fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
A 7 legfontosabb dolog, amit a mentális egészségedért tehetsz

A 7 legfontosabb dolog, amit a mentális egészségedért tehetsz

A lelki, mentális egészségre legalább annyira fontos tudatosan odafigyelni, mint mondjuk szívünk, vagy ízületeink védelmére. Milyen apróságokkal tehetsz azért a mindennapokban, hogy a stressz, szorongás ne uralja el az életed és megőrizd a lelki békéd?

A test és a lélek egészsége kéz a kézben járnak, mégis utóbbi minden napos "gondozásáról" általában kevés szó esik. Szerencsére - talán épp a közösségi média hatására - napról napra több figyelem irányul arra, hogy a modern világban milyen sokan küzdenek mentális eredetű problémákkal és egyre többen merik felvállalni, hogy erről nyíltan beszéljenek. A lelki, mentális egészségre legalább annyira fontos tudatosan odafigyelni, mint mondjuk szívünk, vagy ízületeink védelmére, ezért mi is fontos küldetésünknek érezzük, hogy foglalkozzunk a témával. Milyen apróságokkal tehetsz azért a mindennapokban, hogy a stressz, szorongás ne uralja el az életed és megőrizd a lelki békéd?

1. Adj engedélyt magadnak egy szabadnapra

Bármennyire is fontos a munka vagy bármilyen kötelezettség, sosem lehet semmi fontosabb annál, hogy jól és egészségesnek érezd magad. Ha úgy érzed, nagy a baj, és egyszerűen képtelen lennél megbirkózni most ezzel a nappal, adj magadnak egy kis szabadidőt. Pihenj, olvass, sétálj, beszélgess, és feltöltődve térj vissza a hétköznapokba!

2. Ne mindig a tévéhez menekülj

Persze, tudjuk, hogy a tévézés a legkönnyebben elérhető kikapcsolódás este elalvás előtt, de nem tesz jót az agyadnak, ha mindig ehhez menekülsz. Írj naplót, olvass, hívd fel valamelyik barátodat, családtagodat, vagy csak vegyél egy nagy fürdőt, és relaxálj! Törd meg a rutint, meg fogod köszönni magadnak!

3. Nyaralj minden nap

Bár az sem lenne rossz, de nem arra gondolunk, hogy valóban menj el mindennap nyaralni. Egyszerűen csak gondolj arra, miket élvezel, mikor épp az otthonodtól távol vagy, és megpróbálsz kikapcsolódni. Külföldön jól esett bejárni a szállásod környékét? Akkor miért ne fedezhetnéd fel egy hosszú sétával az otthonod környezetét? Sosincs időd olvasni, de nyaralás közben falod a könyveket? Nyaralj akkor otthon is egy kicsit. Persze, nem lesz ugyanaz az érzés, de legalább egy kicsit ki tudsz szakadni a „mókuskerékből”.

4. 5 perc meditáció

A „meditációt” sokan valláshoz kötik, vagy azonnali megvilágosodást várnak tőle, pedig egyáltalán nem erről van szó. Csupán annyit kell tenned, hogy mindennap 5 percre kimenekülsz a világból, csendben leülsz, és kizárólag a légzésedre koncentrálsz. Lassú, mély belégzés, aminek során megfigyeled, hogyan emelkedik a mellkasod, hogyan áramlik a levegő a testedbe, majd egy intenzívebb kilégzés. Apróságnak tűnik, de tényleg csodákra képes.

5. Kevesebb cukor, több magnézium

Önmagában az, hogy csökkented a cukros üdítők, péksütemények és édességek bevitelét, nem hozza helyre a hangulatodat (ahogy ezek evése sem!), de segít beállítani megfelelő szinte a vércukorszintedet, amivel az energiaszinted is átalakul az egész napra. A magnézium pedig segít a fejfájásokon és a fáradtságon, így megalapozva az egyensúlyt.

6. Ne sajnáld az időt az alvásra

Mindenkinek rengeteg dolga van, és logikusnak tűnhet, hogy az alvásból a legegyszerűbb lefaragni. Mert hát kinek ártunk, ha nyolc óra helyett csak négyet vagy hatot alszunk? Magunknak. Ne az alváson spórolj időt, hidd el, nem éri meg, hiszen így már akármit is teszel, hátrányból indítod a napodat.

7. Merj segítséget kérni

A legfontosabb az összes pont közül. Ha úgy érzed, képtelen vagy megküzdeni a mindennapokkal, ne félj segítséget kérni! Nincs „jelentéktelen” probléma ezen a területen, bátran keress fel egy szakorvost, pszichológust, lelki tanácsadót, aki kisegít a gödörből. Ezen nincs mit szégyellni, egyedül magadnak okozol kárt azzal, ha nem beszélsz a gondjaidról!

Ha úgy érzed, azonnali segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 810 600 telefonszámot (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége számai)!

Felhasznált irodalom
https://www.self.com/story/take-care-of-your-mental-health
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Probiotikus élesztő - Antibiotikummal is bevehető! - Videó
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér