Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
FSH-szint és klimax: mi köze ennek a hormonnak a változókorhoz?

FSH-szint és klimax: mi köze ennek a hormonnak a változókorhoz?

Az FSH, azaz follikulus stimuláló hormon felelős a szervezet növekedésének, fejlődésének, serdülőkori érésének, illetve reproduktív (szaporodási) folyamatainak a szabályozásáért. Hogyan jelzi az FSH szint, hogy valaki a változó kora lépett? Klimax és FSH szint közti összefüggésről részletek a cikkben!

FSH-szint és klimax: mi köze ennek a hormonnak a változókorhoz?Az FSH egy rendkívül fontos hormon, melyről elsősorban a női szervezet nemi működése kapcsán esik szó (érdekesség: a férfiak szervezetében is termelődik, és szintén fontos szerepe van!). FSH-ra szüksége van minden fogamzóképes korban lévő nőnek, mivel elengedhetetlen szabályozója a termékenységnek, illetve a menstruációs ciklusnak. Fontos ugyanakkor a változókorba lépő hölgyek számára is, hogy kicsit jobban ismerjék ezt a hormont, hiszen az FSH és a menopauza között is összefüggések állnak fenn.

Mi az az FSH?

Az FSH a follikulus stimuláló hormon rövidítése: ez egy olyan hormon, amit az agyalapi mirigy termel. Az FSH felelős a szervezet növekedésének, fejlődésének, serdülőkori érésének, illetve reproduktív (szaporodási) folyamatainak a szabályozásáért. Kulcsfontosságú szerepet játszik nem csak a nők, hanem a férfiak nemi működésében is.

A női szervezetben az FSH stimulálja a petefészek tüszők (follikulusok) növekedését és a petefészkek ösztrogéntermelését. Emellett ez a hormon szabályozza az ovulációt is. Az FSH magas szintjének hatására következik be az ovuláció, vagyis az érett petesejt kilökődése a petefészekből. Miután a petesejt kilökődött a petefészekből, az FSH szintje csökkenni kezd a szervezetben, míg az ösztrogén szintje növekedésnek indul.

A férfi szervezetben az FSH stimulálja a spermiumok érését, és elősegíti az androgént-kötő fehérjék termelését.

Az FSH-szint és a menopauza kapcsolata

Az FSH fő funkciója egy menstruáló nő esetében az, hogy stimulálja a petesejteket tartalmazó petefészek tüszőket. A stimuláció következtében az egyik petefészek tüsző növekedésnek indul és kibocsát egy petesejtet, az FSH szintje pedig ezután lecsökken a szervezetben. Menopauza (változókor, klimax) esetén az ovuláció hiánya miatt nem fog ez a csökkenés bekövetkezni az FSH-szintben. A menstruációs ciklus megszűnését jelző menopauza tehát magas FSH-szinttel jár együtt.

A menopauzára emellett az ösztrogén hormon szintjének jelentős csökkenése is jellemző. Ennek eredményeképp a szervezet jelez az agyalapi mirigynek, hogy termeljen több FSH-t, amivel ösztönözni tudja a petefészkeket az ösztrogéntermelés fokozására. Menopauza esetén azonban még a szokásosnál jóval magasabb FSH-szint sem képes a petefészek tüszők növekedését stimulálni, ovulációt előidézni és növelni az ösztrogén szintjét.

Az agyalapi mirigyet mindez nem zavarja, továbbra is igyekszik ovulációt előidézni az FSH szintjének növelésével. Ez az oka annak, hogy az FSH-szint a női szervezetben még menopauza után is állandóan magas marad. Más szóval tehát a folyamatosan magas FSH-szint egy nőnél azt jelzi, hogy a petefészkei leállnak és a menopauza felé közeledik. A menopauza, avagy a változókor, orvosi definíció szerint csak akkor áll be, amikor egy nőnek a havi ciklusa 12 egymást követő hónapban szünetel. Ebből következik, hogy a kezdetét csak utólag lehet megállapítani.

Magyarországon átlagosan 48-52 évesen élik meg a nők az utolsó menstruációt. 40 éves kor előtt korai menopauzáról, 55 éves kor után késői menopauzáról beszélünk.

Az FSH-szint vizsgálata segíthet a menopauza kimutatásában

A szervezet FSH-szintje megállapítható vér-, vizelet- vagy nyálteszt segítségével is. Az orvosok gyakran kérnek FSH tesztet, általában különböző egyéb vizsgálatok kíséretében, illetve egyéb hormonok szintjének ellenőrzése mellett.

Az FSH teszt egyik gyakori oka a menopauza vizsgálata. Ha egy nő menstruációs ciklusa rendszertelenné válik vagy egyáltalán nem menstruál, az orvos elvégeztethet egy FSH tesztet. Ha az FSH szintje magas (25 mIU/mL feletti), az azt jelezheti, hogy egy nő belépett a menopauza szakaszába.

Menopauza gyorstesztLétezik otthon, könnyedén elvégezhető FSH gyorsteszt is, célzottan a menopauza kimutatására. Az otthoni tesztek vizelet- vagy nyálmintából képesek az FSH szintjét ellenőrizni. A nyálteszt eredménye nem nevezhető igazán pontosnak, ugyanakkor a vizeletmintából végzett otthoni tesztek általában 90-99%-os pontosságúak, tehát felveszik a versenyt a vérvizsgálattal. Fontos tudni, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése hatással lehet a menopauza FSH tesztre, és hamis pozitív eredményhez vezethet!

Fontos figyelembe venni, hogy az FSH nem minden esetben tökéletes jelzője a menopauzának, a szintje ugyanis ingadozik perimenopauza (a menopauzába történő, azt kb. 4-6 évvel megelőző átmeneti szakasz) és menopauza alatt. Az otthon mért emelkedett FSH-szint tehát nem garancia arra, hogy egy nő a menopauza korszakába lépett és teljes mértékben leállt a menstruációja. Még ha a menstruáció több hónapja ki is maradt, amíg nem telt el egy teljes év havi vérzések nélkül, addig megvan az esélye annak, hogy az egyik hónapban újra bekövetkezzen. (Ha ez megtörténik, a 12 hónap számolását újra kell kezdeni.)

Érdemes tehát a menopauza gyorsteszt pozitív eredménye mellett a jellemző tünetekre is figyelned, megismételni a gyorstesztet, valamint konzultálnod az orvosoddal a további teendők és a megfelelő diagnózis érdekében.

Érdekelnek a változókor tünetei, és azok leküzdésének leghatékonyabb módszerei?

Böngéssz a netamin.hu további cikkei között a témában:

➡️ Megvisel a változókor? Életmód-tippek a klimax tünetei ellen

➡️ Túlsúly és klimax: mi az összefüggés?

➡️ 6 természetes segítség a klimax tüneteinek enyhítésére

➡️ Változó kor egy megváltozott világban

Válogass speciálisan a változókorba lépő, vagy már változókorban lévő hölgyek számára fejlesztett termékeink között:

➡️ Klimax gyógynövénykapszula csomag

➡️ Klimax és fogyás – fogyókúrát támogató csomag klimax idejére

➡️ Netamin UroVitál hölgyeknek

➡️ Netamin Barátcserje kapszula 400 mg

➡️ Netamin Ligetszépe olaj kapszula E-vitaminnal

Felhasznált irodalom
health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause yourfertilityfriend.com/fsh-levels/ menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/how-do-i-know-i%27m-in-menopause- medicalnewstoday.com/articles/317746.php healthline.com/health/fsh verywellhealth.com/diagnosing-menopause-2322684
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér