Amikor a csontok védelméről esik szó, akkor elsőként szinte mindig a kalcium jut eszébe mindenkinek. Pedig a kalciumon kívül számos más vitamin és nyomelem is fontos szerepet tölt be a csontvázrendszer felépítésében. Ahhoz, hogy csontjaink erősek és egészségesek legyenek, szervezetünknek kiegyensúlyozott étrendre és a megfelelő tápanyagok folyamatos biztosítására van szüksége. Cikkünkben elolvashatod, miként tudod természetes úton, táplálkozással támogatni csontjaid egészségét.
Kalcium
A kalcium az emberi szervezet makroelem-tartalmának 47 százalékát teszi ki. Többsége, mintegy 99 százaléka a csontokban és fogakban található; 1 gramm csontban 185 mg kalcium van. A kalcium elsődleges hatása a csontok és a fogak felépülése és épen tartása. Erős, egészséges csontozat csak elegendő kalcium jelenlétében alakulhat ki. A kalciumhiány a gyerekkori csontképződést zavarja meg, felnőttkorban gyakori izomgörcsöket és törékeny csontokat okozhat.
A legjobb kalciumforrást a tejtermékek, a szója, a sötét levelű zöldségek, az olajos magvak, a füge és a narancs jelentik.
Magnézium
A magnézium a csontszövet alkotórésze. Az emberi szervezetben a második legnagyobb koncentrációban, mintegy 20-28 grammnyi mennyiségben jelenlévő elem, ennek 60 százaléka a csontokban található.
Legjobb magnéziumforrások: szója, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, szárazhüvelyesek, sötétzöld levelű zöldség- és főzelékfélék.
Foszfor
A foszfor befolyásolja a kalcium felszívódását. A kalcium-foszfor optimális aránya 1:1-2:1. A túl sok foszfor rontja a kalcium-anyagcserét, kalciumhiányhoz vezethet. Nagy foszfortartalmú élelmiszerek a húsok, sajtok, hüvelyesek. Ugyancsak számottevő foszfort, ellenben kalciumot nem tartalmaz a kóla, ezért mindenképpen korlátozni kell a fogyasztását.
Kedvező kalcium-foszfor aránya van például a méznek, kakaópornak, tejnek, joghurtnak, fodros kelnek, retek zöldjének és számos gyümölcsnek.
D-vitamin
A D-vitamin elősegíti a foszfor és a kalcium felszívódását a bélcsatornából, így közvetlenül segíti a csontképződést. A szervezetben a napfény ultraibolya sugárzásának hatására képződik. Az őszi-téli időszakban a napfényes órák alacsony száma miatt az emberek jelentős többsége D-vitamin hiányban szenved. Szigorú vegán étrendet követőknél is kialakulhat a D-vitamin-hiány, ha nem tudnak eleget napozni.
Táplálékaink közül elsősorban a tej, a vaj, a tojás, a csukamájolaj tartalmaznak D-vitamint.
Egyéb ásványi anyagok és vitaminok
A fluorid fokozza a csontképzést, erősíti a csontok stabilitását, csontritkulás esetén fokozza a kalcium visszatartását. A napi fluorszükséglet 1,5 mg. Halak, tea, ásványvizek, szója, teljes kiőrlésű gabonák tartalmazzák. A bór csökkenti a kalcium és a magnézium ürülését a vizelettel, ezáltal segíti a csontképződést és a csontritkulás megelőzését. A bór forrásai: hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök. A stroncium pozitívan befolyásolja a csont képződését. Gazdagabb stroncium-források a zöldségek és a búzakorpa. A molibdén, a mangán és a réz egyaránt kedvezően hat a csontképzésre. Valamennyi megtalálható például a hüvelyesekben.
Az A-vitamin a csontok hosszanti növekedését segíti elő. A-vitamin források: tej, tojás, vaj, sárgarépa, sütőtök, bimbóskel, kajszibarack. A C-vitamin szükséges a kollagénképződéshez, ezen keresztül hozzájárul a normál csontozat, fogazat és porcok fenntartásához. C-vitaminban gazdag ételek: alma, citrusfélék, gyümölcsök, savanyú káposzta, zöldségek. Bizonyos tényezők, például a dohányzás megnövelik a C-vitamin-szükségletet. A K-vitaminnak szerepe van a csontfehérje-képződésben és a csont mátrixának kialakításában. K-vitamint tartalmaz a brokkoli, saláta, paraj, káposzta, tejtermékek.