fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Élelmiszerek, élelmiszer ipar
Mesterséges édesítőszerek káros hatásai

Mesterséges édesítőszerek: többet ártanak, mint használnak?

Ha diétázni szeretnénk, jobb a mesterséges édesítőszereket választani? Ez volna az egészségesebb választás a cukor helyett? 6 következmény, amit a mesterséges édesítőszerek használata okozhat!

A mesterséges édesítőszerek olyan édes ízt utánzó vegyületek, amelyeket kémiai úton állítanak elő, és amelyeket a természetben semmilyen formában nem találsz meg. A legközismertebbek a szacharin, nátrium-ciklamát és az aszpartam, melyekről rengeteg rémhír kering, a leggyakoribb, hogy rákot okoznak kivétel nélkül. Ez ebben a formában nem igaz, ám ettől függetlenül sok káros hatásuk van.

Mik a mesterséges édesítőszerek hátrányai?

A mesterséges édesítőszerek széles körű használatának legfőbb oka az, hogy a cukorhoz hasonlóan kellemesen édessé teszik az ételeinket és italainkat, viszont gyakorlatilag nulla kalóriát tartalmaznak. Az emberi szervezet tulajdonképpen képtelen lebontani ezeket a molekulákat, ebből kifolyólag energiát sem képes kinyerni belőlük.

Ugyanakkor számos olyan negatívum, illetve kockázat is felmerül, amelyek jóval meghaladják az előnyöket. A legfőbb probléma a mesterséges édesítőszerekkel az, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatásukat még mindig nem ismerjük pontosan. Annak ellenére, hogy egyes édesítőket már évtizedek óta használnak az élelmiszeriparban és szó szerint több tízezer tudományos vizsgálatnak vetették alá őket, fogyasztásuk rövid- és hosszú távú következményei sem tisztázottak.

Van azonban 5 bizonyított és könnyen megtapasztalható oka, amiért mi is azt javasoljuk, lehetőleg kerüld fogyasztásukat.

1. Éhes leszel tőlük

Bár azt szeretnénk elérni, hogy véletlenül se hízzunk, a mesterséges édesítőkkel pont ellenkező hatás váltható ki. A Yale Egyetemen végzett kutatás alapján ugyanis kimutatható, hogy ezek étvágynövelő hatással bírnak, és sok esetben a fogyasztásuk után éhesebb leszel, mint előtte.1 A képlet egyszerű: a szervezeted az édes ízt a kalóriákkal kapcsolja össze, ám az édesítőkben nincs kalória, így az agyad külön kéri azt, amit ha nem talál, arra „utasít”, hogy juttass be még többet azonnal.

2. Növelik az édes utáni vágyat

Az édesítőszerek általában sokkal édesebbek, akár több százszor édesebbek, mint maga a természetes cukor. A baj velük csak az, hogy az agyunk örömközpontját így sem stimulálja, sőt, ellenkező hatást ér el itt is, vagyis az édesítő hatására csak még inkább kívánni fogjuk a cukrot és a valódi édes ízt.

3. Nem fogod érezni az enyhén édes ízeket

Mivel az édesítők sokkal édesebbek a valódi cukornál, ha sokat fogyasztunk belőle, a szervezetünk egy idő után elkezd alkalmazkodni hozzá, ez pedig azzal jár, hogy az erős íz legyengíti a korábbiakat. Vagyis a mesterséges édesítő hatására már semmit nem fogunk egy idő után elég édesnek érezni.

5. Nem jók a vércukrodnak

Ez talán a legnagyobb átverés a mesterséges édesítők piacán. Ugyanis míg sokan abban a hitben fogyasztják ezeket, hogy ettől majd könnyebben fogynak, pont az ellenkező hatást érnek el. Egy 2008-as kutatás kimutatta, azoknak, akik rendszeresen édesítőszerrel teletömött üdítőitalokat fogyasztanak, közel 50 százalékkal jobban nő a testtömeg-indexük azokénál, akik ezeket mellőzik az hétköznapjaikból.2

4. Hizlalnak

Mivel a mesterséges édesítőt képtelen a szervezet megfelelően azonosítani, nemcsak az agyunkat, hanem a bélflóránkat is összezavarja. Szintén kutatások bizonyítják, hogy az édesítő rendszeres fogyasztása glukóztoleranciához, majd kettes típusú cukorbetegséghez vezethet.3

6. Nem jók a gyomrodnak sem

Ha édesítőszeres étel vagy ital fogyasztása után érezted már, hogy valami nincs rendben a gyomroddal, ne aggódj, nem veled van a baj. Ezek a vegyületek ugyanis a beleidnek sem tesznek jót, és egyeseknél hasmenéshez, gyomorfájdalmakhoz vezethet a fogyasztásuk.

Mit válassz mesterséges édesítőszerek helyett?

Az édesítőszerekre nem szabad csodafegyverként tekinteni, sem fogyókúrás étrend, sem pedig egészséges táplálkozás tekintetében. A kutatási eredmények ellentmondásosak abban a tekintetben, hogy egyáltalán segítik vagy épp ellenkezőleg, akadályozzák-e a súlycsökkentést: könnyen lehet, hogy túlzott használatuk (különösen mesterséges formában) csak növeli az étvágyat és az édes ételek utáni vágyat, ezzel további elhízást okozva!

A legfontosabb tennivalód, hogy a cukorbevitel csökkentésével és az egészséges ételek fogyasztásával lassan, fokozatosan visszaállítsd az ízérzékelésedet a természetes irányba. Az édes ízek iránti vágy sosem irtható ki teljesen, de nem is ez a cél, hanem a függőség elkerülése. Az édesítőszerek ebben sokat segíthetnek.

Édesítésre használj természetes nyers mézet vagy természetes steviát! Előbbit is csak mértékkel fogyaszd, hiszen cukor- és kalóriatartalma nem elhanyagolható! Emellett, ha valami édesre vágysz, a legjobb, ha gyümölcsöt eszel. A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor természetes formájában, friss és szárított gyümölcsökben bátran fogyasztható, ilyenkor rengeteg értékes tápanyag, vitaminok, antioxidánsok, rostok is kísérik.

A hozzáadott cukrokat tartalmazó ételeket kerüld el, amennyire csak tudod, és minimalizáld a mesterséges édesítőszerek bevitelét! Keresd a steviával édesített élelmiszereket és étrend-kiegészítőket, illetve otthoni édesítéshez, sütéshez-főzéshez is lehetőleg használj steviát!


Hivatkozások:
1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18535548
3 https://www.nature.com/articles/nature1379

Felhasznált irodalom
self.com/story/6-reasons-to-think-twice-about-using-artificial-sweeteners
portal.nebih.gov.hu/-/amit-az-edesitoszerekrol-tudni-kell
health.clevelandclinic.org/5-best-and-worst-sweeteners-your-dietitians-picks/
portal.nebih.gov.hu/-/uj-edesitoszert-engedelyeztek-europaban
dka.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=116841
italipar.hu/node/50
mdanderson.org/publications/focused-on-health/artificial-sweeteners-natural-sweeteners.h23-1591413.html
nutrex.com/articles/natural-vs-artificial-sweeteners/
nytimes.com/2018/05/04/well/eat/stevia-sweetener-sugar-side-effects-downsides.html
drlentepeter.hu/egeszseg/edesitoszerek.pdf
draxe.com/nutrition/artificial-sweeteners/
sugar-and-sweetener-guide.com/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér