fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Tények és tévhitek a multivitaminokról

multivitaminEmberek milliói kezdik a napi rutinjukat egy multivitamin beszedésével. Ennek ellenére sajnos még manapság is számos téves információ él a köztudatban, ha vitaminokról vagy azok étrend-kiegészítőkkel történő pótlásáról van szó. Íme a leggyakoribb tévhitek és azok cáfolata a multivitaminokkal kapcsolatban.

1) A multivitaminok feleslegesek

TÉVEDÉS! A vitaminok az emberi szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen tápanyagok, melyeket testünk nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinnünk őket. Egy multivitamin szedése segít pótolni azokat a vitaminokat, melyeket táplálék útján nem juttatunk megfelelő mennyiségben a szervezetünkbe. Úgy is mondhatjuk: a multivitamin betömi a táplálkozási lyukakat étrendünkben.

2) A vitaminok növelik az étvágyat

TÉVEDÉS! Egyetlen kutatás sem támasztja ezt alá. Sőt, bizonyos tanulmányok épp az ellenkezőjét mutatták ki: a B1-, B3-, B6-, C- és D-vitaminok például hozzájárulhatnak az étvágy szabályozásához.

3) A vitaminok hizlalnak

TÉVEDÉS! A súlygyarapodáshoz megnövekedett energiabevitel szükséges fehérjék, szénhidrátok és zsírok formájában. A vitaminok 0 kalóriát tartalmaznak, így lehetetlen, hogy hízáshoz vezessen szedésük.

4) A vitaminokat nem lehet túladagolni

TÉVEDÉS! A vízben oldódó vitaminokból (például B-vitaminok, C-vitamin) a felesleg kiürül a szervezetből a vizelettel, ellenben a zsírban oldódó vitaminok, mint az A- vagy E-vitamin, a zsírszövetekben tárolódnak. Ha nem léped nagymértékben túl az ajánlott napi mennyiséget, akkor persze ezen vitaminok esetében sem kell a túladagolástól tartanod!

5) Egészséges étkezés mellett semmi szükség vitaminokra

TÉVEDÉS! Míg kétségkívül lehetséges valamennyi szükséges vitamint pusztán táplálékkal bevinni, nagyon valószínű, hogy ez az emberek többségénél nincs így – még ha valaki törekszik is egészségesen táplálkozni. Étkezési szokásoktól, életviteltől és más tényezőktől függően a legtöbb ember valamilyen szinten vitaminhiányos.

6) A vitaminoknak nincs lejárati ideje

TÉVEDÉS! Még mindig az évekkel ezelőtt vásárolt vitaminokat szeded? Jobb, ha megnézed a szavatossági időt a dobozon. A lejárt szavatosságú vitaminok nem veszélyesek, ugyanakkor kisebb a hatékonyságuk. Idővel egyes vitaminok ereje akár 20-40%-kal is csökkenhet.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Multivitamin Nőknek kollagénnel és hialuronsavval
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér