Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
Kurkuma ízületi gyulladásra gyakorolt hatása tudományosan igazolt

5 dolog, amit nem tudtál a kurkumáról

Már legalább 4000 éve használják Indiában és a modern orvostudomány is elismeri, mint gyógynövény. Mitől ilyen különleges a kurkuma? Tudd meg a cikkből!

kurkuma_gyogyhatasaAz indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó fűszernövény, amit a gasztronómia mellett a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmaz sok-sok ezer éve. Erejét és hírnevét jól mutatja, hogy egyes történészek szerint az arany, amit a napkeleti bölcsek egyike ajándékozott Jézusnak, valójában kurkuma lehetett. Íme 5 fontos tény, amit nem biztos, hogy ezelőtt tudtál erről az ősi gyógyhatású fűszerről.

1. Igazi ősi csodaszer

És amikor azt mondjuk, hogy ősi, azt komolyan is gondoljuk. Elsőre ugyan úgy tűnhet, hogy a kurkuma csak az elmúlt évek, évtizedek során vált igazán népszerűvé, valójában azonban Indiában már évezredek óta ismerik és használják különböző egészségügyi problémák kezelésénél. A „csodaszer” története legalább 4 ezer évre nyúlik vissza – Indiából átterjedt Ázsiába, Afrikába és a Karib-tenger térségébe.

Kutatók az ősi Indus folyó környékén fellelt csontvázak fogain, illetve a mellettük lévő edényeken kurkuma és gyömbér nyomait találták, ami arra utal, hogy az első városi civilizációk is fogyasztották. Aktív hatóanyagát, a kurkumint csak 1910-ben azonosították, a modern tudomány pedig ezután kezdte fokozatosan megismerni jótékony hatásait.

2. A tudomány is a kurkuma mellett áll

A kurkuma a világ egyik leghasznosabb, legtöbb gyógyhatással rendelkező növénye. Emellett az orvostudomány egyik legtöbbet kutatott gyógynövénye is.” Ezek Chris Kilham botanikus, orvosi kutató szavai.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) adatbázisában közel 5000 tanulmány és cikk található a kurkumáról. A tudományos kutatások folyamatosan újabb és újabb bizonyítékokkal állnak elő, melyek a kurkuma pozitív egészségügyi hatásait igazolják. Mostanra tehát már a napnál is világosabb, hogy ez a növény a csodaszép sárgás színén és kesernyés ízén túl jóval többet képes nyújtani számunkra.

3. Rengeteg pozitív hatása van

kurkuma_gyomberrelFelsorolni is sok valamennyi pozitív hatást, amit a kurkumának tulajdonítanak. Az ízületi problémák kezelésétől a vércukor szint szabályozásáig megannyi területen kísérleteznek az orvosok használatával. Többek között gyulladáscsökkentő, antioxidáns, fájdalomcsillapító, antibakteriális és méregtelenítő hatása is van.

Az újabb kutatási eredmények szerint a kurkumin segíthet az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, a szem- és bőrbetegségek, az irritábilis bél szindróma és még számos más betegség kezelésében. A kurkumának még a mellékhatásai is pozitívak! A fájdalomcsillapító gyógyszerekkel ellentétben napi rendszerességű szedése sem okoz semmilyen kárt, sőt, a szervezetünk szinte valamennyi szervére jótékony hatást fejt ki.

4. Könnyen hozzáférhető

A kurkumát megtalálhatod minden szupermarketben vagy egészséges élelmiszerek boltjában, így szerencsére egyáltalán nem nehéz az étrend rendszeres elemévé tenni. Fogyaszthatod kapszulába zárt koncentrált formában, por formájában smoothie részeként, használhatod magát a növény gyökerét, hozzáadhatod leveshez, mártáshoz, főételhez és így tovább. Kellemes, enyhe íze van, ezért attól sem kell tartani, hogy az ételek túlfűszerezettek lesznek tőle. A kurkuma egyedüli problémája a rossz felszívódás és hasznosulás – de kutatások szerint, ha egy kis zsírral (pl. olíva- vagy kókuszolaj) és fekete borssal együtt visszük be, vagy nagyobb mennyiségben étrend-kiegészítőként, az elősegíti a felszívódását, jobb hasznosulását.

5. Hatásosabb lehet az antidepresszánsoknál is

Az indiai Gujarat tartományban lévő Bhavnagar Kormányzati Orvosi Egyetem Gyógyszerészeti Tanszékének kutatói összehasonlították a kurkuma és a széles körben népszerű antidepresszáns gyógyszerek hatását 60 súlyos depresszióban szenvedő betegnél. Az eredmények alapján a kurkuma nem csak hatásosabbnak bizonyult, de egyben a rémisztő mellékhatásoktól (öngyilkossági késztetések és egyéb pszichotikus zavarok) is mentes.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Kurkuma 500 mg kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér