Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vitaminok és ásványi anyagok
Vitaminok és pajzsmirigy-gyógyszerek: szedheted-e együtt őket?

Vitaminok és pajzsmirigy-gyógyszerek: szedheted-e együtt őket?

Az emberek általában egyszerre szedik be a különböző tablettáikat és kapszuláikat, a vitaminokat együtt a gyógyszerekkel, hiszen így a legkényelmesebb. Vas, magnézium, kalcium, cink, B-vitaminok - szedhetők egyszerre pajzsmirigy gyógyszerrel? Olvass tovább, hogy megtudd, milyen lehetséges kölcsönhatások léphetnek fel.

Vitaminok és pajzsmirigy-gyógyszerek: szedheted-e együtt őket?Az emberek általában egyszerre szokták beszedni a különböző tablettáikat és kapszuláikat, a vitaminokat együtt a gyógyszerekkel, hiszen ez a legkényelmesebb megoldás. De tudtad-e, hogy bizonyos gyógyszerek és bizonyos vitaminok között kölcsönhatás léphet fel? Így van ez például a pajzsmirigy-gyógyszerekkel is, tehát még az is lehet, hogy egy rosszul időzített vitaminbevitel miatt nem javul a pajzsmirigyed egészsége! Ne aggódj: ebben a cikkben összeszedtük azokat a vitamin- és ásványi anyag összetevőket, melyekre mindenképpen oda kell figyelned, ha pajzsmirigy problémádra gyógyszert szedsz.

Habár a vitaminjaid és a pajzsmirigy-gyógyszered egy időben történő beszedése praktikus módszernek tűnik, ám ennek akár nem kívánt hatása is lehet a szervezetedre. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen lehetséges kölcsönhatások léphetnek fel.

1. Vas

A vas szinte minden multivitaminban megtalálható, esszenciális ásványi anyag. A vörösvérsejtekben található hemoglobin alkotóeleme: ez az anyag szállítja az oxigént a tüdőtől a test különböző részeihez. Mindemellett nagyon fontos tudni, hogy a vas befolyásolhatja a pajzsmirigy-gyógyszer felszívódását.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad vasat szedned. Elég, ha odafigyelsz arra, hogy a vasat tartalmazó étrend-kiegészítőd és a pajzsmirigy-gyógyszered beszedése között mindig legalább 2 óra teljen el.

2. Magnézium

Sok savlekötő (antacid) tartalmaz magnéziumot és alumíniumot, illetve multivitaminokban is előfordulhatnak ezek az összetevők. A magnézium kölcsönhatásba lép a levotiroxin nevű pajzsmirigy-gyógyszerrel, csökkentve annak a hatékonyságát.

A magnézium tartalmú vitamin-készítményeket és étrend-kiegészítőket 2 órával a pajzsmirigy-gyógyszer előtt vagy után ajánlott beszedni. Ha magnéziumot tartalmazó savlekötőt szedsz egyedüli gyógyszerként, akkor érdemes teljesen elkerülnöd a levotiroxin nevű pajzsmirigy-gyógyszer szedését, nehogy veszélybe kerüljön a pajzsmirigyed egészsége (de erről orvosoddal tudsz egyeztetni).

3. Kalcium

A kalcium a csontépítéshez és a csontok egészségének fenntartásához elengedhetetlen ásványi anyag, ami a véralvadásban is segít. Sajnos a kalcium is olyan multivitamin összetevő, ami akadályozza a pajzsmirigy-gyógyszer felszívódását, éppen ezért a vashoz és a magnéziumhoz hasonlóan nem szabad a kettőt egyszerre beszedni. A kalciumot a pajzsmirigy-gyógyszer beszedése előtt 2-4 órával vidd be.

4. B1-vitamin

A B1-vitamin, más néven tiamin azon vitaminok egyike, melyek hasznosnak is bizonyulhatnak pajzsmirigy-gyógyszer szedése esetén. A tiamin vízben oldódik, ezért könnyen felszívódik. Más vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellentétben a B1-vitamin nem okoz emésztőrendszeri panaszokat, ellenkezőleg, segíthet az ilyen jellegű problémák kezelésében.

Vitaminok és pajzsmirigy-gyógyszerek: szedheted-e együtt őket?5. Cink

Kutatások kimutatták, hogy a pajzsmirigy-alulműködésben és a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők gyakran cinkhiányban szenvednek, ami hajhullást is okozhat. A cink segíti az immunrendszer működését, vagyis lényegében a pajzsmirigy-gyógyszerrel kéz a kézben dolgozik együtt. Emellett a cink támogatja a pajzsmirigyhormonok előállítását és a T4 hormon T3 hormonná történő átalakítását is.

6. A-vitamin

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők nehezebben tudják az A-vitamin előanyagát, a karotint hasznosítható A-vitaminná átalakítani, hacsak nem társul mellé fehérje is, amitől könnyebben felszívódik a szervezetben. Az A-vitamin a T4 hormon T3 hormonná történő átalakítását is segíti. A legjobb megoldás az, ha az A-vitamint mindig fehérjében gazdag ételekkel együtt viszed be, ezzel támogatva a vitamin felszívódását.

7. B12-vitamin

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők szervezete nem igazán képes megfelelően felszívni a B12-vitamint. A B12 ugyanakkor egyértelműen nélkülözhetetlen, hiánya akár mentális betegségeket és egyéb idegrendszeri problémákat is okozhat. Az orvosok a pajzsmirigy-gyógyszert szedők számára az ajánlott 2,4 mcg-os napi adagnál jóval magasabb B12-bevitelt javasolnak, jellemzően 1000-2000 mcg-ot naponta, valamilyen biológiailag aktív formában (pl. metilkobalamin).

8. Biotin

A biotin (más néven B7-vitamin) nem befolyásolja jelentős mértékben a felszívódást, abban az esetben, ha legalább 1 órával a pajzsmirigy-hormon után szeded be. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a pajzsmirigy vizsgálatot megzavarhatja és rendellenes vizsgálati eredményeket okozhat. A biotin önmagában is megvásárolható, de komplex készítményekben is rendkívül gyakori összetevő.

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy adott multivitamin vagy étrend-kiegészítő és a pajzsmirigy problémára felírt gyógyszered együttes szedése problémát jelenthet-e, inkább kérdezd meg az orvosodat!

Felhasznált irodalom
thyroidsymptoms.com/vitamins-thyroid-medication/
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér