fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Karácsony
Netamin Gondolataim karácsonyra Benkovics Péter cikk

Mi kell még? - gondolataim karácsonyra

Te is stresszelsz már az ajándékvásárlás gondolatától is? Ajándékozz minőségi időt! A Netamin életmód tanácsadójának gondolatai a karácsonyról.

Egy évtizede írom a Netamin közösségnek karácsonyi gondolataimat, ez idén sem maradhat el. Mert a Netamin nem csak vitaminokról, de testi-lelki egészségről és boldogságról szól.

"Mit vegyek neki?" - tesszük fel karácsony közeledtével a nyomasztó kérdést. Végigmegyünk gondolatban rokonokon és barátokon, és mély sóhajtással kezdjük számba venni ki-mit kapott elmúlt években, ki-mit szeret, mit nem szeret. Talán össze is írjuk, hiszen ki tudja már észben tartani, tavaly Lajos bácsi dezodort kapott-e vagy alsógatyát? Listánk egyre hosszabbra dagad, felszisszenünk azokon a neveken akikkel egész évben nem is beszélünk, de karácsonykor ajándékot adnak, így nekik is muszáj venni valamit... Mindeközben fájdalmasan nyomaszt, hogy megint mennyibe fog ez az egész kerülni. Ez lenne a szeretet ünnepe?

Cuccok. Tárgyak. Nem volt még az emberi történelemben még egy ehhez fogható időszak, mikor emberek ekkora imádattal bálványozták volna a cuccaikat. Soha nem látott bőségben él az emberiség jelentős része, és olyan mértékben halmozunk fel tárgyakat, hogy egy egyiptomi fáraónak nem volt annyi csecsebecséje, mint ma egy átlagos, európai embernek. Hogy miért tesszük ezt? Mert a tárgyaink már nem csak tárgyak. Bálványok, mini istenek lettek. Mindegyik egy ígéretet hordoz magával, melyeket gátlástalan emberek csempésznek hozzájuk, hogy a pénzedet add értük. A cukros üdítő barátokat ígér, a parfüm sztárrá tesz, az autótól hatalmat kapsz, az ékszer értékessé tesz, a telefon okossá varázsol. Ígéretek, melyek sosem válthatóak be. De mi mégsem állunk le, mert elhitetik velünk, hogy bennünk van a baj. Hogy nem hazugság az egész, hanem nem ittál elég cukros löttyöt, nem vettél elég drága parfümöt, autót, ékszert, telefont... Így aztán még több pénzt akarunk keresni, hogy az ígéreteket beválthassuk egyszer.

Mikor pénzt keresünk, hogy a pénzen cuccokat vegyünk, akkor a pénzért egy darab életet adunk cserébe. Bármit dolgozol, bármit csinálsz, azzal több, vagy kevesebb időt kell töltened, az életedből kell egy darabot adnod. Ezért az élet-darabért pénzt kapsz, ezt a pénzt pedig tárgyakra költöd. Tehát végső soron az életeddel fizetsz ezekért az ígéretekért. Melyek hazudnak. Mert a kólától nem lesznek értékes barátságaid, a parfümtől nem leszel sztár, az autó, a rád aggatott csecsebecsék befelé nem hatnak, tőlük ugyanaz maradsz. Mert ezek csak tárgyak. A kérdés csak az csupán, meddig fizetsz az életeddel hazugságokért? Mikor tanuljuk meg végre a tárgyakat tárgyként kezelni? Mikor lázadunk fel végre a fogyasztói társadalom életet felzabáló hazugságaival szemben? Mikor értjük meg, hogy nem a tárgyak a legfontosabbak az életünkben?

Hatalmas tragédia az életben, hogy a legtöbb ember az egészségét is feláldozza ebben a hajszában. Aki nem figyel az egészséges életmód 8 alapelvére, nem fordít energiát arra, hogy a táplálkozás, testmozgás, víz, mértékletesség, napfény, levegő, pihenés és lelki békesség terén egyensúlyban legyen, az nem hogy tárgyakért, de a semmiért dobja oda az életét! Meg kell érteni: a Netamin életmód-tanácsok és termékek arra vannak, hogy az életedet gazdagítsák, az egészségedet szolgálják, de ehhez te is kellesz! Neked is élned kell az egészséges életmódot ahhoz, hogy az egészséged elsöprően aktív és tartalmas életet tehessen számodra lehetővé! A vitamin a polcon nem hat, csak ha beveszed!

Azt ajánlom, ez a karácsony legyen más! Ne tárgyakkal hazudjunk szeretetet! Adjunk azoknak, akik igazán fontosak számunkra, egy darabot az életünkből - közvetlenül! Töltsünk velük időt! Csináljunk közös programot! Kiránduljunk a természetben! Vagy készítsünk valamit a saját kezünkkel! Adjunk valami olyan ajándékot, melynek az értékét a bele fektetett idő fogja adni, nem pedig a pénz! Mert mikor nem a pénzen keresztül, hanem közvetlenül adunk élet-időt, azaz életünket a másik embernek, akkor megkapod azt is, amit nem is kértél, de amire igazán vágysz: ez barátságot épít, értéket teremt, bátorságot ad, bölcsességet érlel, békességet terem. Minden, amit most a tárgyakba hazudik a fogyasztói társadalom, a tárgyakon kívüli, pénzben nem mérhető világban van - karnyújtásnyira tőled! Erre ugyanis nem kell éveket-évtizedeket gyűjteni. Ebből nem tudnak kihagyni. Ez a tiéd lehet most, ha akarod.

Idén adj egy darabot az életedből a szeretteidnek és barátaidnak karácsonyra! Csoda fog történni, meglátod! A másik emberért hozott áldozat ugyanis a legkisebb ajándéktól a teljes életet átadó áldozatig: csoda. A betlehemi jászolban ábrázolt kisded felnőve maga mondta: "Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért." (Biblia, Jn 15,13)

Budapest, 2021.12.08.

Benkovics Péter

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal