fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Zöldségek gyümölcsök frissen tartása

Zöldségek, gyümölcsök frissen tartása - tippek és praktikák

Hogyan maradjon friss a salátád alapanyaga? Hogyan kerüld el, hogy a gyümölcsök 1-2 nap alatt megromoljanak? Hogyan maradhatnak tovább jók a tejtermékek? Kattints és olvasd el most!

Nincs annál bosszantóbb, mikor a megvásárolt zöldségek, gyümölcsök még a felhasználásuk előtt tönkre mennek, megromlanak. Mit tehetünk, hogy a drága alapanyagokat és egyéb élelmiszereket frissen tartsuk? Hogyan előzhetjük meg az ételek idő előtti romlását? Cikkünkben összegyűjtöttük a válaszokat, és tippeket, tanácsokat adunk az ételek megfelelő tárolásához.

Gyümölcsök frissen tartása

Zöldségek gyümölcsök frissen tartásaAmennyiben elkerülhető, ne tegyük hűtőbe a gyümölcsöket. Tárolásukra egy kb. 15 fokos helyiség, kamra a legalkalmasabb, a közvetlen napfényt elkerülve. Nagyobb mennyiségű alma, körte tárolására hűvös pince is tökéletes. Mindenképp figyeljünk oda rá, hogy jól szellőző helyre kerüljenek, ne fedjük le, ne tegyük zacskóba hosszabb tárolás esetén, mert bepenészesedhet.

Ha nem megoldható a külön helyiség a tárolásukra, akkor a kevésbé kényes gyümölcsök - alma, citrom, narancs, banán - a konyhapulton egy nagyobb tálban is elállnak. Amire figyeljünk oda, hogy mindig ép külsejű gyümölcsöket tegyünk egymás mellé, hiszen ha penészes vagy rohadt példány is kerül a tálba, megfertőzhetik egymást és a többi gyümölcs is romlásnak indulhat.

Ha mégis hűtőbe kerülnek a gyümölcsök, fontos, hogy soha ne mossuk meg őket, csak közvetlenül fogyasztás előtt. Gyorsabban romló, például bogyós gyümölcsök esetén egy nagyobb tálba, ne túlságos összezsúfolva kerüljenek a hűtőbe és pár napon belül fogyasszuk el őket.

Extra tippek a gyümölcsök tárolásához

 • A félbevágott avokádót locsold meg citromlével vagy olívaolajjal. Ha az egész avokádó nem kerül elfogyasztásra, a citromban lévő citromsav, illetve az olívaolaj megakadályozza a felszeletelt gyümölcsök oxidációját, így azok nem barnulnak meg. Pár cseppel kend be a vágott felületet és így kerüljön egy tálban a hűtőbe alufóliával lefedve.
 • A banán szárát tekerd be műanyag fóliával. Elég csak a banánfürt szárát szorosan és légmentesen betekerned műanyag fóliával. Ezzel megakadályozod az etilén kibocsátását, és a gyümölcs így 3-5 nappal tovább eláll. Ha letépsz egy banánt a fürtről, mindig győződj meg róla, hogy a fólia továbbra is szorosan zár.
 • A bogyós gyümölcsöket fürdesd meg vízben és ecetben. A friss gyümölcsöket áztasd be annyi vízbe, ami ellepi őket, majd adj hozzá 3-4 evőkanál ecetet. Ez megakadályozza, hogy hamar rohadni és penészesedni kezdjenek.
 • Tárold külön a gyümölcsöket a zöldségektől. A gyümölcsök, melyek jelentős mennyiségű etilént bocsátanak ki (pl. alma, banán) a többi gyümölcs és zöldség élettartamát is megrövidítik. Tartsd külön fiókban, vagy külön polcon, egymástól szeparálva a zöldségeket és a gyümölcsöket.
 • Az almát és a burgonyát ajánlott együtt tárolni. Különös módon az alma és a burgonya kivétel az előbbi szabály alól. Az alma által kibocsátott etilén-gáz megelőzi a burgonyák csírázását.

Zöldségek frissen tartása

Zöldségek esetén is érvényes, amit a gyümölcsöknél már megemlítettünk, hogy ideális esetben egy hűvösebb, fénytől védett helyen tárolhatóak legtovább, pincében vagy kamrában. Különösen igaz ez a leggyakrabban használt zöldségeinkre, burgonyára, hagymára, melyeket általában nagyobb mennyiségben vásárolunk. Fontos, hogy jól szellőző helyre, ha lehet faládába kerüljenek, időnként célszerű átválogatni őket, a sérült, hibás példányokat kiszedni.

Zöldségek gyümölcsök frissen tartásaA fokhagymát szinte bárhol tárolhatjuk, fűzérbe kötve akár még a konyha dísze is lehet és hónapokig eláll.

Zöldségek frissen tartása során fontos a páratartalom is, ha túl magas, rothadásnak indulhatnak, ha túl alacsony, elveszíthetik nedvességtartalmukat.

Hűtőben tárolás esetén, ne hámozzuk meg őket, úgy sokkal gyorsabban megromlanak, kiszáradnak. Célszerű a hűtő zöldségtároló ládájába tenni őket, ha lehet nylonzacskó nélkül. Ha mégis ebben kerülnek a hűtőszekrénybe, mindenképp nyissuk ki a zacskó száját, különben bepenészesedhet a zöldség. Vágott fűszernövényeket kis üveg vízben a hűtő ajtaján is tárolhatunk.

Ha megmosott, meghámozott maradék zöldségek frissen tartása a cél, akkor egy légmentesen záródó dobozban, vagy műanyagfóliával lefedve tegyük a hűtőbe és 1-2 napon belül fogyasszuk el.

Extra tippek a zöldségek tárolásához

 • A zellert csomagold alufóliába. Az alufólia csomagolás akár hetekig frissen és ropogósan tartja a zellert.
 • A gombát tedd papírzacskóba. A gombát legjobb papírzacskóban tárolni, mivel így könnyebben lélegzik, nem párásodik be és tovább megőrzi minőségét
 • Az uborkát ne tedd a hűtőbe. Az uborkát szobahőmérsékleten érdemes tárolni, majd ha megkezdtük, akkor tegyük a hűtőbe, a vágott felére műanyag fóliát tekerve, ahol még 1-3 napig friss marad.
 • A spárgát állítsd vízbe. A spárgának kicsit nyesd vissza a szárát, állítsd vízbe és tedd a hűtőbe egy fóliával letakarva. Így legalább egy héttel tovább eláll.
 • A piros színű fűszereket tartsd hűtőben. Az őrölt paprika, a cayenne bors vagy a csilipor a hűtőben tovább friss marad és élénk színét is megőrzi, amely a fény és a hő hatására kifakulhat.

Egyéb élelmiszerek tárolása

Számos étel, alapanyag tárolásáról kell még gondoskodnunk a fent említetteken kívül.  Nézzük a legnépszerűbbeket.

 • Tojás - örök  kérdés hűtve vagy hűtés nélkül tároljuk? A tojás száraz, hűvös helyen (2-18C) tárolható hűtés nélkül is, de tény, hogy hűtőben tárolva tovább marad friss. Megmosni nem kell, csak a felhasználás előtt, mivel a mosás során megsérülhet a tojás természetes védőrétege és a héjon keresztül bejuthatnak a baktériumok a tojás belsejébe. Ha szükséges, száron töröljük le. Ha maradék feltört tojást szeretnénk tárolni, akkor azt légmentesen zárható dobozban, a hűtőbe téve 1-2 két napig megtehetjük, illetve le is fagyaszthatjuk.
 • Kenyér - nem érdemes hűtőben tárolni, nagyon könnyen kiszárad. Ehelyett a konyhapulton kenyértartóba tegyük és ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, akkor le is fagyaszthatjuk egészben és szeletelve is, így mindig annyit tudunk a sütőben felmelegíteni, amennyire éppen szükségünk van.
 • Sajt - légmentesen zárható műanyag dobozba tegyük, esetleg ecettel átitatott papírtörlőbe, majd papírzacskóba csomagolva tegyük a hűtőbe, így tovább friss és penészmentes marad a sajt. A kis mennyiségű ecet nem lesz hatással a sajt ízére.
 • Tej - legtöbben a hűtőszekrény ajtajában tárolják, pedig ez a hűtő legmelegebb része, ezért érdemes a tejet a belső polcra tenni, ahol a leghűvösebb van.

Felhasznált irodalom
self.com/food/2016/02/genius-hacks-make-fresh-food-last-longer

agrarszektor.hu/kiskertblogger/zoldseg-es-gyumolcstarolasi-utmutato-mit-es-hogyan.12127.html
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér