fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Hotel Menthol - avagy te mikor szoktál le a rendszeres sportról?

És ami még fontosabb: hogyan tudsz legkönnyebben visszaszokni a rendszeres mozgásra? Cikkemből megtudhatod!

Óvodás koromban volt egy levitézlett bakelitlemez-lejátszónk a gyerekszobában. Nem volt sok lemezünk és szinte mind valami mesét tartalmazó hangoskönyv volt, de egy kivétellel: ez volt a Hotel Menthol. Tudod: Fenyő Miki, pörgős ritmus, fülbemászó szövegek. Nem azért volt ez az egyetlen zenei bakelitünk mert 5 évesen emellett a stílus mellett tettem volna le a voksomat, egész egyszerűen ezt sikerült egyszer apámtól elkunyerálni.

Ami kicsit rendhagyóbb a sztoriban az a mód, ahogy ezt a lemezt én akkoriban hallgattam. Ugyanis én ezt sosem “csak úgy” tettem fel, hanem csak és kizárólag edzés közben. És mikor edzésről beszélek, itt saját testsúllyal végzendő, komoly edzésről beszélek (amit manapság calisthenics-nek vagy fegyenc-edzésnek hívnak, de persze a divatnevek előtt és azóta is létező mozgásról van szó). Fekvőtámaszokból, guggolásokból, húzódzkodásokból (az emeletes ágyról!) és hasonló  gyakorlatokból álló köredzést csináltam. Kiküldtem mindenkit a szobából, feltettem a bakelitet, és amíg le nem járt, addig nem volt megállás. Szegény édesanyám néha aggódva benyitott a szobába megnézni, hogy élek-e még. Én nagy elszántsággal edzettem, mert élveztem ahogy erősödök és szerettem kifárasztani magam. 5 évesen.

[caption id="attachment_5867" align="alignleft" width="321"]Benkovics Péter Igen, ez én vagyok kiskoromban. Hogy a Hotel Mentholt hallgatom vagy sem, azt nem tudom már. :-)[/caption]

Biztos vagyok benne, hogy Neked is van a fentihez hasonló sztorid. Egész napok, amiken megállás nélkül ugrálóköteleztetek vagy fogócskáztatok a barátnőkkel, vagy fiúknak reggeltől estig tartó szakadatlan focimeccsek. Ugye?

És mi van most? Most hányszor edzel egy héten? Mennyire bírod a terhelést? Kifulladsz ha egy kis lépcsőt kell mászni? Ne aggódj: nem vagy egyedül!

Azt figyeltem meg, hogy a legtöbb ember élete így alakul: gyermekkorban aktívak vagyunk, hihetetlen kitartással és erőnléttel. Aztán telik az idő, az életünk egyre elfoglaltabb, és mi sem tudjuk hogy hol, de valahol elveszik a rendszeres mozgás. Hiába tudod Te is, hogy így a kockázatod a szívrohamra, rákra, érelmeszesedésre, cukorbetegségre, korai öregedésre, elhízásra jelentősen növekszik, de valahogy örök jövőidő marad a sport visszaiktatása az életedbe. Jönnek fel a kilók, az ifjúkori remek alak már csak az emlékekben van meg.

Ezzel én is így voltam. A gyerekkori aktivitás az egyetemi évekig maradt meg, ahol aztán ugrottam egy fejest az egészségtelen életbe. Mozgás nuku, étteremben csak pacal vagy csülök, este nagy zabálás, cigi… A legérdekesebb hogy közben azt gondoltam, a következmények engem nem fognak utolérni! Nagyot koppantam, mikor egy kerékpártúrán szembesülnöm kellett azzal, hogy pocakot eresztettem és az erőnlétem egy ketrecben tartott csirkééhez közelít.

Hogy szoktam vissza a rendszeres sportra?

4 tuti tipp, hogy a rendszeres sport újra az életed része legyen:

1. 40 nap

Ahogy a könyvemben is írom, a túlsúly szinte minden esetben rossz életmódbeli szokások eredménye. Nos, a sport nélküli élet is az. Amit 40 napig csinálsz, azt már nem kell tudatosan csinálnod (amiért a homloklebenyed felel) hanem az agyad egy másik része, a “robotpilóta”-ként funkcionáló bazális ganglionok végzik. Ha a szokásaiddal ebbe a robotpilótába azt programozod, hogy a TV előtt üljél egész este, akkor azt fogod csinálni automatikusan, ha viszont a sportot, akkor azt fogod - automatikusan, erőfeszítések nélkül.

Ehhez el kell szánnod magad, hogy 40 napig rendszeresen végezd az edzéseket! Utána már könnyebb lesz, de addig szedd magad össze!

2. Priorizálj!

Mindig van fontossági sorrendünk, és mindig aszerint cselekszünk. Tudod, mi mutatja meg, hogy mi a te valódi fontossági sorrended? Nem az, amit mondasz vagy gondolsz, hanem amivel az idődet töltöd!

Persze tudom én, hogy vannak kötelezően elvégzendő dolgok, de én azt vettem észre, hogy ezt mindig kibúvónak használjuk. Ma nem tudtam edzeni, mert …. - és mindjárt nem Te vagy a hibás, hanem azok a fránya körülmények! Te ne kövesd el ez a hibát!  Tervezd bele a napodba a mozgást, és ha egy mód van rá, ragaszkodj is hozzá! Készíts heti tervet!

3. Felosztott edzés

Végleg nincsen időd edzeni? Mégsem akarod kihagyni az edzéseket? Csinálhatsz szuperintenzív 14 perces intervallum edzéseket, de alkalmazhatod a felosztásos módszert is:

válassz ki egy vagy két komplex gyakorlatot (guggolás, kitörés, fekvőtámasz, stb.)

tűzz ki egy ismétlésszámot (25, 50, 100, stb - edzettségi szinttől függően!)

vegyél elő egy tollat és papírt ahová tudod írni, hogy mennyit csináltál meg

a nap folyamán teljesítsd az előírtakat! A lényeg, hogy estig meglegyen!

Én nagyon szeretem ezt a módszert, mivel nem kell hozzá akár átöltözni sem, hiszen ha óránként csinálsz 20 guggolást, abba még leizzadni sem fogsz, akár a munkahelyeden is csinálhatod. Az izmaid viszont dolgoznak, ezt másnap érezni fogod! Pár hete kerti munkákat végeztem egy vasárnap délután, és kitűztem, hogy közben csinálok 100 húzódzkodást. Mikor eszembe jutott, odamentem a húzodzkodóhoz és csináltam 5-öt, és a cetlimen húztam egy rovátkát. 20 rovátkánál megvolt a 100 ismétlés, és szinte észre sem vettem. De másnap éreztem!

A felosztott edzés remek módszer, hogy ne hagyj ki edzést és ezáltal be tudj vésni egy szokást. Ne feledd, hogy ez alapvetően egy B-terv, tehát akkor használd, ha már nincsen más megoldás. Az ok: ebből az edzésből hiányzik az intenzitás, ami a zsírégetéshez és a keringési rendszer erősítéséhez elengedhetetlen.

4. Lásd a célt!

Én manapság heti 5-6 alkalommal edzek. Szombaton mindig pihenek, de amúgy szinte minden nap csinálok valamit. Ha mást nem, az irodában lenyomok 200 fekvőtámaszt. Vagy egy messzi helyre megyek ebédelni és közben gyors gyaloglást végzek. Számomra ez olyan természetes lett, mint enni vagy aludni. Nagyon élvezem. Levezeti a felgyülemlett feszültséget, kikapcsol, ellazít.

Gyakran kérdezik tőlem, hogy mennyire nehéz ezt a sok edzést betartani. Az az érdekes, hogy számomra annyira természetes, hogy nekem az esne nehezemre, ha nem edzenék. Nekem ez vált természetessé és örömtelivé, számomra a nehéz az lenne, ha nem csinálnám.

Az én szokásaim robotpilótája gondoskodik róla, hogy jó kondiban legyek, és számomra ez most már természetes és könnyű. Nem kell arra gondolnom, hogy ezzel számos betegség kockázatát csökkentem és hogy az életem csak ettől évtizedekkel lehet hosszabb, mert nekem önmagában jó érzés csinálni.

No ez számodra is elérhető! Csak idő kérdése! Kezdd el ma! Meglátod, könnyebb lesz mind gondolnád!

Benkovics Péter

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Maradandó motiváció sportoláshoz: 4 tudományosan bizonyított módszer
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér