fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Maradandó motiváció sportoláshoz: 4 tudományosan bizonyított módszer

Maradandó motiváció sportoláshoz: 4 tudományosan bizonyított módszer

Szeretnéd végre rendszeressé tenni a sportot az életedben, de a motivációd mindig idő előtt alábbhagy? Ne légy saját magad ellensége, tegyél meg mindent azért, hogy átlendülj a holtponton és a sport életmódod szerves része legyen. Motiváció fenntartása tudományos alapokon - erről szól a cikk!

Aki életében legalább egyszer elhatározta, hogy elkezd rendszeresen futni, edzőterembe járni, vagy bármilyen sportba belevág, pontosan tudja, a legnehezebb akadály a motiváció folyamatos életben tartása. A legnagyobb elhatározást is meg tudja akasztani egy kis eső, a hideg, vagy akár csak egy fárasztó, hosszú nap. Most négy olyan módszert mutatunk a motivációszerzéshez, amelyek tudományosan bizonyítottan működnek: segítségükkel a motivációd fenntartása jóval könnyebb lesz, míg végül rutinná válik a rendszeres sport az életedben.

1. Adj magadnak igazi jutalmat!

Mindenki azért kezd el sportolni, mert szeretne egészségesebb lenni, vagy jobban érezni magát a bőrében, fittebb lenni. Mikor azonban a szakadó esőben, munka előtt, hajnalban kellene elindulni futni, kevés embert tud motiválni az „egészség” önmagában. Charles Duhigg, „A szokás hatalma – Miért tesszük azt, amit teszünk, és hogyan változtassunk rajta?”című könyve írása közben alaposan körbejárta a témát, és arra a következtetésre jutott, hogy csak akkor tudunk igazi motivációt kreálni, ha cserébe valós jutalmakat adunk magunknak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég egy rész a kedvenc sorozatunkból, egy kiadós illóolajos fürdő edzés után, vagy akár egy nagy adag finom protein shake - de kell, hogy legyen egy kitűzött cél, ami hajt minket a „munka” alatt. Az agyunk így egy idő után összeköti a sportolást a jutalommal, és egy idő után már arra a bizonyos jutalomra sem lesz szükség, az agy automatikusan felszabadítja az endorfinokat egy jó edzés alkalmával.

2. Írj szerződést!

Ahhoz tudományos eredményeket sem kell keresni, hogy tudjuk, azok az ígéretek, amelyeket magunknak teszünk, sosem lesznek olyan sikeresek, mint azok, amelyeket barátaink vagy családunk körében mondunk ki. A stanfordi egyetemen tanító Jeremy Goldhaber-Fiebert szerint az egyik leghatásosabb módszer, ha rávesszük egy barátunkat, rokonunkat egy "szerződésre". Itt sem kell nagy dolgokra gondolni, és nem kell ügyvédet fogadni sem, elég, ha írunk egy papírt, amely kimondja, hogy valamilyen következménnyel jár az, ha megszegjük a fogadalmunkat. Például egy kihagyott edzésért adnunk kell neki 500 Ft-ot, vagy hasonló. A végső cél, hogy elérjük azt a pontot, mikor észrevesszük a hosszútávú eredményeit a befektetett munkának, és már nem foglalkozunk a hétköznapi kellemetlenségekkel, amik ezzel járnak - Goldhaber-Fiebert szerint ez pedig az egyik leghatékonyabb módszer a legnagyobb probléma kikerülésére, hiszen így a büszkeségünk is hajt minket.

3. Gondold újra a pozitív gondolkodást!

A pozitív gondolkodás szép és jó, de önmagában a motiváció megteremtéséhez édeskevés – legalábbis ezt mondja Gabriele Oettingen, motivációs pszichológus. Jobban mondva az csak az egyenlet első része, ha például elképzeljük, hogy fogunk kinézni hosszú hónapok vagy évek munkájával. Az ugyanis nem elég, ha felvázolod magadnak, milyen pozitív hatásai lesznek annak, ha például elkezdesz futni. Már azelőtt, hogy felhúznád a cipődet, át kell gondolnod azt is, milyen akadályokkal találkozol majd az úton, mikor rendszeressé akarod tenni ezt a tevékenységet, és megoldást kell találnod, hogy tudod majd azokat legyőzni - készülj fel erre is előre, legyenek vészterveid! Pl. borzasztó időjárás esetén melyik a legközelebb edzőterem, ahol van futópad? - és így tovább, a saját életed lehetséges váratlan helyzeteihez igazítva.

4. Találj társakat!

Az Egyesült Államokban nemrég elvégeztek egy kísérletet, melyben az edzőterembe járóknak – átszámolva – 10-15 ezer forintot érő kupont ajánlottak fel, ha bérletet vásárolnak. A meglepő eredmény azonban az volt, hogy ez a „nyeremény” semmilyen hatással nem volt az edzésükre, nem dolgoztak tőle jobban, nem jártak többet edzeni. Az igazi motivációt ugyanis nem a pénz, vagy bármilyen hasonló nyeremény adja, hanem egy csapat összetartó ereje. Ha találsz egy közösséget, amely támogat a céljaid elérésében, az a legerősebb motivációteremtő az egész világon!

Felhasznált irodalom
https://dailyburn.com/life/fitness/workout-motivation-tips/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
18 tipp, hogyan motiváld magad az életben
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal