fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Atkins-diéta - Leszel húsevő hiéna?

Atkins-diéta - Leszel húsevő hiéna?

„Az a diéta, amelyikben húst kell enni hússal“, ez él a köztudatban az Atkins-módszerről. Péter elmondja az Atkins előnyeit és hátrányait.

A diéta általános leírása

meat„Az a diéta, amelyikben húst kell enni hússal“, ez él a köztudatban az Atkins-módszerről. Megalkotója Robert C. Atkins amerikai orvos volt. A diéta kifejezett célja a fogyás, így érthető módon nem törekszik a szervezet egészségesebb vagy hatékonyabb működésére, legfeljebb annak határait feszegeti.

Alapelve az, hogy ha a szervezet kevés szénhidráthoz jut, akkor a működéséhez szükséges fűtőenergiát saját zsírjából nyeri, ezért fogyni fog. A diéta összesen négy időszakból áll, amelyekben nagyon szigorúan meghatározott a szénhidrátbevitel maximuma: az első szakaszban a legkevesebb, majd fokozatosan növelhető. Ennek megfelelően pontosan megmondja, hogy mit ehetünk és mit nem. Az utolsó szakasz élethossziglan fenntartandó, ebben az időszakban addig növeljük a szénhidrátok arányát, ameddig akarjuk, látván saját, egyéni esetünkben, hogy milyen mennyiség teszi lehetővé a súlyunk fenntartását.

Előnyök

Vitathatatlan, hogy az Atkins-diéta segítségével kilóktól szabadulhatunk meg és akár hosszabb távon is megtarthatjuk a súlyunkat, koplalás és önsanyargatás nélkül.

A részletesen kidolgozott rendszert könnyű követni és a betartása nem követel erőfeszítéseket. A világos és megvalósítható célok lehetővé teszik, hogy teljesítsük a felvállalt feladatot.

Hátrányok

Az étrend vonzerejét az adja, hogy a népszerű dolgokat nem teszi tiltólistára, így húst, zsiradékokat bátran fogyaszthatunk, valamint az étkezések sem esnek mennyiségbeli korlátozás alá. Ez nyilván növeli a népszerűségét, azonban meglehetősen etikátlan nem felhívni az emberek figyelmét a bizonyítottan káros ételek kerülésére.

Atkins saját, egyéni csoportosítást dolgozott ki a szénhidrátokra vonatkozóan és az egyes ételek szénhidráttartalmát is egyéni skála alapján mérte. Mivel ehhez az egyedi rendszerhez nem fűzött kommentárokat és a tudományos bizonyítási eljárások is hiányoznak mellőle, mind a rendszer alapkövei, mind a rájuk épülő megállapítások bizonytalanok.

A diétát a kifejezetten szélsőségesek közé sorolják, hiszen annak hatása, ha bizonyos fajta tápanyagokat (itt a szénhidrátokat) szélsőségesen lecsökkentjük, mindeközben más fajtákat (itt zsírok, fehérjék) korlátozás nélkül megnövelünk a táplálkozásunkban, felborul az anyagcsere egyensúlya és egyik oldalon hiányállapotok kialakulását, másik oldalon pedig különféle szervek túlterhelődését (itt máj és vese) okozhatja. És ez most nem egy olyan lehetséges forgatókönyv, ami Önnel nem fog megtörténni, ha ugyanis ketózisba hozza a szervezetét (ami annyit jelent, hogy kifogytak a máj szénhidrát-raktárai is, és a szervezete zsírból, azaz ketonokból fedezi az energiaszükségletét) akkor 100%, hogy a gondolkodása jelentősen tompul (az agynak szénhidrát kell a normál üzemhez) és arra is jó esélye van, hogy előbb-utóbb a veséje károsodik, ez csak idő függvénye. Gondolja át alaposan, megéri-e ez a kockázat Önnek.

Számos olyan élelmiszer került tiltólistára az Atkins diétában, amelyek fogyasztása fontos lenne a szervezet számára, rosttartalma, vitaminjai vagy ásványi anyagai miatt. Ezek nélkülözése hiányállapotok kialakulásához vezethet.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal