fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
Citromfű álmatlanság, feszültség esetére? Ezt mondja a tudomány!

Citromfű álmatlanság, feszültség esetére? Ezt mondja a tudomány!

Milyen esetben érdemes citromfüvet (Melissa officinalis) alkalmazni? Igaz, hogy segíthet a szorongás, idegesség, alvászavarok és hasonló problémák esetén? Milyen formában fogyasztható a citromfű? Részletek a cikkben!

Citromfű álmatlanság, feszültség esetére? Ezt mondja a tudomány!Gyakran fordul elő veled, hogy sokáig fekszel éjjel az ágyban és kattog az agyad alvás helyett? Nehezen merülsz álomba vagy éjjel felébredsz és nem tudsz visszaaludni? Esetleg úgy érzed, ok nélkül szorongás jön rád, indokolatlanul tartasz dolgoktól? Ilyen helyzetekben segítségedre lehet a citromfű - nézzük a részleteket!

A citromfű tudományos kutatások alapján az alábbi helyzetekben lehet társad:

Segíthet a stressz csökkentésében

A citromfű hatóanyagai segíthetnek a stressz tüneteinek enyhítésében, a relaxálásban és a hangulat javításában.

Egy 2004-es tanulmány szerint a citromfű alkalmazása csökkentette a laboratóriumi körülmények között indukált pszichológiai stresszt. A citromfüvet szedő alanyok megnövekedett nyugalom-érzetről számoltak be és arról, hogy kevésbé érezték a "harckészültség" állapotát magukon.1

Segíthet csökkenteni a szorongást

A citromfű használata segíthet a szorongás tüneteinek, az idegességnek és az ingerlékenységnek a csökkentésében is.

Egy 2014-ben publikált kutatás a citromfű tartalmú élelmiszereknek a hangulatra és a kognitív funkciókra gyakorolt hatásait vizsgálta saját maguk szerint stresszes életmódot folytató egészséges felnőtteken.2 A citromfű levelekből készült kivonatot természetes vagy mesterséges édesítőszerekkel együtt joghurtba vagy innivalóba  keverve kapták az alanyok. Mindkét csoport tagjai arról számoltak be, hogy a hangulatukra pozitívan hatott és a szorongásukat is csökkentette.

Citromfű álmatlanság, feszültség esetére? Ezt mondja a tudomány!Citromfű álmatlanság, feszültség esetére? Ezt mondja a tudomány!Segíthet az insomnia és egyéb alvászavarok esetén

Valeriánával - más néven macskagyökérrel - kombinálva segíthet az álmatlanság és egyéb alvászavarok leküzdésében.

Egy 2006-os kutatás során 12 évnél fiatalabb, nyugtalanságban és idegi eredetű álmatlanságban szenvedő gyerekeket vizsgáltak, egyénre szabott adagolás mellett.3 Mind a kutatást végzők, mind a szülők jelentős javulást könyveltek el a pácienseknél - nem csak az álmatlanságban, de az egyéb tünetekben is.

Annak ellenére, hogy további kutatásokra van szükség, hogy igazolják a citromfű hatékonyságát a fent említett esetekben, az eddigi eredmények nagyon biztatóak.

A citromfű fogyasztható teaként, fűszerként frissen vagy szárítva, de étrendkiegészítő formájában a legkönnyebb követni az adagolást.


Hivatkozások:

1 Kennedy DO, Little W, Scholey AB., Attenuation of laboratory-induced stress in humans after acute administration of Melissa officinalis (Lemon Balm).,Psychosom Med. 2004 Jul-Aug;66(4):607-13.

2 Andrew Scholey, Amy Gibbs,Chris Neale,Naomi Perry, Anastasia Ossoukhova,Vanessa Bilog, Marni Kras, Claudia Scholz, Mathias Sass and Sybille Buchwald-Werner, Anti-Stress Effects of Lemon Balm-Containing Foods, Nutrients 2014, 6(11), 4805-4821;

3 Müller SF, Klement S., A combination of valerian and lemon balm is effective in the treatment of restlessness and dyssomnia in children.Phytomedicine. 2006 Jun;13(6):383-7. Epub 2006 Feb 17.

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/lemon-balm-uses
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Citromfű Komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér