fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Élelmiszerek, élelmiszer ipar
13 sokáig tárolható egészséges étel

13 sokáig tárolható egészséges étel

Gyakori probléma az egészséges ételekkel a tárolhatóság, romlandóság. Összegyűjtöttünk 13 olyan alapanyagot, ami sokáig eláll, akár utazásra is viheted!

Sokan mondják, hogy az egyik legnagyobb probléma az egészséges ételekkel, hogy nem lehet őket hosszú távon tárolni, épp ezért szinte naponta kell bevásárolni ahhoz, hogy tartani tudják a diétát, étrendet, ami nem könnyíti meg a helyzetet. Vannak azonban kivételek, nem is kevés! Íme 13 egészséges étel, ami nem romlik meg könnyen és akár egy nyaralásra, kirándulásra is vihetjük őket magunkkal!

1. Olajos magvak

A rengeteg különböző magféle közül mindenki megtalálhatja a kedvencét. Ráadásul ezek a rágcsálnivalók gond nélkül elállnak akár egy évig is, fagyasztva pedig még tovább! A boltok polcain is könnyen megtalálható magok – napraforgó, mandula, mogyoró, tökmag, stb. – többségében rengeteg a rost, és egy kis fehérje valamint zsír is található bennük, így megfelelő mennyiségben fogyasztva ezek is egészségesek tudnak lenni (ide kattintva elolvashatod, mit tesz a szervezeteddel, ha minden nap megeszel 1 marék diót).

2. Tonhalkonzerv

Ha valami garantáltan nem romlik meg gyorsan, az a konzerv. Kettő, de akár öt évig is tárolhatjuk, és rengeteg olyan konzervben kapható étel van, ami egészséges is. Elég, ha csak az Omega 3-ban gazdag tonhalkonzerveket említjük.

3. Gyümölcsök / Fagyasztott gyümölcsök

Természetesen ne a cukorbombaként tartósított konzervekre gondoljunk, lehet olyan gyümölcskonzerveket is kapni, amelyek egészségesek, és évekig elállnak, igaz, ehhez egy kis utánajárásra is szükség lehet. Hasonlóan jól tárolhatóak a fagyasztott gyümölcsök is, bár ezeket már egy hosszabb nyaralásra nem tudjuk magunkkal vinni, de otthon jó, ha mindig van belőlük. A fagyasztott gyümölcsök, zöldségek is megőrzik az eredeti vitamintartalmat, itt a tárolás idején van inkább a hangsúly: ha 1 évnél hosszabban lapulnak a mélyhűtőben, akkor bizonyos tápanyagok értéke csökkenni kezd.

4. Szárított gyümölcsök

Rengeteg vitamint és rostot tartalmaznak a szárított gyümölcsök, de persze itt is oda kell figyelni a cukorbevitelre, ugyanis ezekben is található bőven. Viszont cserébe nagyon hosszú ideig elállnak a szekrényben.

5. Kókusztej

Kifejezetten a konzervben található kókusztejre gondoljunk, amelyet már hazai boltok polcain is lehet találni szép számmal. Ez pedig nemcsak finom és egészséges, de akár egy évig is tárolható.

6. Szárított bab

A bab az egyik legtáplálóbb étel, amit csak ehetsz, tele van fehérjével és rosttal, de fontos ásványi anyagok is megtalálhatóak benne, és ha jól tároljuk, szó szerint az idők végezetéig eláll gond nélkül.

7. Fehérjepor

Az egészséges sejtek felépítéséhez a szervezet számára elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele. Egy egészséges felnőtt számára kb. 0,8 g/kg fehérje napi bevitele javasolt, vagyis 45-65 gramm naponta. Fehérjeporokkal nem csak a napi bevitel elérését segíthetjük: egy kiadós fehérjeturmix rendkívül laktató, nyáron kifejezetten jól esik fogyasztása. A fehérjepor ráadásul 1-2 évig is eláll a polcon – persze azért mindig nézzük meg a csomagolást, ahol pontosan meg van határozva a lejárati idő.

8. Méz

A mézet a természet antibiotikumaként is gyakran emlegetik, ami sokat elmond arról, milyen egészséges tud lenni megfelelő mennyiségben fogyasztva. És megfelelő körülmények közt hosszú évekig fogyasztható marad.

9. Ghi

A ghi tradicionális indiai élelmiszer, amely tehén tejéből köpült vajból készül. A ghi direkt azért lett kitalálva, mert Indiában a nagy melegben az átlagos vaj hamar megromlott, ebből pedig minden könnyen romló komponens eltűnik a készítési folyamat során.

10. Kókuszolaj vagy extra szűz olívaolaj

A kókuszolajnak számos szervezetre gyakorolt jótékony hatása, és egyéb előnye ismert, ráadásul rengetegféleképpen felhasználhatjuk. És hűvös, sötét helyen tartva akár évekig felhasználható. Szinte minden igaz az olívaolajra, ami a kókuszolajra: egészséges és szintén jól tartósítható.

11. Olívabogyó

Sokan csak bizonyos ételeken "feltétként" (pizzán, salátán, tésztákon) esznek olívabogyót, pedig önmagában is érdemes kipróbálni, mert nagyon ízletes, a nyári melegben különösen jól eshet pikáns íze. Gazdag jótékony zsírsavakban, A-, és E-vitaminban. A szavatossági ideje pedig akár egy év is lehet!

12. Ecet

Az ecet jótékony hatásai évszázadok óta ismertek, és szinte minden konyha állandó tartozéka. Kis túlzással a végtelenségig eláll és nagyon finom salátákat készíthetünk segítségével percek alatt.

13. Fűszerek

A szárított fűszernövények és fűszerek tárolásának egyetlen szabálya van: száraz helyen tartsuk őket. Ha ezt betartjuk, évekig biztosított a frissességük. A fűszerek rendszeresen fogyasztva jótékony hatással vannak a szervezetünkre is, ide kattintva pl. a kurkumáról, ide kattintva pedig a cayenne paprikáról olvashatsz izgalmas érdekességeket!

Felhasznált irodalom
https://authoritynutrition.com/22-healthy-foods-that-dont-spoil/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Zöldségek, gyümölcsök frissen tartása - tippek és praktikák
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal