fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
D-vitaminról: tudnivalók, kutatások, érdekességek
Hormonális egyensúly és D-vitamin közötti kapcsolat

A D-vitamin hatása a női hormonrendszerre

A nők szervezetében az ösztrogén és progeszteron hormonok megfelelő szintje egész sor folyamatért felelős. Ennek a szintnek a normálistól való eltérését gyakran egy szimpla D-vitamin hiány okozza. D-vitamin és női hormonok: mi a kapcsolat?

Hormonális egyensúly és D-vitamin közötti kapcsolatA nők szervezetében az ösztrogén és progeszteron hormonok megfelelő szintje egész sor folyamatért felelős. Az ösztrogén különböző formáiban szabályozza a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin szintet, hatással van a mell szöveteire is. A progeszteron megfelelő szintje elengedhetetlen a normális menstruációs ciklushoz és a fogantatáshoz, egészséges terhességhez is. Ezeknek a hormonoknak azonban folyamatosan megfelelő arányban kell jelen lenniük a szervezetben ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen haladjon. Ha elbillen az egyensúly, indul a dominó: egyik tünet jelentkezik a másik után. Ehhez a megbillenéshez pedig gyakran elég egy olyan apróság, mint például a D-vitamin hiánya.

Mit okozhat a felborult ösztrogén-progeszteron szint?

Cikluszavarok

A progeszteron elsősorban a menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős. Túl alacsony progeszteron-szint és túl magas ösztrogén-szint mellett fordulhat elő, hogy a menstruáció jelentősen késik, vagy akár teljesen elmarad. Ha a progeszteron-szint normalizálódik, de az ösztrogén még mindig magas, akkor viszont túlságosan bő lehet a havi vérzés - ebből is látszik, hogy a hangsúly a hormonok megfelelő arányán van.

Mellrák

A mell szöveteinek változásait szintén ez a két hormon uralja: ezek miatt fordulhat elő, hogy a menzesz alatt enyhén megduzzadnak a mellek, de a terhesség alatti mellnövekedésben is szerepük van. Éppen ezért, ha az ösztrogén szintje tartósan magasabb, mint az ideális, az sajnos jelentősen növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Termékenységi problémák

A progeszteront "terhességi hormonnak” szokták nevezni, mivel nélkülözhetetlen a terhesség létrejöttéhez és annak fennmaradásához. Rendkívül fontos szerepe van a megtermékenyülésben és a petesejt méhbe történő beágyazódásában. Ha a megtermékenyülés bekövetkezik, akkor a progeszteron biztosítja a terhesség fennmaradását, elhárítja az anyai immunválaszt az 50%-ban genetikailag idegen magzat ellen, biztosítja a méh nyugalmi állapotát, fokozza a méh növekedésével együtt járó vérerek szaporodását. Alacsony progeszteron-szint esetén jelentősen nagyobb a vetélés esélye, de önmagában a megtermékenyülés esélye is csökken.

D-vitamin és az egészséges ösztrogén-progeszteron egyensúly

Több kutatás is egyértelműen kimutatta, hogy a D-vitamin és a női hormonok megfelelő szintje között egyértelmű összefüggés van. Az egyik ilyen az American Medical Association újságjában jelent meg, 2012-ben. Dsymenorrhea (azaz erős, gyakran fejfájásig, hányásig, rosszullétig fokozódó görcsökkel járó menstruáció) panaszokkal élő nőket vizsgáltak, akik szervezetében alacsony volt a D-vitamin nok_rosszullet_hormon_hormonalis_okokszintje. A 40 nőt két csoportra osztották, az egyik csoport 2 hónapon át D-vitamin készítményt szedett, a másik pedig placebo-t (azaz hatás nélküli készítményt, hogy össze tudják hasonlítani, lesz-e különbség a két csoport között). A D-vitamint szedő nők a 2. hónap után jelentős javulásról számoltak be, míg a placebot szedők nem tapasztaltak változást. A placebo-csoport tagjainak mintegy 40%-a erős fájdalomcsillapítóra szorult a menstruáció alatt, míg a D-vitamint szedő nők csoportjában végül senki nem használt gyógyszereket.

Mások az ovuláció hiánya és a D-vitamin alacsony szintje között mutattak ki egyértelmű összefüggést. A Yale Egyetem meddőségi intézetének kutatói 67 meddő nőt vizsgáltak meg, az eredmény pedig: 93%-uknál D-vitamin hiány volt kimutatható. A vizsgált nők között PCOS beteg is volt: közülük senki sem rendelkezett megfelelő D-vitamin szinttel.

D-vitamin további szerepe a menstruációs panaszok csökkentésében

A D-vitaminnak igen fontos szerepe van abban is, hogy a kalciumot szervezetünk megfelelően tudja alkalmazni. A kalcium az idegrendszer megfelelő működése mellett az izomzat számára is fontos, azaz a megfelelő kalcium-szinttel a menstruáció alatti frusztráció is csökkenthető, és a méhizomzat összehúzódása is kevesebb fájdalommal fog járni. Ideális szintű D-vitamin hiányában azonban hiába adagoljuk magunkba a kalciumot, nem tud kellő mértékben hasznosulni.

 

Mivel D-vitamin különlegessége, hogy alapvetően bőrünkben keletkezik, méghozzá napfény (ultraibolya sugárzás) hatására. Napfény hiányában könnyen felléphet a D-vitamin hiányos állapot, ugyanis élelmiszerből nehezen pótolható a szükséges mennyiség - ezért is fordulhat elő, hogy bizonyos becslések szerint az év nagy részében a magyarok kb 80%-a D-vitamin hiánnyal küzd. Mindezek miatt fontos, hogy folyamatosan pótoljuk étrend-kiegészítő útján is.

Felhasznált irodalom
http://www.livestrong.com/article/548079-does-vitamin-d-balance-female-horomones/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268197/ http://www.lifeextension.com/newsletter/2012/3/vitamin-d-helps-relieve-menstrual-symptoms/page-01 http://natural-fertility-info.com/fertility-vitamin-d.html
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér