A mák pozitív hatásait már az ókori Egyiptomban is felismerték és az orvoslásban is használták. A mák, mint gyógynövény mai napig használt alapanyag a gyógyszeriparban, emiatt sajnos viszont téves információk kötődnek az étkezési mákhoz (mákszemekhez) is, pedig érdemes volna ezt az alapanyagot nem csak a karácsonyi ünnepek során alkalmaznunk étrendünkben.
Van-e okunk félni a mákfogyasztástól?
A mák őshazája India és környéke, ahol régóta használják nyugtatóként, fájdalomcsillapításra. A leggyakoribb tévhit, amit a mákkal kapcsolatban hallani lehet, hogy akár függőséget is okozhat, elvégre „kábítószer-alapanyag”. Mindenkit megnyugtathatunk azonban, egy kis mákos gubától senki nem lesz függő.
Valóban igaz, hogy a mák éretlen termése (gubója) adja az ópium alapját, amelyből fájdalomcsillapító és igen, sajnos kábítószer is előállítható, az étkezési máknak azonban önmagában nincs ilyen tulajdonsága. Ami kiváltotta a pánikot az az, hogy a mák fogyasztása akár pozitív drogteszthez is vezethet bizonyos esetekben, ugyanis bármennyire is körültekintő és alapos a feldolgozás, mégis csak ott „laknak” a mákszemek abban a bizonyos gubóban. Emiatt a magasérzékenységű drogtesztek pozitív eredményt mutathatnak, de ennek fizikai hatását a fogyasztás során nem lehet érezni és nincs negatív hatása sem a szervezetünkre a mák fogyasztásának – sőt, épp ellenkezőleg!
A mák pozitív hatásai
A mákszemekben rengeteg különböző antioxidáns és zsírsav megtalálható. Előbbi segíti szervezetünk védekezőképességét és az általános egészséget, utóbbi pedig segít helyreállítani a koleszterinszintet, sőt, kutatásokkal bizonyított tény, hogy a mákban gazdag diétának (amely mákolajat is tartalmazhat) fontos szerepe lehet csontok, a szív- és érrendszer védelmében is.
Ezen felül a mákban található még:
Kalcium, amely többek közt erősíti a csontokat, az ízületeket és a fogakat, segít megelőzni a csontritkulást, védi a szívet, valamint csökkenti a magas vérnyomást.
Folsav, amely többek közt segíti az immunrendszer egészséges működését, védi az idegrendszert, és nélkülözhetetlen a terhes nők számára.
C-vitamin, amely többek közt erősíti az immunrendszert, energiát ad, és segít a fáradtság csökkentésében, valamint az idegrendszer működésében.
E-vitamin, amely többek közt megvédi a szívet, védi a sejtek sejthártyáját és hozzájárul az öregedési folyamatok lassításához.
B-vitamin, amely többek közt segít a fáradtság leküzdésében, az idegrendszer egészségének megőrzésében, és az egészséges anyagcsere-folyamatok fenntartásában.
Cink, amely többek közt ellenőrzi és irányítja az anyagcsere folyamatait, segíti az emésztést és az izomműködést, és fenntartja a sejtek épségét.
Magnézium, amely többek közt elengedhetetlen az ideg- és izomműködésben, felelős a szervezet energiaellátásáért, és nélkülözhetetlen csontjaink számára.
A mák vásárláról és tárolásáról
Magyarországon szinte minden boltban megtalálható az étkezési mák, érdemes azonban olyan helyen vásárolni, ahol tudjuk, biztosan frissen kerül hozzánk. A mákot ugyanis csak hűvös, száraz helyen lehet tárolni, és ott is csak olyan dobozban, amely légmentesen lezárható. Így viszont akár fél évig is eláll minden különösebb probléma nélkül.
Hogyan használjuk fel a mákot?
A mákot legtöbbször süteményekhez szokták használni, az édes ízekkel ugyanis tökéletes harmóniában van, de a sós ételekhez is passzol, és sok receptben helyettesítik például a szezámmagot mákkal.
Édességekhez pedig több ezer recept található az interneten is: lehet belőle mákos guba, bejgli, mákos rétes, mákos krémes, vagy épp mákos kalács. A felhasználási módja szinte végtelen.
Mákos receptek a netamin oldalán (kattints a nevükre a receptért):
Mákos-vörösáfonyás tésztával töltött alma, gluténmentes máktorta ribizlivel, narancsos-mákos bejgli (Vegán), lenmagos-mákos (gluténmentes) kenyér recept, édes mákos saláta naspolyával, diós-mákos-sütőtökös kuglóf, sütőtökös-mákos pite, tönkölylisztes reform bejgli, levendulás gluténmentes meggyes kevert sütemény
A mákszemekből hideg vagy meleg sajtolással mákolaj is előállítható, amely salátákhoz, smoothie-khoz is használható, vagy bármely mákszemeket is tartalmazó ételhez.
Lehetnek-e a mák fogyasztásának mellékhatásai?
A máknak nincs ismert mellékhatása, bátran fogyaszthatják terhes nők és gyermekek is. Az egyetlen, amire érdemes figyelni, hogy sportolóknak nem ajánlott a nagyobb mennyiségű fogyasztása, ugyanis ahogy arról már korábban írtunk, megesik, hogy a mák miatt valaki pozitív drogtesztet produkál.