fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Április, a stressz-tudatosság hónapja

Április, a stressz-tudatosság hónapja

A magyarok háromnegyede érzi úgy, hogy gyakran túl sok stressznek van kitéve. Ezért is fontos beszélni erről a már világméretű problémáról!

Rohanó, elképesztő módon felgyorsult világunkban a stressz sajnos egyre gyakoribb probléma. Akár a munkahelyünkről, a szűkebb és tágabb környezetünkről, akár a magánéletünkről van szó, mindenhol ott leselkedik ránk. Mivel a mindennapi, tartósan fellépő stressz testileg és lelkileg is romboló, és sajnos senki sem immunis a negatív hatásaira, ezért nagyon fontos, hogy felvértezzük magunkat ellene. Erről szól a stressz-tudatosság hónapja!

Az magyarul stressz elleni küzdelem hónapjára keresztelt kampány 1992 óta minden év áprilisában megrendezésre kerül. Angol megnevezése Stress Awareness Month, szó szerinti fordításban a stressz-tudatosság hónapja.

Mi is inkább ez utóbbit használjuk szívesen, hiszen ez a kampány sokkal inkább szól a stressz megismeréséről, a stresszhelyzetek kezeléséről, a stresszes való barátságról, semmint a küzdelemről. Hiszen a küzdelem már önmagában egy feszültséggel teli helyzetet idéz, pedig a stressz sok esetben nagyon hasznos és ha jobban megismerjük, meg is tudjuk szelidíteni, sőt, a hasznunkra fordítani.

Mindannyian érezzük, de keveset beszélünk róla

Egyes felmérések szerint a magyarok háromnegyede érzi úgy, hogy gyakran éri túl sok stressz a mindennapokban. Közülük 22 százalék folyamatosan túl nagy nyomás alatt érzi magát. A 2020-ban indult koronavírus-világjárvány, a háború, a gazdasági válság, a klímaválság ráadásul még tovább feszítette a húrt, ami az életminőség, fizikai állapot és alvásminőség jelentős romlásán is megmutatkozott.

Eltérő mértékben ugyan, de mindannyian érezzük a stressz jelenlétét mindennapjainkban. Ennek ellenére csak nagyon kevesen mernek beszélni róla és még kevesebben tudják hatékonyan kezelni.

Tudatosan a stressz és szorongás ellen – így segít a Netamin!

A Netamin csapata büszkén csatlakozik a stressz-tudatosság hónapjához, hiszen számunkra mindig is kiemelten fontos volt ez a téma. Megalakulásunk óta igyekszünk felhívni a figyelmet a krónikus stressz veszélyeire, eloszlatni a stresszhez fűződő tévhiteket és biztosítani a leküzdéséhez szükséges segítséget.

Felismerés, tudatosság és cselekvés – ez a stressz megfelelő kezelésének és megelőzésének három alappillére. Első lépés a stressz tüneteinek, veszélyeinek és kiváltó okainak megismerése. Ezután következik a stresszmegelőző és stresszoldó módszerek felfedezése, legvégül pedig ezek tudatos, az éppen adott stresszhelyzetnek megfelelő alkalmazása.

Ha nem tudsz rajta változtatni, akkor próbáld más szemszögből nézni a helyzetet

Előfordul, hogy az életünkben olyan dolgok váltják ki a stresszt, amelyek felett nekünk egyszerűen nincs hatalmunk. Ilyenkor javasoljuk azt, hogy változtass a helyzethez való hozzáállásodon. Próbáld meg a következőket:

 • Vedd észre, ha nem tudod irányítani a dolgokat, próbáld a fókuszodat arra helyezni, hogyan érezhetnéd Te jobban magadat az adott szituációban.
 • Ne szorongj olyan helyzetek miatt, amelyeken nem tudsz változtatni, értékeld át a szituációt, lásd meg, hogy Te minden tőled telhetőt megtettél és próbáld elfogadni, hogy a többi nem rajtad múlott.
 • Urald a reakcióidat és összpontosítsd a tudatodat olyasmire, amitől nyugodtnak és saját életed irányítójának érzed magad.
 • Alakíts ki egy egészséges életről, testi-lelki harmóniáról és személyes fejlődésről szóló víziót, majd tűzz ki realisztikus célokat, melyekkel valósággá válthatod ezt a víziót.

Praktikus tippek a stressz leküzdéséhez

Íme, néhány bizonyítottan hatékony lépés, amely segít megbirkózni a stresszel:

 • Törődj magaddal –figyelj a táplálkozásodra, sportolj rendszeresen, amit szeretsz, aludj naponta legalább 7 órát. Adj magadnak legalább egy szabadnapot, amikor eltávolodsz a problémától és csakis számodra örömet okozó dolgokat csinálsz.
 • Menj ki a szabadba és szívj friss levegőt. Tégy egy sétát a legközelebbi parkban, erdőben vagy akár csak a saját lakhelyed, munkahelyed környékén.
 • Ne pörgesd vég nélkül a katasztrófákról és más tragédiákról szóló híreket és a közösségi oldalakat. Ébredés után és lefekvés előtt fél órával már ne nyúlj telefonhoz, számítógéphez és napi 15-30 percnél többet ne tölts hírolvasással (állíts be emlékeztetőt, ami jelez, ha lejárt az idő).
 • Beszélj a problémáidról családtagokkal, barátokkal vagy akár egy szakemberrel. Mondd el nekik, hogy mi miatt aggódsz. Sokszor egy kívülálló tisztábban látja a helyzetedet.
 • Írd ki magadból - jegyzetelj le minden adott problémáról, ami csak eszedbe jut. Honnan indult, milyen érzéseket vált ki belőled, hogyan próbálod kezelni. Sokszor ezeket visszaolvasva jöhetnek segítő gondolatok, felismerések, melyek elvezetnek a megoldáshoz.
 • Kerüld az egészségtelen megküzdési stratégiákat – például a stressz-evést, a bezárkózást, a gyógyszerhasználatot, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a drogokat.
 • Ismerd fel és ne szégyelld, ha további segítségre szorulsz – tudd, hogy mikor szükséges pszichológussal, szociális munkással vagy tanácsadóval beszélgetned, ha nem akar javulni a helyzeted.

Talán a legértékesebb tanács, hogy ne félj beszélni a stresszről. Ebbe beleértendő a saját problémáid megosztása olyan emberekkel, közöséggel, akikben megbízol és a problémáikkal hozzád fordulók segítése is. Ha vannak jól bevált stresszoldó módszereid, akkor oszd meg azokat másokkal is – ezzel támogatod őket a stressz leküzdésében és akár tanulhattok is egymástól új stresszoldó technikákat.

Felhasznált irodalom
stressawarenessmonth.com/
nationaltoday.com/stress-awareness-month/
stress.org.uk/stressawarenessmonth/
24.hu/szorakozas/2012/10/31/a-magyarok-haromnegyede-stresszes/
24.hu/tudomany/2020/10/06/magyarok-alvas-stressz-koronavirus-covid-19/
integracareclinics.com/april-is-stress-awareness-month-tips-to-help-you-cope/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Természetes nyugtatók, amik segítik a stressz leküzdését
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér