fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
D-vitaminról: tudnivalók, kutatások, érdekességek
Hormonális egyensúly és D-vitamin közötti kapcsolat

A D-vitamin hatása a női hormonrendszerre

A nők szervezetében az ösztrogén és progeszteron hormonok megfelelő szintje egész sor folyamatért felelős. Ennek a szintnek a normálistól való eltérését gyakran egy szimpla D-vitamin hiány okozza. D-vitamin és női hormonok: mi a kapcsolat?

Hormonális egyensúly és D-vitamin közötti kapcsolatA nők szervezetében az ösztrogén és progeszteron hormonok megfelelő szintje egész sor folyamatért felelős. Az ösztrogén különböző formáiban szabályozza a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin szintet, hatással van a mell szöveteire is. A progeszteron megfelelő szintje elengedhetetlen a normális menstruációs ciklushoz és a fogantatáshoz, egészséges terhességhez is. Ezeknek a hormonoknak azonban folyamatosan megfelelő arányban kell jelen lenniük a szervezetben ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen haladjon. Ha elbillen az egyensúly, indul a dominó: egyik tünet jelentkezik a másik után. Ehhez a megbillenéshez pedig gyakran elég egy olyan apróság, mint például a D-vitamin hiánya.

Mit okozhat a felborult ösztrogén-progeszteron szint?

Cikluszavarok

A progeszteron elsősorban a menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős. Túl alacsony progeszteron-szint és túl magas ösztrogén-szint mellett fordulhat elő, hogy a menstruáció jelentősen késik, vagy akár teljesen elmarad. Ha a progeszteron-szint normalizálódik, de az ösztrogén még mindig magas, akkor viszont túlságosan bő lehet a havi vérzés - ebből is látszik, hogy a hangsúly a hormonok megfelelő arányán van.

Mellrák

A mell szöveteinek változásait szintén ez a két hormon uralja: ezek miatt fordulhat elő, hogy a menzesz alatt enyhén megduzzadnak a mellek, de a terhesség alatti mellnövekedésben is szerepük van. Éppen ezért, ha az ösztrogén szintje tartósan magasabb, mint az ideális, az sajnos jelentősen növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Termékenységi problémák

A progeszteront "terhességi hormonnak” szokták nevezni, mivel nélkülözhetetlen a terhesség létrejöttéhez és annak fennmaradásához. Rendkívül fontos szerepe van a megtermékenyülésben és a petesejt méhbe történő beágyazódásában. Ha a megtermékenyülés bekövetkezik, akkor a progeszteron biztosítja a terhesség fennmaradását, elhárítja az anyai immunválaszt az 50%-ban genetikailag idegen magzat ellen, biztosítja a méh nyugalmi állapotát, fokozza a méh növekedésével együtt járó vérerek szaporodását. Alacsony progeszteron-szint esetén jelentősen nagyobb a vetélés esélye, de önmagában a megtermékenyülés esélye is csökken.

D-vitamin és az egészséges ösztrogén-progeszteron egyensúly

Több kutatás is egyértelműen kimutatta, hogy a D-vitamin és a női hormonok megfelelő szintje között egyértelmű összefüggés van. Az egyik ilyen az American Medical Association újságjában jelent meg, 2012-ben. Dsymenorrhea (azaz erős, gyakran fejfájásig, hányásig, rosszullétig fokozódó görcsökkel járó menstruáció) panaszokkal élő nőket vizsgáltak, akik szervezetében alacsony volt a D-vitamin nok_rosszullet_hormon_hormonalis_okokszintje. A 40 nőt két csoportra osztották, az egyik csoport 2 hónapon át D-vitamin készítményt szedett, a másik pedig placebo-t (azaz hatás nélküli készítményt, hogy össze tudják hasonlítani, lesz-e különbség a két csoport között). A D-vitamint szedő nők a 2. hónap után jelentős javulásról számoltak be, míg a placebot szedők nem tapasztaltak változást. A placebo-csoport tagjainak mintegy 40%-a erős fájdalomcsillapítóra szorult a menstruáció alatt, míg a D-vitamint szedő nők csoportjában végül senki nem használt gyógyszereket.

Mások az ovuláció hiánya és a D-vitamin alacsony szintje között mutattak ki egyértelmű összefüggést. A Yale Egyetem meddőségi intézetének kutatói 67 meddő nőt vizsgáltak meg, az eredmény pedig: 93%-uknál D-vitamin hiány volt kimutatható. A vizsgált nők között PCOS beteg is volt: közülük senki sem rendelkezett megfelelő D-vitamin szinttel.

D-vitamin további szerepe a menstruációs panaszok csökkentésében

A D-vitaminnak igen fontos szerepe van abban is, hogy a kalciumot szervezetünk megfelelően tudja alkalmazni. A kalcium az idegrendszer megfelelő működése mellett az izomzat számára is fontos, azaz a megfelelő kalcium-szinttel a menstruáció alatti frusztráció is csökkenthető, és a méhizomzat összehúzódása is kevesebb fájdalommal fog járni. Ideális szintű D-vitamin hiányában azonban hiába adagoljuk magunkba a kalciumot, nem tud kellő mértékben hasznosulni.

 

Mivel D-vitamin különlegessége, hogy alapvetően bőrünkben keletkezik, méghozzá napfény (ultraibolya sugárzás) hatására. Napfény hiányában könnyen felléphet a D-vitamin hiányos állapot, ugyanis élelmiszerből nehezen pótolható a szükséges mennyiség - ezért is fordulhat elő, hogy bizonyos becslések szerint az év nagy részében a magyarok kb 80%-a D-vitamin hiánnyal küzd. Mindezek miatt fontos, hogy folyamatosan pótoljuk étrend-kiegészítő útján is.

Felhasznált irodalom
http://www.livestrong.com/article/548079-does-vitamin-d-balance-female-horomones/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268197/ http://www.lifeextension.com/newsletter/2012/3/vitamin-d-helps-relieve-menstrual-symptoms/page-01 http://natural-fertility-info.com/fertility-vitamin-d.html
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér