Az uborka igazán remek zöldség. Sokoldalúan felhasználható, rengeteg finom recept alapanyaga lehet, emellett egészségünkre nézve is rendkívül hasznos. Cikkünkből közelebbről is megismerheted ezt a zöldséget, és kiderül, miért is érdemes egész évben rendszeresen fogyasztani!
Az uborka eredete
Az uborka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Modern genetikai vizsgálatok szerint Dél-Ázsiából, a Himalája déli lejtőiről származik, de már nagyon régen, az i. e. 10. évezredben is termesztették.
Az ókori Egyiptomban, a görögöknél és a rómaiaknál is ismerték, a feljegyzések szerint a kedvelt táplálékok egyike lehetett. Indiához hasonlóan ezeken a területeken sem csak élelmiszerként, de gyógynövényként is becsülték. A régi Egyiptomban szomjoltó uborkát kaptak a kőfejtő rabszolgák, Tiberius császár pedig gyógyszerként fogyasztotta.
Európában hivatalos említést először a 9. században találunk róla, amikor Nagy Károly elrendelte, hogy birtokain termesszenek uborkát. XIV. Lajos francia király nagy kedvelője volt az uborkás leveseknek és salátáknak. Az Újvilágba Kolumbusz Kristóf vitte át, 1494-ben már bőségesen ültetett belőle Haitin.
Magyarországon valószínűleg a 13. században jelent meg, és főúri és kolostorkertekből került a paraszti termesztésbe. A hazánkban legelterjedtebb kígyóuborka Hollandiából származik, a második világháborút követően kezdődött el a termesztése.
Az uborka egészségügyi előnyei
• Az egyik legalacsonyabb kalóriatartalmú zöldség; 100 grammban mindössze 15 kalória van. Egyáltalán nem tartalmaz telített zsírt vagy koleszterint. Az uborka héja remek élelmi rost forrás – a rostok segítenek a székrekedés enyhítésében, és megkötik a lerakódott méreganyagokat, letisztítják a bélfalakat, ezáltal csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
• Kitűnő káliumforrás, ami a legfőbb sejten belüli elektrolit. 100 gramm uborka 147 mg káliumot biztosít, viszont csak 2 mg nátriumot. A kálium egy „szívbarát” elektrolit, ami segít a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésében, mivel ellensúlyozza a nátrium hatását.
• Az uborka mérsékelt mennyiségben egyedi antioxidánsokat is tartalmaz, például béta-karotint, alfa-karotint, C- és A-vitamint, zeaxanthint, és luteint. Ezek a vegyületek segítenek megvédeni szervezetünket az oxigén eredetű szabad gyökök és reaktív oxigén származékok (ROS) ellen, melyek nagy szerepet játszanak az öregedés és a krónikus betegségek kialakulásának folyamatában. Az uborka ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, vagyis Oxigéngyök Elnyelő Kapacitás) értéke 100 grammra viszonyítva 214.
• Az uborka enyhe vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, ami valószínűleg magas víz- és káliumtartalmának, illetve alacsony nátriumtartalmának köszönhető. Segít a súlyfelesleg és a magas vérnyomás elleni küzdelemben.
• Meglepően sok K-vitamint is tartalmaz, 100 gramm uborka elfogyasztása körülbelül 17 mikrogrammot biztosít ebből a vitaminból. A K-vitaminnak szerepe lehet a csontok erősségének megőrzésében, mivel fokozza a csontépítő sejtek, az oszteoblasztok aktivitását. Emellett bizonyítottan szerepe van az Alzheimer-kór kezelésében is, ugyanis mérsékli a betegség következtében létrejövő agyi neuronális károsodást.
Az uborka vásárlása és tárolása
Kígyóuborka egész évben kapható, de a fürtös, hazai fajták júniustól szeptember végéig kaphatóak, ilyenkor érdemes ezeket választani. Természetesen a friss változat mellett a savanyú uborka is egész évben megtalálható a boltok polcain.
Uborka vásárlásakor kerüljük a foltos, sárgás, felpuffadt egyedeket, és ne válasszunk olyan uborkát, amelyet a kiszáradás megelőzésére viaszréteggel vontak be, hiszen az uborka héja is rendkívül egészséges. A jó uborka szép fényes, feszes, nem puha, színe a zöld mellett fehér. A sárgás, hasas már túlérett, étkezésre nem alkalmas. Ugyancsak kerüljük el az olyan uborkát, amelynek a végei már ráncosak, ez arra utal, hogy régi, és már az íze sem jó.
Hazaérve alaposan mossuk le, hogy ne maradjon rajta kosz és vegyszer. 2-3 napon belül használjuk fel. Szobahőmérsékleten hamar romlásnak indul, ezért feltétlenül hűtve tároljuk. Hamarabb romlik, ha együtt tároljuk paradicsommal, dinnyével és almával
Az uborka felhasználása
Az apró fürtös uborkákból, amelyek 3-5 cm hosszúra nőnek, kitűnő savanyúság készíthető, az 5-7 cm-es példányok ideálisak kovászos uborkához, vegyes savanyúságokhoz, míg a sima héjú 20-40 cm közötti saláta- vagy kígyóuborka frissen fogyasztva a legízletesebb.
Önálló salátát készíthetünk belőle, de a kevert salátáknak is kedvelt alapanyaga. Vegyítsük hagymával, salátával, paradicsommal, petrezselyemmel. A tzatziki saláta egy közkedvelt uborkasaláta: hámozott, reszelt uborka joghurttal, fokhagymával, olívaolajjal, kevés citromlével elkeverve. Pici só, ízlés szerint zöld fűszer is mehet bele!
A nagyobb uborkákat gabonakeverékkel tölthetjük és kisüthetjük. Önmagában vagy köretként is kiváló.
A Gazpacho hideg spanyol zöldségleves, mely kifejezetten jól tud esni ebédre a nyári forróságban: nyers paradicsom, paprika, hagyma és uborka kevés zsemlemorzsával, vagy kenyérrel sűrített, leturmixolt keveréke.