fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Ásványi anyagok
A rejtélyes mangán

A rejtélyes mangán

A mangán egy a szervezetünk számára létfontosságú mikroelem. Szükséges az egészséges csontrendszer és bőr kialakításában, de részt vesz a C-vitamin, B1-vitamin és a biotin beépítésében is. Ha szeretnél róla többet megtudni, kattints a cikkünkre!

Mangán

A mangán egy a szervezetünk számára létfontosságú mikroelem. Szükséges az egészséges csontrendszer és bőr kialakításában, de részt vesz a C-vitamin, B1-vitamin és a biotin beépítésében is.

Szerepet kap még a szénhidrát-, és zsíranyagcserében, illetve sok enzim aktivátora is egyben. Mangánhoz kötött a muko-poliszacharidok szintézise is. A fehérje, valamint a DNS és RNS szintéziséhez is szükséges. A vörösvértestek védelmében, a vas átalakulásában, a koleszterin és az oligo-szacharidok szintézisében is részt vállal, valamint a pajzsmirigyhormon, a tiroxin képződésében is szerepet kap. A növekedéshez is elengedhetetlen, de a sebgyógyításban is szükséges. Ahhoz, hogy az emésztőenzimek kifejthessék feladatukat, illetve a központi idegrendszer és az ivarszervek jól működjenek szükséges ez az ásványi anyag.

Mit okoz a mangán hiánya?

Mangán hiányában abnormális kötőszöveti kollagén rostok keletkeznek, így a szervek szilárdságának megfelelő biztosítása zavart szenved, a bőr veszíthet egészségéből.A normális izomreflexek kialakításában is szerepet kap, de kifáradás esetén is használhatónak bizonyult. Visszatérő szédülések esetén is alkalmazható. Mivel serkenti az agyműködést, a szórakozott, figyelmetlen, emlékezései zavarokkal küzdő embereknek is érdemes pótolnia a mangánt.

A mangán fontos szerepet játszik a káros szabad gyökök elleni védelemben, többek között védi a sejtek energiatermelő központjait, a mitokondriumokat, segíti a sejtek öregedés elleni küzdelmét.

Hogyan juthatsz megfelelő mennyiségű mangánhoz?

Forrásai a hagyma, fejes saláta, paraj, földieper, zabpehely, zöld levelű főzelékfélék, a borsó, répa, szemes gabonafélék, tojássárgája és a dió. A napi szükséglet 4 mg, de nem pontosan meghatározott, mivel hiánya csak kirívó esetben jelentkezik. Szokásos bevitele 2-5 mg/nap, ennek 5-10%-a szívódik fel. A mangán megkötését, felhasználását és kiürülését meghatározza a bevitt mangán kémiai formája és mennyisége.

Felszívódását gátolja a nagy dózisú kalcium és foszforbevitel. Hiánya következtében térdfájdalom, szédülés, hallászavar, a mozgás koordinációjának a zavara jelentkezhet, de terméketlenséget is okozhat. Alacsony mangánfogyasztás eredményezheti vér koleszterinszintjének növekedését is.

Felhasznált irodalom

Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 52
Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 68
Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 148-150
Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 63
Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 84-95
Dr. Rigó J.:Dietetika, Medicina, 2007, 237
Mangán: www.wikipedia.hu
Mangánhiány és felesleg MSD Orvosi kézikönyv a családban Merck 2009.02.18
A mangán szerepe az emberi szervezet működésében Orvosi Hetilap 2006;147(42):2027-2030 Herczeg A.: Vitamin kisokos: réz és mangán www.babamagazin.hu 2001.07.05.
Pilling R.: A csontritkulás étrendi megelőzése és kezelése www.hazipatika.com 2002.08.27.
Huták J.: Antioxidánsokkal az öregedés ellen www.hazipatika.com 2011.03.07.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Minden a szelénről – szerepe, hiányának jelei, forrásai
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal