A cöliákiában, illetve a nem-cöliákiás gluténérzékenységben szenvedők számára ma egyetlen ismert és hatékony kezelési módszer létezik: a gluténmentes étkezés. Ezzel a diétával azonban könnyedén tápanyaghiányok is járhatnak, hiszen a glutént tartalmazó élelmiszerek számos fontos vitamint és ásványi anyagot rejtenek, melyekre szervezetednek mindenképp szüksége van. Némi tudatossággal szerencsére kiküszöbölhetőek a táplálkozási hiányosságok és megőrizhető a jó egészség. Ebben a cikkben bemutatjuk, mely tápanyagokra kell kiemelten figyelned, ha kizárod a glutént az életedből.
Röviden a gluténérzékenységről
A gluténérzékenység (orvosi nevén cöliákia) egy autoimmun betegség, amelynek kialakulásában nagy szerepe lehet a genetikai hajlamnak. Gluténérzékenyek szervezetében a búzában, árpában és rozsban megtalálható glutén egyik összetevője, a gliadin kóros immunválaszt vált ki, amitől sérül a vékonybél és jelentősen romlik a tápanyagok felszívódása.
A cöliákia tünetei egyéntől függően lehetnek enyhébbek, vagy egészen súlyosak is. A betegségben szenvedők elsősorban hasmenést, puffadást, hasi fájdalmakat, rosszullétet tapasztalhatnak.
Létezik egy másik típusú gluténérzékenység is, a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS). Ez általában felnőttkorban jelentkezik, nem autoimmun állapot és genetikai alapja sincs. Tünetei a klasszikus cöliákiával egyezőek, de fontos különbség, hogy ezek a cöliákiával ellentétben nem hetekkel, hónapokkal később, hanem glutén fogyasztása után pár órával jelentkeznek.
Pár szó a gabonaallergiáról
A gluténérzékenységet sokan tévesen összekeverik a gabonaallergiával. Utóbbi esetén a szervezet a gabonafélékben található különböző fehérjékre ad gyorsan jelentkező allergiás reakciót. Tünetei közé tartozik a viszkető szem, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, asztma, hasmenés, hasfájás, hányás, bőrkiütés. Súlyos esetekben életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkot is okozhat.
Tápanyaghiányok gluténmentes táplálkozás esetén
Semmiképpen nem javasoljuk, hogy öndiagnózis alapján, orvosi konzultáció nélkül belekezdj a glutén- vagy gabonamentes étrendbe. A puffadásnak, emésztőrendszeri panaszoknak számos egyéb oka lehet (pl. mozgáshiány, hirtelen megnövelt rostbevitel, gyulladásos bélbetegségek), ezért a kivizsgálás elengedhetetlen. Panaszaiddal fordulj orvoshoz, aki eldönti, pontosan mi a tennivaló.
Az alábbi tápanyagok bevitelére érdemes odafigyelned gluténmentes diéta követésekor:
B6-vitamin, B12-vitamin, folsav
A B6-vitamin (piridoxin) és B12-vitamin (kobalamin) fontosak az immunrendszer és idegrendszer normál működéséhez, hozzájárulnak a normál vörösvérsejt-képződéshez és részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. A B9-vitaminnak, azaz a folsavnak az immunrendszer mellett a sejtosztódásban és a normál vérképződésben van fontos szerepe.
Egy 2002-es svéd vizsgálatban a gluténmentes étrendet követők 37%-ának alacsony volt a B6-vitamin-szintje. Egy 73 korábbi kutatást elemző tanulmány szerint a hosszú távon gluténmentes étrenden élők 30%-a B12-vitamin-hiányban, 20%-a folsavhiányban szenved.
B6-vitamin forrásai: marhamáj, csirke- és pulykahús, tonhal, lazac, banán, avokádó, olajos magvak, quinoa, aszalt szilva, spenót.
B12-vitamin forrásai: húsok, máj, kagyló, szardínia, tonhal, pisztráng, tojás, tej és tejtermékek.
Folsav forrásai: marhamáj, tojás, hüvelyesek, sötétzöld leveles zöldségek (pl. spenót), spárga, brokkoli, narancs, avokádó, banán.
A szükséges B-vitaminokhoz egy B-komplex étrend-kiegészítő szedésével is hozzá lehet jutni.
D-vitamin
A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélcsatornából, ezért elengedhetetlen az erős csontozat és fogazat fenntartásához. Megfelelő bevitele segíti a csonttörések, csontsérülések és a csontritkulás megelőzését. Kritikusan fontos az immunrendszer normál működéséhez is, kutatások szerint az jelentős szerepe lehet a vírusfertőzések elleni küzdelemben.
Kutatások rámutattak, hogy a gluténérzékenyek különösen hajlamosak a D-vitamin-hiányra. A D-vitamint nagyobb mennyiségben a tojássárgája, a máj és az olajos halak tartalmazzák. Elsődleges forrása a bőrt érő napfény, ennek hiányában mindenképp étrend-kiegészítés szükséges. Felnőtteknek naponta 2-3000 NE D-vitaminra van szüksége.
Cink
A cink esszenciális mikroelem, ami annyit tesz, hogy kis mennyiségben ugyan, de létfontosságú az emberi szervezet számára. Több mint 300 enzim alkotóeleme, nélkülözhetetlen az immunrendszer normál működéséhez, a termékenységhez és szaporodáshoz, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a normál szellemi működés fenntartásához, a csontok egészségéhez.
A cinkhiány egyes adatok szerint a gluténérzékenyek több mint 70%-át érinti, sőt, kb. 30%-uknál azután is fennáll, hogy áttértek gluténmentes étrendre. Gazdag cinkforrások az osztriga és egyéb tengeri herkentyűk, a máj és vörös húsok, az olajos magvak, a hüvelyesek. Emellett szerves cinket tartalmazó étrend-kiegészítő segítségével is pótolható.
Kalcium
A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Testünk csaknem minden sejtje felhasználja. Köztudottan a csontok fő alkotóeleme, de az idegrendszer, az izmok és a szív működésében is alapvető fontosságú. Emellett számos enzim normál funkciójához és a hormonképződéshez is nélkülözhetetlen.
Kutatások kimutatták, hogy a gluténérzékenységgel diagnosztizáltak körében kifejezetten gyakori a kalciumhiány, illetve még a hosszú ideje gluténmentesen étkező betegeknél is problémát jelenthet. A kalcium legjobb forrásai: tej és tejtermékek, zöld leveles zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök, mandulatej, csontos halkonzervek (pl. szardínia, lazac).
Magnézium
A magnézium több mint 300 kémiai reakcióban vesz részt az emberi szervezetben. Fontos szerepet játszik az energiatermelésben és a sejtek közötti kommunikációban. Emellett központi alkotóeleme a csontoknak, a kromoszómáknak és a sejtmembránoknak is. Magnéziumhiányra utalhat a fejfájás, étvágyvesztés, fáradtság, gyengeség, izomgörcs, migrén, alvászavar, abnormális szívritmus.
A gluténmentes diéta szegény magnéziumban. Ennek egyik oka, hogy a búzakorpa a magnézium egyik legkoncentráltabb forrása, másik pedig az, hogy a gluténmentes ételek gyakran finomított liszttel és cukorral vannak tele, így hiányzik belőlük ez a létfontosságú ásványi anyag. Kiváló magnéziumforrások: halak, leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.
Vas
A vas szükséges a hemoglobin felépítéséhez, amely a vér oxigénszállító molekulája. Szükséges a sejtek oxigénellátásához, az energia anyagcseréhez, a normális növekedéshez, szaporodáshoz és az immunrendszer egészségéhez. A vashiány jellemző tünetei: fáradtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, szívdobogás-érzés, alvászavar, szellemi és fizikai terhelhetőség csökkenése.
A gluténérzékenységből fakadó felszívódási zavar gyakran vashiányos vérszegénységhez vezet, de még kezelés azaz gluténmentes étrend esetén sem ritka az alacsony vasszint. A máj és egyéb belsőségek, a marha-, csirke- és pulykahús, az osztriga és a halfélék mind kiváló forrásai. Növényi források, például hüvelyesek, spenót, tofu esetén C-vitaminnal növelhető a felszívódása.
Rostok
A rostok növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni, mégis nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. Számos jótékony hatásuk van, többek között támogatják az emésztést, elősegítik a méreganyagok távozását, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, a vastag- és végbélrák kockázatát.
Gluténmentes étrend mellett is könnyen hozzá lehet jutni a rostokhoz: zöldségek, gyümölcsök, babfélék, hüvelyesek, barna rizs, quinoa, gluténmentes zabkása fogyasztásával.