Szinergia. Mit jelent ez a kifejezés? Biztosan hallottál már a jelenségről, vagy akár te magad is tapasztaltad, amikor az alkotóelemek együttes hatása nagyobb, mint ha szimplán egyenként összeadnánk őket. A csapatmunka esetén ez kifejezetten gyakori: a csapattagok egymás képességeit kölcsönösen erősítik, így gyorsabban, hatékonyabban tudnak dolgozni. A szinergia a táplálkozásban is létezik. Habár a kutatók általában a különböző ételeket, tápanyagokat izolálva szokták vizsgálni, egyre nagyobb figyelem irányul az ételek tudatos párosítására is. Bizonyos ételek ugyanis megfelelően kombinálva kiegészítik egymást, semlegesítik a káros anyagokat, segítik az emésztést és a tápanyagok felszívódását.
1. Bab és paradicsom
A növényekből (bab, leveles zöldségek) akár 33%-kal kevesebb vasat képes a szervezetünk hasznosítani, mint az állati eredetű forrásokból (halak, marha vagy csirke). A C-vitamin nagymértékben segíti a vas felszívódását, ezért érdemes C-vitaminban gazdag ételeket, például narancsot, paradicsomot vagy bogyós gyümölcsöket párosítani a növényi vasforrásokkal.
2. Zöld tea és citromlé
A zöld teában lévő polifenolok – főként a katechin – erős antioxidáns hatással bírnak. A legfrissebb kutatások szerint napi egy csésze zöld tea jelentős mértékben csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy 2007-es tanulmány szerint a citrusfélék (citrom, lime, grapefruit) levében található vivőanyagok javítják a zöld teában található egészséges antioxidánsok felszívódását a szervezetben.
3. Joghurt és banán
A kutatások alapján a joghurt-banán kombináció elfogyasztása nem sokkal edzés után hozzájárul a gyorsabb regenerációhoz. A fehérje és a szénhidrát együtt megnövelik az inzulin szintet, ami segíti a tápanyagokat gyorsabban az izomba juttatni.
4. Hal és zöld színű zöldségek
A magasabb fehérjetartalmú ételek, így a hal mellé ne válassz köretként magas keményítőtartalmú ételt (pl. rizs, burgonya). Ezektől sokkal nehezebben fogod megemészteni az amúgy omega-3 zsírsavakban gazdag halat. Válassz mellé zöldségeket, azok közül is a legmegfelelőbbek a zöld borsó, spárga, brokkoli, uborka, bármilyen zöld leveles zöldség, saláta.
5. Zabpehely és áfonya
A teljes kiőrlésű gabonában lévő értékes tápanyagok (élelmi rost, fitokemikáliák, vitaminok és ásványi anyagok) segítenek a vastagbélrák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében, valamint csökkentik a vérnyomást és a koleszterin szintet is. Az áfonya kiváló mangán-, C- és K-vitamin, valamint rostforrás. Mindkét étel önmagában is nagyon egészséges, de a Tufts Egyetem kutatói szerint kombinálva még jobb a koleszterincsökkentő hatásuk.
6. Brokkoli és paradicsom
Ez a két zöldség dugig van rákellenes hatóanyagokkal: a paradicsomban likopin, C-vitamin és A-vitamin, míg a brokkoliban béta-karotin, indol-3-karbinol és izotiocianátok találhatóak. Az Illinoisi Egyetem kutatása szerint a brokkoli-paradicsom páros együtt fogyasztva még hatékonyabban védhet a rák ellen, mint külön-külön.
7. Saláta és egészséges zsírok
Ha igazán ütős egészségbombát szeretnél, akkor a zsírszegény öntet helyett tegyél olívaolajat a salátádra vagy adj hozzá szeletelt avokádót. Az egészséges omega-3 zsírok jelenlétében jobban felszívódnak a zöldségekben található, zsírban oldódó antioxidánsok.
+1 Alma és almahéj
Meg szoktad hámozni az almát? Ne tedd! Az alma kiváló példa a tápanyagok szinergiájára egyetlen ételen belül! Az alma kiváló forrása polifenoloknak, flavonoidoknak, C-vitaminnak, rostnak és káliumnak; temérdek tanulmány bizonyítja, hogy az almafogyasztás segíti az emésztést, csökkenti a rák, az asztma, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A Cornell Egyetem kísérletei azt mutatták ki, hogy az alma héjjal együtt ötször erősebb antioxidáns hatást fejt ki, mint héj nélkül.