A májnak óriási szerepe van szervezetünk anyagcseréjében, az emésztésben és a méregtelenítésben, épp ezért, ha megbetegszik, az nagyon komoly tünetekkel járhat. De mit tehetünk májunk egészségéért? Íme, néhány olyan étel és ital, amelyeket bátran fogyaszthatunk, sőt, jót is tesznek a májnak!
1. Zabkása
Jellemzően azok az ételek, amelyeknek magas a rosttartalma, jót tesznek a májnak. Épp ezért a zabkása tökéletes választás reggelire, ha figyelni akarsz az egészségedre.Ráadásul nemcsak egészséges, hasznos is, hiszen a fogyásban is segíthet!
2. Brokkoli
A zöldségek szinte mind jó hatással vannak a májra, de a brokkoli még ezek közül is kiemelkedik. Az egyetlen probléma, hogy a brokkoli nem épp a leggusztusosabb étel a világon, ezért sokan kerülik, pedig sokféle módon elkészíthető - ide kattintva pl. egy krémleves, itt pedig egy brokkolis-túrós pite receptje vár. Párolhatod, sütheted, variálhatod különböző fűszerekkel, pl. a fokhagymával nagyon jó párost alkotnak. Fogyaszd rendszeresen, a májad hálás lesz érte!
3. Fűszerek
Oregano, zsálya, rozmaring, kurkuma, kömény és fahéj: tudományos vizsgálatok alapján ezek a fűszerek támogatják leginkább a máj működését és az egészséges emésztést. Alkalmazd őket, változatossá teszik az étkezésedet is!
4. Zöld tea
Köztudott, hogy a zöld tea tele van antioxidánsokkal, az pedig jó hatással van a májra. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a boltban vásárolható, üveges zöld tea, jeges tea sajnos már egészen máshogy viselkedik a szervezetünkben. Így a legjobban akkor járunk, ha mi főzzük otthon a zöld teát, és melegen fogyasztjuk!
5. Víz
Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos ez a pont. Ha azt szeretnéd, hogy egészséges legyen a májad, a legjobb, amit tehetsz, hogy sok vizet fogyasztasz! Próbáld rászoktatni magad a vízivásra, és szabadulni a cukros üdítőktől. A napi 2 liter folyadékfogyasztás a tiszta vízre vonatkozik - ha nehezedre esik, kezdd a házilag ízesített vizekkel, ezekről ide kattintva olvashatsz.
6. Mandula
A diófélék és mogyorófélék általánosan nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint, ami többek közt a májbetegségek megelőzéséért is felelős. A mandula azonban ezek közül is kiemelkedik, ugyanis ez nemcsak a májnak, hanem a szívnek is jót tesz.
7. Spenót
A zöld levelek mindig jót jelentenek, és a spenót esetében is a magas antioxidáns-mennyiségről árulkodik. És ahogy a zöld tea, ez is ugyanúgy segíti a máj egészséges működését.
8. Áfonya
Az áfonyában úgynevezett polifenolok találhatóak, olyan erős antioxidánsok, amelyeknek komoly szerepük van a rákos betegségek megelőzésében is, különösen a máj esetében. Ha nem szereted az áfonyát, az olívabogyóban és a szilvában is nagyobb mennyiségben találhatóak polifenolok.
+amit NE fogyassz...
Ha pedig teljessé szeretnénk tenni májvédő étrendünket, le kell mondanunk a zsíros ételekről, különösen a gyorsételek (hamburger, sült krumpli, stb.) fogyasztásáról, de legalábbis jelentősen csökkenteni a gyorséttermek látogatásának számát.
Mellette pedig fontos odafigyelni arra, hogy a lehető legkevesebb cukrot, sót és alkoholt vigyünk be a szervezetünkbe, ezek teszik ugyanis a legnehezebbé a máj működését.