fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ásványi anyagok
A vas szerepe, forrásai, felszívódása, hiánya

A vas szerepe, forrásai, felszívódása, hiánya

A hemoglobin a vérben, a vörösvértestekben található óriásmolekula, amely az oxigén és a szén-dioxid szállítás túlnyomó részét végzi. A vas a hemoglobin központi része, mely által a vörösvértestekben oxigént vesz fel és szállít a szervezet szövetei számára. Olvasd el a vasról szóló cikkünket!

A vas szerepe

A hemoglobin a vérben, a vörösvértestekben található óriásmolekula, amely az oxigén és a szén-dioxid szállítás túlnyomó részét végzi. A vas a hemoglobin központi része, mely által a vörösvértestekben oxigént vesz fel és szállít a szervezet szövetei számára.

A váz és szívizomban levő mioglobin és a hem-tartalmú enzimek (katalázok, citokrómok) alkotórésze, melyek fontos kémiai reakciókban vesznek részt mindenfelé a szervezetben. Ferro formában szívódik fel a patkóbélből. A felszívódott vas részben raktározódik ferritin formájában, részben beépül a protoporfirinbe és hemfesték lesz belőle. A vas hozzájárul a szellemi működés fenntartásához és a fáradtság csökkentéséhez. Részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban és a sejtosztódásban.

A vas forrásai

A vas esszenciális mikroelem, vagyis szervezetünk nem képes annak előállítására. Ezért a vasat a táplálkozással, kívülről kell pótolnunk. Mivel a vas felszívódása és biohasznosulása rendkívül rossz, a vérbe csak a táplálékban található vasmennyiség töredéke kerül be, hogy aztán eljusson azokra a helyekre, ahol szükség van rá. Táplálkozásunkban a vörös húsok, olajos halak, a csirke és a pulyka sötét húsából, tejből, tojásból tudjuk felvenni a hem vasat, azonban az egészségvédő étrend, különösen a vegetáriánus és vegán étrend a felsorolt élelmeket nem, vagy nem mind tartalmazza. Nem hem vas a hüvelyesekben (borsó, bab, lencse), a zöld zöldségekben (brokkoli, spenót, káposzta, cukkini), a dióban és diófélékben, a színes bogyós gyümölcsökben, hecsedlilekvárban és a gombafélékben van. De az aszalt gyümölcsöket és a vassal dúsított gabonapelyheket is fogyaszthatjuk. Gyógynövények közül a csalán kiemelt vastartalommal bír. Az emberi szervezet a húsban, halakban és szárnyasokban lévő vas mintegy 25%-át tudja felszívni, a gabonafélékből, zöldségekből és gyümölcsökből való felszívódás valamivel alacsonyabb. Mivel azonban a vegetáriánus étrend egyéb nyomelemekből és vitaminokból nagyobb mennyiséget tartalmaz, a növényekből történő vasfelszívódás megfelelő lehet. Szükség esetén egy megfelelően komplex, azaz a vas felszívódását is támogató összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítő alkalmazása is indokolt lehet.

A vas felszívódása

A táplálékban a vasnak két fajtája van: a hem-vas, ami csak állati termékekben található, és a nem hem-vas, ami az átlagos étrend vastartalmának több mint 85%-a. A hem-vas jobban felszívódik, mint a nem hem-vas. Jó vasellátottság mellett a hemkötésű vasnak kb. 15%-a szívódik fel, a nem hem-kötésű vas felszívódása 3-8%. Ugyanakkor a vas könnyebben és nagyobb hatásfokkal szívódik fel a vérkeringésbe cink, réz, bioflavonoidok, B-vitaminok és C-vitamin jelenlétében. Tehát a nem hem-vas felszívódása két-háromszorosára növekszik, ha állati fehérjékkel és C-vitaminnal együtt fogyasztják. Amerikai kutatások szerint egyetlen, 25 mg aszkorbinsavat tartalmazó limonádé elfogyasztása jelentősen javítja a vas felszívódását. A kutatók megállapították, hogy naponta két alkalommal 25 mg aszkorbinsav fogyasztása fokozza a vas felszívódását, és hosszú távon növelheti a vashiányos nők szervezetének vastartalmát. Ezért érdemes a reggelizőpehely mellé egy pohár limonádét, narancslevet elfogyasztani, mely segít a testnek, hogy több vasat hasznosítson a cereáliából. Segít a vasfelszívódás javításán az is, ha magas C-vitamin tartalmú ételeket eszünk, úgymint: a citrusfélék, bogyósok, kivi, paprika. A gyümölcsökben és gyümölcslevekben lévő fruktóz szintén segít a felszívódásban, valamint – vegyes táplálkozás esetén - a húsból és halból származó fehérje is.

Vannak olyan ételek, melyek csökkentik a vasfelszívódás, próbáljuk ezeket a vasban gazdag élelmiszerektől elkülönítve fogyasztani: tojás, korpa (teljes kiőrlésű kenyér). A polifenol szerkezetű vegyületek is hátrányosak, melyek nagy mennyiségben fordulnak elő a teában, kávéban és a borban.

Az étkezés során azonban érdemes ezen kívül több dologra is figyelemmel lenni, melyek magyarázatul is szolgálnak a fenti tanácsokra. Az ásványi anyagok és egyéb tápanyagok különböző formákban léteznek az élelmiszerekben, ami hatással lehet biológiai hozzáférhetőségükre. A hem vas – mely állati húsokban fordul elő - főként az oxigén vérben, illetve az izmokban való szállításáért és tárolásáért felelős hemoglobin és mioglobin molekulákból származik. Amint felszabadul az élelmiszermátrixból, a hem molekula mintegy védőgyűrűként működik a központi vasatom körül, megvédve, és így könnyen felvehetővé téve a bélsejtek számára. Ezzel ellentétben a nem-hem vas gyengén oldódik a bélben lévő körülmények között és könnyen hatnak rá a táplálék egyéb összetevői, így kisebb részét veszik csak fel a sejtek. Bizonyos növényi élelmiszerek (pl.: hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonatermékek, magvak, diófélék) nagyon gazdagok fitinsavban, ami oldható és oldhatatlan komplexeket alkotva erősen kötődik az olyan ásványi anyagokhoz, mint a kalcium, a vas és a cink, miáltal azok nem tudnak felszívódni. Az élelmiszerek fitinsav tartalmának csökkentési lehetőségei közé tartozik a fermentáció (pl.: a teljes kiőrlésű kenyér tésztájának alapos kovászolása) vagy a hüvelyesek beáztatása és csíráztatása.

A fentieken túl érdemes arra is tekintettel lenni, hogy az étkezésen kívül kalcium és/ vagy vas étrend-kiegészítőket mikor vesszük be. Interferálódásuk elkerülése érdekében ezeket az étrend-kiegészítőket különböző időben juttassuk be a szervezetbe. Ugyanis az azonos felvételi rendszerért történő versengés során a kalcium és a nem-hem vas a bél felszívósejtjeinek felszínén egy transzporterhez kötődik. Amíg a nem-hem vas ezúton lép be a sejtbe, addig a kalcium alapvetően az ajtóban tartózkodik és megakadályozza a vas további bejutását.

Láthatjuk, hogy mennyire lényeges szerepe van a bélflórának és a bélsejteknek a tápanyagok feldolgozásában, és ezáltal az egészségünk megóvásában is. Éppen ezért figyeljünk oda bélflóránk egészségére, tartsunk tisztítókúrát tavasszal és ősszel, valamint újítsuk meg bélflóránkat pro és prebiotikumokkal. Ezt minden antibiotikus kezelés után is tegyük meg. A gyulladásos állapot vagy fertőzések csökkentheti a belek felszívókapacitását. Például a vas felszívódása alulszabályozott azoknál az embereknél, akik olyan akut fertőzésektől szenvednek, mint a közönséges megfázás.

Vashiány

Napi 14 mg vas bevitelére lenne szükség, ám ennél kevesebbet juttatunk a szervezetünkbe (a Netamin Multivitamin + Vas 18mg vasat tartalmaz). A vashiány a leggyakoribb táplálkozási elégtelenség a világon, ami vérszegénységet hozhat létre férfiban, nőben és gyermekben egyaránt. Vashiányt okozhat nem megfelelő étrend is, és a terhesség alatt különösen fontos a megfelelő vas bevitelről gondoskodni.

Ha a szervezetben kimerülnek a vasraktárak, vérszegénység alakul ki. A tünetekhez tartozik a sápadtság, a kanál alakú körmök (torzulás, ahol a körmök vékonyak és homorúak), az izmok teljesítőképességének romlásával járó gyengeség, és változások a gondolkodást igénylő (kognitív) viselkedésben. Jelei lehetnek: kimerültség, gyengeség, légszomj, fejfájás, szédülés, kábaság, hideg végtagok, ingerlékenység. Gyakran tapasztalható gyulladás vagy afták megjelenése a nyelven, törékeny körmök, szívdobogásérzés, szokatlan dolgok megkívánása (pl. jég, keményítő, homok), rossz étvágy (ez a tünet leggyakrabban újszülötteknél fordul elő), illetve a nyugtalan láb szindróma. Köztudott, hogy a vashiány az agyműködés romlásához vezet, befolyásolva mind az emlékezetet, mind a tanulási képességeket. Fogamzó képes korú 18 és 53 év közötti nőknél a megmagyarázhatatlan fáradtság egy jellemző probléma, melyet a vaspótlás segíthet.

Idős embereknél különösen fontos, hogy gondoskodjanak a vaspótlásról, hiszen a felszívódás már nem olyan jó hatásfokú. Ugyanakkor bármilyen korú és nemű az egyén, a vashiány végül a fájdalomküszöb csökkenéséhez, a testhőmérsékletet szabályzó mechanizmusok zavarához, a hajvesztés megnövekedett valószínűségéhez és az immunrendszer erejének csökkenéséhez vezet, mely utóbbi sebezhetőbbé tesz minket a fertőzésekkel szemben.

Vasellátottság és betegségek kapcsolata

A vasfelesleg mérgező hatású, hányást, hasmenést és a belek károsodását okozza. A vas felgyűlhet a szervezetben, ha valaki túlzott mennyiségű, vagy túl hosszú ideig tartó vaskezelést kap, számos vérátömlesztésben részesül, illetve ha krónikus alkoholista.

Egy hollandiai négyéves követéses tanulmány érdekes eredményre jutott. Kutatták a kapcsolatot a vas szedése és a szívinfarktus előfordulása között. A kutatók nem találtak összefüggést a teljes vasbevitel és az infarktus rizikója között, de egyértelmű korreláció volt megfigyelhető a táplálékkal bevitt vas és az infarktusos esetek előfordulása között. Egyértelműen elmarasztalható a hústermékekből származó vas, ide értve a halak és a szárnyasok fogyasztását is. Azok, akiknél a legmagasabb volt az összbevitelből a húsokból eredő vas mennyisége, 83-szor magasabb volt az első szívinfarktus kockázata, mint azoknál, akiknél ez az érték a legalacsonyabb volt. A halálos kimenetelű első infarktus rizikója különösen nagy volt azoknál, akiknek a szervezetébe nagy mennyiségű vas került húsok fogyasztása révén (277 százalékos rizikónövekedés). A magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, dohányzás és diabétesz nagyban hozzájárult a szívinfarktus kockázatához. Azok a cukorbetegek, akik nagy mennyiségű hús eredetű vasat fogyasztottak, közel ötször akkora kockázatnak voltak kitéve szívinfarktus tekintetében, mint akiknél ez az érték alacsony volt.

Azoknak az embereknél, akik áttérnek vegetáriánus életmódra, kiemelt figyelmet kell fordítani a magas vastartalmú ételek fogyasztására, vagy étrend-kiegészítőt kell szedniük. Ebből a szempontból a B12 vitamin bevitelre is ügyelni kell. Ha valakinek az étrendje a sok gabona- és főzelékfélét tartalmaz, szintén ügyelni kell a vasbevitelre, mivel ezek az ételek az adszorbeálható vas nem kielégítő forrásai. A túl magas rost- valamint fitinsav bevitel előnytelenül hathat a vasszintre, erősebb megkötő hatásuk miatt.

 

Felhasznált irodalom

Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 126-130 Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 50-51 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 66-67 Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 201-207 Kürti G.: Vitamin abc, Pueldó kiadó, 2004, 70-71 Rigó J.:Dietetika, Medicina, 2007, 68-69 Vashiány MSD Orvosi kézikönyv a családban Merck Melania Kiadó, 1999. Vas MSD Orvosi Kézikönyv Merck 2004. A vas szedése és a szívinfarktus American Journal of Epidemology, Vol. 149, March 1, 1999, pp. 421-28 Larsen, H.R.: Vas, szívinfarktus IHN magyar kiadás 2002-07-17 A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 78. September 2003, pp. 436-40. Dr Szendei K.: Vaspótlás www.informed.hu 2005-06-04 Vassal küzdhetünk a fáradtság ellen: OrientPress 2012.06.07. Vas – A legelterjedtebb hiánybetegség: FOOD TODAY 09/1999 A tápanyagok biológiai hozzáférhetősége – a legtöbbet kinyerni az élelmiszerekből: FOOD TODAY 05/2010 Dr. Kónya J.: A vas szerepe szervezetünkben és a szükséges élelmiszerek www.webbeteg.hu 2011.10.09 Vashiány, vashiányos vérszegénység www.webbeteg.hu N. A., fordító 2012.06.03. Táplálkozási tippek vegetáriánusoknak www.webbeteg.hu 2012.06.08.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Vashiányos vérszegénység: kiket érint, hogyan kezelhető?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér