A gluténérzékenység-, vagy intolerancia diagnosztizálása fenekestül felforgatja az átlag ember étkezési szokásait. Kiesik minden hagyományos búzaliszt (finom-, rétes-, kenyér-, durum-, graham-, tönkölyliszt), nem lehet árpalisztet vagy rozslisztet használni. Ez nem csak a kenyérvásárlást nehezíti meg, de a főzelékek, levesek sűrítését, panírozást, köretválasztást, nem beszélve az édes piskótákról, palacsintasütésről és egyebekről. A keresztszennyeződés miatt az alapjáraton gluténmentes alapanyagokból készült ételekben sem lehet feltétlen bízni, bogarászni kell az apró betűt - különös tekintettel a "nyomokban tartalmazhat" részeket. Így az éttermi étkezések, házon kívül evések is kockázatosak lehetnek. Nap mint nap készülni kell, előre dobozolni az ebédet, stb...
Az első elkeseredés után viszont lehet, hogy egy új világ nyílik meg előtted a konyhában, nem várt finom fogásokkal és süteményekkel, ízkombinációkkal ismerkedhetsz meg.
Persze nem kíván az ember magának vagy a szeretteinek ilyen problémát , de ha már előállt, meg kell tanulni együtt élni vele - és meg kell próbálni látni a pozitívumokat benne. Először is az ember kénytelen sokkal tudatosabban étkezni és ez a mai elérhető élelmiszerdömping mellett kifejezett előnyös lehet hosszú távon. Ha muszáj otthon készíteni az ételt, valószínűleg nem fogsz beletenni állományjavítókat, több hónapig elálláshoz tartósítószereket, színezőanyagot és egy csomó egyébként számunkra teljesen fölösleges anyagot.
Gluténmentes napokat vagy fogásokat beiktatni a változatosság kedvéért annak sem rossz, aki nem allergiás a búzafehérjére. Sok olyan alternatív gluténmentes liszt létezik, aminek sokkal magasabb a fehérje tartalma, mint hagyományos társaié (ez főleg a magokból és hüvelyesekből, szójából készült lisztekre igaz - lásd az alábbi táblázatot). Ha például szénhidrátszegény diétán vagy, vagy növelni akarod a fehérjebevitelt, érdemes lehet körülnézned a bioboltok gluténmentes polcain.
Ebben a táblázatban összefoglaltuk, melyik lisztnek milyen a tápanyagtartalma, ezt vedd figyelembe, ha testre szabott étrendet szeretnél, ami a te idényeidet a leginkább szolgálja!
Nézzük tehát, miből él egy gluténmentes diétát tartó ember - kreativitástól és pénztárcától függően..
Zabliszt
Csak a garantáltan gluténmentes környezetből származót vedd meg, amire rá is van írva, hogy gluténmentes - nem érdemes kockáztatni! Használható sütéshez kenyér, palacsinta, sós sütemények, kekszek készítéséhez. Nincs erős, jellegzetes íze, így mindenhez jó.
Rizsliszt
Szintén nincs erőteljes íze, így sós és édes ételekhez is használható, sűríthetsz vele főzeléket, levest, süthetsz belőle.
Kölesliszt
A köles remek gluténmentes köret alternatíva, B-vitaminok, kalcium és magnéziumtartalma magas, de vas, kálium és zsírtartalma sem elhanyagolható. A belőle készült liszt univerzálisan felhasználható, lehet édesen és sósan is fogyasztani. Ha pékárut vagy piskótát szeretnél készíteni belőle, akkor érdemes keverni más liszttel!
Hajdinaliszt
A hajdina és nagyon értékes vitaminforrás, főleg a B-vitamin tartalma jelentős, de tele van antioxidánsokkal is. Érdekesség, hogy rutintartalma miatt magas vérnyomás kezelésére használták régen, mint gyógynövényt. Lisztje használható lepényekhez, pogácsákhoz, palacsintához egyaránt. Íze jellegzetesebb, érdemes ezt is keverni más liszttel. Sűrítésre is kiválóan alkalmas.
Kukoricaliszt
Talán ez a "legegyszerűbb" vagy legolcsóbb búzaliszt helyettesítő. Népmesékből is ismerős lehet a kukoricamálé, melynek az alapanyaga, de a tortilla és a puliszka (vagy olaszosan polenta) is ebből készül. Reform rántott zöldségekhez is jól használható.
Csicseriliszt
Fehérjedús, karakteres ízű alapanyag, akár kevert tészták összefogására is használható tojás helyett. Amit nem direkt csicseri ízűre szeretnél, abban csak módjával használd! Magában sütéshez nem annyira áll össze, de a gyakorlott indiai szakácsok a nagyon finom chips-szerű lepényt, a papadamot is el tudják belőle készíteni.
Szójaliszt
A szójalisztnek is jellegzetes az íze, emiatt ezt is érdemes lisztkeverékben használni. Fehérjetartalma magas, zsíros liszt, szénhidráttartalma viszont nagyon alacsony, így cukorbetegek diétájába is jól beilleszthető.
Burgonyaliszt
Inkább sós ételek dúsítására, más lisztekhez keverve vagy levesek, főzelékek sűrítésére alkalmas.
Amarántliszt
Az amaránt (vagy profánabb néven disznóparéj) az inkák fontos tápláléka volt. Az amarántmag teljes értékű fehérjét tartalmaz, ezen kívül jelentős forrása a vasnak, magnéziumnak, réznek és mangánnak. Pattogtatott-puffasztott formában müzlikhez adható például. Lisztjének íze semleges, magasabb árkategóriába tartozó, sokoldalúan felhasználható alapanyag.
Mogyoróliszt
A maglisztek általában úgy készülnek, hogy nem csak őrlik a magot, hanem ki is sajtolják belőle az olajat. Így nem pont ugyan az a végeredmény, mintha otthon fognál egy zacskó mogyit és betennéd a darálóba - annál sokkal szárazabb. Főleg süteményekhez, édességekhez érdemes használni, ahol a domináns mogyoró íz jól harmonizál a többi alapanyaggal.
Mandulaliszt
Ugyan úgy készül, mint a mogyoróliszt. Kicsit kevésbé harsány az íze, de jellegzetes. Főleg édes dolgokhoz illik, de gluténmentes pizzaalap receptünkben is találkozhatsz vele.
Lenmagliszt
Fasírtokba, pogácsákba, zsemlékbe, kenyerekbe érdemes belekeverni, de viszonylag kisebb arányban. Vegán étrend esetén sütésnél jól jöhet tojás helyettesítésére - 1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz összekeverve, 5 percig állni hagyva összefogja a zöldségfasírtot például.
Kókuszliszt
Egyértelműen kókuszos ízű ételt kapunk belőle, rengeteg kókuszos süteménycsoda készíthető belőle.
Gesztenyeliszt
Ára miatt különleges alkalmakra érdemes tartogatni, kifejezetten gesztenye rajongóknak. Aki szereti a gesztenyepürét, az a belőle készült kekszeket, sütiket is imádni fogja.
Fehérjeporokat is tudsz sütésre, főzésre használni a liszt egy részének kiváltására, erről szóló cikkünket itt találod! >>>
Amit még érdemes megemlíteni, hogy ételintolerancia vagy ételérzékenység esetén különösen fontos odafigyelni a változatos táplálkozásra, nehogy hiánybetegség alakuljon ki. Nem elég csak egyszerűen kiiktatni a problémás ételt az étrendedből, kell helyette találni hasonlóan tápláló, változatos alternatívákat!
Böngészd át a neten az alternatív lisztekből készült recepteket - aztán ha a más által bejáratott receptek megtetszettek, érdemes elkezdeni kísérletezni. Valószínűleg lesznek lapos piskóták, szakadt palacsinták vagy kőkemény kenyerek, mire kiismered magad ebben az új helyzetben, de ne add fel! Ezek a lisztek máshogy dagadnak, tapadnak, állnak össze, mint a hagyományos búzaliszt, de ha kitapasztalod, mit hogyan tudsz használni, fantasztikus ételeket tudsz készíteni belőlük - nem beszélve arról, hogy az egészséged ennél sokkal többet is megér!
Felhasznált irodalom:
glutenerzekeny.hu
kalóriaguru.hu
wikipedia