Az étrendet Dr. Pierre Dukan francia orvos fejlesztette ki, és szerényen önmagáról nevezte el. Célja kifejezetten a kilók leadása. Négy szakaszból áll, az első az ún. „támadó szakasz“ a megemelt fehérjefogyasztásról szól. A húsokon kívül az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek fogyasztása is engedélyezett, de kifejezetten tilos a zsír, az olajok és a zöldségek fogyasztása. A magas rostbevitelt zabkorpa meghatározott mennyiségű fogyasztásával éri el, emellé napi 2 liter víz fogyasztását javasolja. Az első szakasz 2–10 napig folytatandó.
A második szakasz néhány hónapig tart, addig, amíg a kívánt testsúlyt el nem érjük. Ez alatt lassanként ki lehet egészíteni az étrendet a meghatározott zöldségekkel. Az engedélyezett ételek korlátlanul fogyaszthatók. Ebben a szakaszban annak ellenére, hogy növelni kell a mozgás mennyiségét, előfordulhat, hogy először „visszakúsznak“ kilók, de aztán azok is szépen lemennek. Egy héten 4 protein-nap tartandó, a fennmaradó napokon a kijelölt zöldségekből készült salátákat is fogyaszthatjuk bátran.
A harmadik szakasz addig tart, amíg el nem telik a kilónként számolandó tíz nap, a teljes lefogyott mennyiség után (10 kilós fogyás esetén 10x10, azaz 100 nap). Ebben az időszakban kenyeret és tésztát is fogyaszthatunk, bár csak szigorúan korlátozott mértékben. Heti kétszer nagyobb kilengésekre is ragadtathatjuk magunkat: csokoládét, vajat ehetünk, vagy amit megkívánunk.
A negyedik szakasz élethossziglan folytatandó: heti egy protein-nap mellett bármit ehetünk, a megszokott testmozgás mellett. A zabkorpa ekkor sem maradhat el.
Előnyök
- Minden diéta hatékony valamilyen szinten, de erről nem a diéták tehetnek, hanem egy egyszerű pszichológiai „mellékhatás”: táplálkozási döntéseink 90%-ról nem hozunk tudatos döntéseket, hanem szokás alapján tesszük. Mikor diétázunk, ezen döntések jelentős részét tudatos szintre emeljük, és ilyenkor tűnik fel számunkra, mikor és mennyit is eszünk valójában. Ha odafigyelünk, jelentősen kevesebbet eszünk – és ez tesz szinte minden diétát valamilyen szinten hatékonnyá.
- A zabkorpa fogyasztása egészséges, a rostdús táplálkozásra valóban figyelni kell, és a kiemelt vízfogyasztás is kifejezetten egészséges.
Hátrányok
- A diéta szabályait semmilyen orvosi vagy táplálkozástudományi kutatás nem támasztja alá.
- Az egyoldalú táplálkozásra alapozott diéták általában hatásosak, de szinte soha nem egészségesek, hosszútávon hiánybetegségeket okoznak.
- A magas fehérjefogyasztás megterhelheti a vesét és a májat, emellett hosszútávon ízületi megbetegedéshez vezet, és bizonyos fehérjék fogyasztása (pl. kazein) a rákos megbetegedések kockázatát növelik.
- A heti egyszeri kizárólagos fehérjefogyasztás újra és újra felborítja a kiegyensúlyozott táplálkozásra berendezkedni kívánó anyagcserét.
Mi a Tuti Fogyás Program?
A Tuti Fogyás Program egy 42 napos életmód-átalakító fogyókúrás rendszer, amely kimondottan a hazai viszonyokra lett kifejlesztve. A Tutifogyásprogram.hu csapata eddig több mint ötvenezer embernek segített leszámolni a túlsúllyal. A tanácsadók által irányított Tuti Fogyás Programokban résztvevők 94%-a elégedett volt a programmal; az akár 15 kg-os fogyás mellett pedig 86%-uknak javult az önbecsülése, 93%-uknak pedig a közérzete is.
A Tuti Fogyás Program könyvváltozata rávilágít azokra a törvényszerűségekre és életmódtanácsokra, melyek a tartós és egészséges fogyáshoz szükségesek. Az olvasó a komplex program 42 napja alatt olyan életmódbeli változtatásokat tud az életében megvalósítani, melyekkel egy életre leszámolhat a túlsúllyal. A program minden napjára egy-egy motivációs levelet is talál a könyvben, amelyek külön segítenek abban, hogy valóban élete leglátványosabb átalakulásán menjen át.