fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
Pajzsmirigy alul és túlműködés

Így különböztethető meg a pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés!

Pajzsmirigy-problémáról akkor beszélhetünk ha a pajzsmirigy túl kevés, vagy éppen túl sok hormont termel. De mik a tünetei az alulműködésnek és mik a túlműködésnek? Kiderül cikkünkből!

A pajzsmirigy apró szerv, de alul-és túlműködése is jelentős gondokat okozhatA pajzsmirigy az emberi szervezetben minden folyamatban részt vesz, amely az anyagcseréért felelős. Épp ezért, ha túl sok, vagy épp túl kevés hormont termel a mirigy, annak kellemetlen következményei lehetnek. Komoly betegségek állhatnak a hátterében és a kezelést illetően is nagyon fontos tudni, hogy pajzsmirigy alulműködés vagy épp túlműködésről állapotáról beszélünk. Cikkünkben végigvettük a jellemző tüneteket.

Pajzsmirigy-túlműködés (Hyperthyroidism)

Ebben az esetben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, amelyet a szervezet képtelen hasznosítani. Több formája is létezik, az egyik leggyakoribb a Graves-Basedow kór, amelynél autoimmun folyamatok váltják ki a túlműködést.

A kiváltó okot pontosan még a szakemberek sem tudják meghatározni, de könnyen lehet, hogy ha teljesen egészségesek vagyunk, akkor is jelentkeznek a panaszok, ugyanis akár örökölni is lehet ezt a betegséget.

A pajzsmirigy-túlműködés tünetei lehetnek:

- szaporább szívverés

- fogyás és nagyobb étvágy

- izzadás

- állandó forróságérzet

- szabálytalan menstruációs ciklus

- intenzívebb bélmozgás (hasmenés-szerűen)

- nyaki terület megduzzadása

- szélsőséges érzelmi hullámok

- alvási zavarok

- szemproblémák, mint: szem enyhe kidülledése, gyakori szemirritáció

Pajzsmirigy-alulműködés (Hypothyroidism)

Ebben az esetben a szervezet a megfelelő mennyiséghez képest kevesebb hormont tud csak termelni. Egyik leggyakoribb formája a Hashimoto-thyreoditis (Hashimoto-betegség). Ennek hátterében szintén autoimmun-betegség áll, az esetek többségében inkább a nőket sújtja. Ebben az esetben a szervezet olyan antitesteket termel, amelyek kifejezetten a pajzsmirigyet támadják, tehát a test "önmaga ellen" vív harcot. Ez szövet-elhaláshoz és így a pajzsmirigy-hormon termelésének csökkenéséhez vezet. Kiválhatják egyéb hormonális gondok (amelyek mintegy dominó-szerűen borítják a szervezet működését), de itt is szerepet játszhat a genetikai hajlam.

Pajzsmirigy-alulműködés tünetei lehetnek:

- étvágytalanság

- hízás

- depresszió, motiváció elveszítése

- fáradtság

- lelassult szívverés

- gyakori székrekedés

- fokozott hajhullás

- "nehezebb", lassabb gondolkodás, koncentrációs problémák

- teherbeesési nehézségek

- ajkak vagy az arc megduzzadása

- izzadás "hiánya"

- hideg végtagok, gyakori hidegérzés

- száraz bőr, viszketés, törékeny körmök

- rendszertelen menstruáció

Mivel sajnos gyakran előfordul, hogy a betegek a betegség két formája közt ide-oda csaponganak, kizárólag szakorvos segítségével állapítható meg biztosan, hogy melyik a legmegfelelőbb kezelési módszer. A tünetek észrevételével azonban már egy nagy lépést tudunk tenni a gyógyulás felé!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin válogatáscsomag Pajzsmirigy alulműködés esetére
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér