét levelű zöldségek, az olajos magvak, a füge és a narancs jelentik.

Magnézium

A magnézium a csontszövet alkotórésze. Az emberi szervezetben a második legnagyobb koncentrációban, mintegy 20-28 grammnyi mennyiségben jelenlévő elem, ennek 60 százaléka a csontokban található.

Legjobb magnéziumforrások: szója, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, szárazhüvelyesek, sötétzöld levelű zöldség- és főzelékfélék.

Foszfor

A foszfor befolyásolja a kalcium felszívódását. A kalcium-foszfor optimális aránya 1:1-2:1. A túl sok foszfor rontja a kalcium-anyagcserét, kalciumhiányhoz vezethet. Nagy foszfortartalmú élelmiszerek a húsok, sajtok, hüvelyesek. Ugyancsak számottevő foszfort, ellenben kalciumot nem tartalmaz a kóla, ezért mindenképpen korlátozni kell a fogyasztását.

Kedvező kalcium-foszfor aránya van például a méznek, kakaópornak, tejnek, joghurtnak, fodros kelnek, retek zöldjének és számos gyümölcsnek.

D-vitamin

A D-vitamin elősegíti a foszfor és a kalcium felszívódását a bélcsatornából, így közvetlenül segíti a csontképződést. A szervezetben a napfény ultraibolya sugárzásának hatására képződik. Az őszi-téli időszakban a napfényes órák alacsony száma miatt az emberek jelentős többsége D-vitamin hiányban szenved. Szigorú vegán étrendet követőknél is kialakulhat a D-vitamin-hiány, ha nem tudnak eleget napozni.

Táplálékaink közül elsősorban a tej, a vaj, a tojás, a csukamájolaj tartalmaznak D-vitamint.

Egyéb ásványi anyagok és vitaminok

A fluorid fokozza a csontképzést, erősíti a csontok stabilitását, csontritkulás esetén fokozza a kalcium visszatartását. A napi fluorszükséglet 1,5 mg. Halak, tea, ásványvizek, szója, teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák. A bór csökkenti a kalcium és a magnézium ürülését a vizelettel, ezáltal segíti a csontképződést és a csontritkulás megelőzését. A bór forrásai: hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök. A stroncium pozitívan befolyásolja a csont képződését. Gazdagabb stroncium-források a zöldségek és a búzakorpa. A molibdén, a mangán és a réz egyaránt kedvezően hat a csontképzésre. Valamennyi megtalálható például a hüvelyesekben.

Az A-vitamin a csontok hosszanti növekedését segíti elő. A-vitamin források: tej, tojás, vaj, sárgarépa, sütőtök, bimbóskel, kajszibarack. A C-vitamin szükséges a kollagénképződéshez, ezen keresztül hozzájárul a normál csontozat, fogazat és porcok fenntartásához. C-vitaminban gazdag ételek: alma, citrusfélék, gyümölcsök, savanyú káposzta, zöldségek. Bizonyos tényezők, például a dohányzás megnövelik a C-vitamin-szükségletet. A K-vitaminnak szerepe van a csontfehérje-képződésben és a csont mátrixának kialakításában. K-vitamint tartalmaz a brokkoli, saláta, paraj, káposzta, tejtermékek.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Kalcium+magnézium tabletta - 100 db tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér