fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
D-vitaminról: tudnivalók, kutatások, érdekességek
Kutatás: D-vitamin és olívaolaj hatása az izomregenerációra

Kutatás: D-vitamin és olívaolaj hatása az izomregenerációra

Habár a D-vitamin elsősorban a csontok egészségében betöltött szerepéről ismert, egy új állatkísérlet eredményei szerint extra szűz olívaolajjal együtt fogyasztva segítheti az izomrostok regenerálódását is. Részletek a cikkben!

Habár a D-vitamin elsősorban a csontok egészségében betöltött szerepéről ismert, egy új állatkísérlet eredményei szerint extra szűz olívaolajjal együtt fogyasztva segítheti az izomrostok regenerálódását is. Következnek a részletek!

A vizsgálati módszer

A kísérleti patkányok egy csoportja hagyományos tápot, másik csoportja magas zsírtartalmú, extra szűz olívaolajon alapuló étrendet, míg a harmadik csoport magas zsírtartalmú, vaj alapú étrendet kapott, 10 héten át. Mindhárom csoportot további két alcsoportra osztották fel: egy részük testsúlykilogrammonként 4000 egység D-vitamint kapott, másik részük nem kapott vitamin-kiegészítést.

A vizsgálat végeztével a kutatók elemezték a vázizomrost vastagságot, valamint egyéb, gyulladást és izomépítést jelző vegyületek mennyiségét.

Az eredmények

A D-vitamin kiegészítés megnövelte az izomrostok vastagságát azokban a testmozgást nem végző patkányokban, melyek hagyományos vagy magas zsírtartalmú, extra szűz olívaolaj alapú étrendet kaptak.

Az olívaolajt fogyasztó kísérleti állatok esetében nagyobb volt az izomrostok vastagsága, de mindkét esetben jelentős mértékben többet növekedett az izomrost-vastagság, mint a D-vitamint nem kapó állatok esetében. A tanulmányt az olaszországi Cataniai Egyetem tudósai végezték, eredményeiket pedig a Nutrients című szaklap közölte.

A tudósok azt is megfigyelték, hogy azoknál a patkányoknál, melyek a 10 hétig tartó kísérlet ideje alatt magas zsírtartalmú, vaj alapú étrendet kaptak, D-vitamin nélkül, az izomrostok degenerálódtak. Emellett az ebben a csoportban található patkányok szervezetében jelentősen magasabb volt a gyulladáskeltő interleukin-1 béta (IL-1B) molekula szintje, illetve drasztikus mértékben lecsökkent az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintje. Az alacsony IGF-1 bizonyítottan csökkenti az izomfehérje szintézist, azaz az izomépítő folyamatokat.

A D-vitamin ugyanakkor képes volt megelőzni ezt az izomsérülést! A magas zsírtartalmú, vaj alapú étrend D-vitaminnal történő kiegészítése esetén az izomrostok átlagos vastagságúak maradtak.

Milyen jelentősége van a tanulmány eredményeinek?

A szarkopénia, vagyis az izomerő- és izomtömeg-csökkenés, egy gyakori kórkép az idős embereknél. Korábbi kutatások szerint a szarkopénia összefüggésben állhat az elhízással; illetve a D-vitamin hiánya kapcsolatban áll az időskori szarkopéniával, a gyengeséggel, és az ezzel összefüggő esésekkel.

A tanulmány eredményei alapul szolgálhatnak további kutatások számára, ugyanis arra utalnak, hogy a D-vitamin, az egészséges zsírok fogyasztása, és a telített zsírok kerülése együttesen segíthetnek lassítani a szarkopénia folyamatát.

Egyúttal azt is levonhatjuk tanulságként, hogy a nyugati típusú étrend az izomanyagcserét negatívan befolyásolja, és hozzájárulhat az izomsérüléshez, míg a D-vitamin, mediterrán étrenddel párosítva izomvédő, sőt izomnövelő hatással lehet.

A sokoldalú D-vitamin

A D-vitamin gyulladáscsökkentő tulajdonságait széles körben elismerik: a hatást ezen tanulmány is demonstrálta, hiszen a D-vitamint kapott patkányok szervezetében az IL-1B gyulladáskeltő citokin mennyisége alacsonyabb volt, mint a D-vitamint nem kapott patkányokéban.

Ez a kísérlet egyúttal megerősítette azokat a korábbi kutatásokat is, melyek szerint a D-vitaminnak szerepe lehet az izomregenerációban, az izomszövet újjáépítésében és növekedésében, mégpedig a vázizomban található D-vitamin-érzékelő receptorok megnövekedett működése révén.

A kutatók szerint az izomrost-növelő hatás hátterében a D-vitamin által szabályozott Dickkopf-1 (DKK-1) nevű gén fokozott kifejeződése állhat.

Felhasznált irodalom
https://www.nutraingredients.com/Article/2018/02/20/Vitamin-D-plus-olive-oil-could-aid-muscle-repair
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin D3-vitamin + olívaolaj 3000 NE kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér