Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Mit mivel együnk, hogy még egészségesebben táplálkozzunk

7+1 extra hatékony ételkombináció

Bizonyos ételek megfelelően kombinálva egymással kiegészítik egymást, semlegesítik a káros anyagokat, segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását. Ismerd meg Te is ezeket az ételtársításokat!

Mit mivel együnk, hogy még egészségesebben táplálkozzunkSzinergia. Mit jelent ez a kifejezés? Biztosan hallottál már a jelenségről, vagy akár te magad is tapasztaltad, amikor az alkotóelemek együttes hatása nagyobb, mint ha szimplán egyenként összeadnánk őket. A csapatmunka esetén ez kifejezetten gyakori: a csapattagok egymás képességeit kölcsönösen erősítik, így gyorsabban, hatékonyabban tudnak dolgozni. A szinergia a táplálkozásban is létezik. Habár a kutatók általában a különböző ételeket, tápanyagokat izolálva szokták vizsgálni, egyre nagyobb figyelem irányul az ételek tudatos párosítására is. Bizonyos ételek ugyanis megfelelően kombinálva kiegészítik egymást, semlegesítik a káros anyagokat, segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

1. Bab és paradicsom

A növényekből (bab, leveles zöldségek) akár 33%-kal kevesebb vasat képes a szervezetünk hasznosítani, mint az állati eredetű forrásokból (halak, marha vagy csirke). A C-vitamin nagymértékben segíti a vas felszívódását, ezért érdemes C-vitaminban gazdag ételeket, például narancsot, paradicsomot vagy bogyós gyümölcsöket párosítani a növényi vasforrásokkal.

2. Zöld tea és citromlé

A zöld teában lévő polifenolok – főként a katechin – erős antioxidáns hatással bírnak. A legfrissebb kutatások szerint napi egy csésze zöld tea jelentős mértékben csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy 2007-es tanulmány szerint a citrusfélék (citrom, lime, grapefruit) levében található vivőanyagok javítják a zöld teában található egészséges antioxidánsok felszívódását a szervezetben.

3. Joghurt és banán

A kutatások alapján a joghurt-banán kombináció elfogyasztása nem sokkal edzés után hozzájárul a gyorsabb regenerációhoz. A fehérje és a szénhidrát együtt megnövelik az inzulin szintet, ami segíti a tápanyagokat gyorsabban az izomba juttatni.

4. Hal és zöld színű zöldségek

A magasabb fehérjetartalmú ételek, így a hal mellé ne válassz köretként magas keményítőtartalmú ételt (pl. rizs, burgonya). Ezektől sokkal nehezebben fogod megemészteni az amúgy omega-3 zsírsavakban gazdag halat. Válassz mellé zöldségeket, azok közül is a legmegfelelőbbek a zöld borsó, spárga, brokkoli, uborka, bármilyen zöld leveles zöldség, saláta.

Együnk áfonyát a zabpehely mellé5. Zabpehely és áfonya

A teljes kiőrlésű gabonában lévő értékes tápanyagok (élelmi rost, fitokemikáliák, vitaminok és ásványi anyagok) segítenek a vastagbélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében, valamint csökkentik a vérnyomást és a koleszterin szintet is. Az áfonya kiváló mangán-, C- és K-vitamin, valamint rostforrás. Mindkét étel önmagában is nagyon egészséges, de a Tufts Egyetem kutatói szerint kombinálva még jobb a koleszterincsökkentő hatásuk.

6. Brokkoli és paradicsom

Ez a két zöldség dugig van rákellenes hatóanyagokkal: a paradicsomban likopin, C-vitamin és A-vitamin, míg a brokkoliban béta-karotin, indol-3-karbinol és izotiocianátok találhatóak. Az Illinoisi Egyetem kutatása szerint a brokkoli-paradicsom páros együtt fogyasztva még hatékonyabban védhet a rák ellen, mint külön-külön.

7. Saláta és egészséges zsírok

Ha igazán ütős egészségbombát szeretnél, akkor a zsírszegény öntet helyett tegyél olívaolajat a salátádra vagy adj hozzá szeletelt avokádót. Az egészséges omega-3 zsírok jelenlétében jobban felszívódnak a zöldségekben található, zsírban oldódó antioxidánsok.

Az alma héja is egészséges+1 Alma és almahéj

Meg szoktad hámozni az almát? Ne tedd! Az alma kiváló példa a tápanyagok szinergiájára egyetlen ételen belül! Az alma kiváló forrása polifenoloknak, flavonoidoknak, C-vitaminnak, rostnak és káliumnak; temérdek tanulmány bizonyítja, hogy az almafogyasztás segíti az emésztést, csökkenti a rák, az asztma, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A Cornell Egyetem kísérletei azt mutatták ki, hogy az alma héjjal együtt ötször erősebb antioxidáns hatást fejt ki, mint héj nélkül.

Ezt láttad már?
Ideális ételtársítások
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér