Az édesgyökér napjainkban elsősorban a medvecukor nevű, eléggé megosztó édesség alapanyagaként ismert. Ám függetlenül attól, hogy a nagy medvecukor-vita melyik oldalán állunk (imádjuk vagy éppen ki nem állhatjuk), érdemes tudni, hogy a növény, aminek ízét köszönheti, megszámlálhatatlan egészségvédő hatóanyagot rejt magában. Ezekhez persze egyéb úton is hozzájuthatunk, például étrend-kiegészítő szedésével is – amit a lentebb olvasható jótékony hatások alapján érdemes mindenkinek fontolóra venni.
Az édesgyökér előfordulása, története
Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) a hüvelyesek rendjébe, ezen belül a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Magyar népies nevei: édesfa, mézgyökér, cukorkóró, mézrudacska.
A Földközi-tenger vidékén, Kelet-Ázsiában, Amerikában és Ausztráliában őshonos cserje 1-2 méter magasra nő, szórt állású, élénk zöld, 9-17 levélkéből álló levelei vannak, apró, világoskék vagy lila virágai pedig fürtökbe tömörülnek. Május-júniusban virágzik. Termése 3-5 magvat tartalmazó hüvely.
Gyökere és gyöktörzse régóta használatos a népi gyógyászatban, például a torokfájás, a köhögés és a gyomorpanaszok enyhítésére. Az egyiptomi fáraósírokban is megtalálták, és már az ókorban is ismerték, fogyasztották, de a krumpli megjelenésével és elterjedésével a felhasználása visszaszorult. Kínában a mai napig nagyon népszerű, a gyógynövényalapú szereik közel felében megtalálható.
Az édesgyökér jótékony hatásai a szervezetünkre
Több mint 300 különböző növényi vegyület található az édesgyökérben. Gyökerének fő aktív összetevője a glicirrizin, egy triterpén szaponin, aminek édes ízét is köszönheti. Emellett flavonoidok, kumarinok szterolok és cukrok is találhatóak benne. A glabridin az édesgyökér legnagyobb mennyiségben előforduló és egyik legtöbbet vizsgálat flavonoidja.
Enyhíti a gyomorbántalmakat, nyugtatja és védi a gyomrot
Egy kettős vak vizsgálatban (amikor a tesztelésben résztvevő orvos sem tudja, mely betegek kaptak valódi kezelést és melyek hatóanyagmentes placebót) kimutatták, hogy az édesgyökér-kivonat enyhíti a hányingert, a hasi fájdalmakat és a gyomorégést.
Az édesgyökér összetevői gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatásúak, elősegítik a gyomor és a nyombél nyálkahártya normál működésének fenntartását, épségének megőrzését. Emiatt különösen hasznos ételmérgezés, gyomor- és nyombélfekély, gyomorhurut, reflux és gyomorégés esetén.
Kutatások szerint az édesgyökér kivonata segíthet a Helicobacter pylori baktérium megölésében is. Ez a legelterjedtebb emberi gyomor-bélrendszeri kórokozó: a gyomorfekélyek 70-90 százalékában kimutatható és a gyomorrák kialakulásának kockázatát 3-5-szörösére emeli.
Kitisztítja a légúti rendszert, segíthet a légzőszervi problémák kezelésében
Az édesgyökeret évezredek óta alkalmazzák köptető, nyákoldó és köhögéscsillapító hatása miatt. A népi gyógyászatban nyersen, önmagában vagy más növények részeivel összekeverve köhögés, szamárköhögés és influenza ellen gyógyteának elkészítve fogyasztják.
Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy az édesgyökérben található glicirrizin a légúti nyálkahártyák kiválasztásának fokozásán és a hám csillószőrös működésének serkentésén keresztül éri el köptető hatását. Emellett az édesgyökér lazítja a simaizmokat, megakadályozza a hörgők görcsös összehúzódásait, valamint a fájdalmat és a gyulladást is csökkenti.
Mindezeknek köszönhetően az édesgyökér-kivonat kitűnően tisztítja a tüdőt és a légutakat, jól oldja a hurutot, és könnyebbé teszi a légzést. Hasznos lehet köhögés, torokfájás, asztma, hörghurut esetén.
Erősíti az immunrendszert, vírus-, baktérium- és gombaellenes hatással bír
Az édesgyökér serkenti az immunvédekezésben fontos szerepet játszó interferonok (IFN) termelését. Ezek olyan fehérjék, amelyeket a különböző kórokozók (vírusok, baktériumok, paraziták vagy akár tumorsejtek) által megtámadott szervezet sejtjei bocsátanak ki.
Az édesgyökérben található vegyületek közül a glicirrizin (GL), a glicirrizinsav (GA), a likviritigenin (LTG), a likokalkon A (LCA), a likokalkon E (LCE) és a glabridin (GLD) azok, amelyek bizonyítottan vírus- és mikrobaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Vizsgálatok alapján a vírusellenes összetevők a glicirrizin és a glicirrizinsav nevű triterpének.
Az elmúlt évek kutatásai alapján a glicirrizin gátolhatja a májgyulladást okozó hepatitis A, B és C vírus (HAV, HBV, HCV), az ajakherpeszt okozó 1-es típusú herpes simplex vírus (HSV-1), az övsömört okozó varicella-zoster vírus (VZV), a HIV, a SARS koronavírus, az Epstein-Barr vírus (EBV), a cytomegalovírus (CMV) és az influenzavírus A szaporodását.
Kutatások azt is igazolták, hogy az édesgyökér hatékonyabban megakadályozza bizonyos fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodását, mint a fogászatban leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítőszer, a klórhexidin. Emellett az édesgyökérben található glabridin vegyület a fonalas és élesztőgombák ellen is hatásosnak bizonyult.
Támogatja a testzsír csökkentését
Az édesgyökérben található egy glabridin nevű flavonoid, amelynek szerepe lehet az optimális zsíranyagcserében és segítheti a testzsírtömeg csökkentését. Embereken végzett vizsgálatok is igazolták, hogy ez a hatóanyag csökkenti a különösen veszélyes zsigeri (viszcerális) zsírt, a testsúlyt, a testtömeg-indexet (BMI), valamint a vér koleszterinszintjét is.
Japán kutatók megállapították, hogy az édesgyökér-kivonat gátolja a zsírsavak képződését, és ezzel egy időben aktiválja a zsírsavak lebontását a májban. Ez a kettős hatásmechanizmus egészen egyedülálló és a zsírfelhalmozódás elnyomásához vezet.
2006-ban egy kiváló minőségű, 3 hónapig tartó vizsgálatban 51 résztvevőnek adtak édesgyökér-kivonatot, míg 52 résztvevőnek hatóanyagot nem tartalmazó placebo tablettát. A vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy az édesgyökér-kivonat fogyasztása jelentős mértékben megelőzte a súlygyarapodást. A jelenség hátterében a testzsír csökkenése állt, amit a kutatók úgynevezett DEXA méréssel határoztak meg.
Enyhíti a menstruáció és a menopauza kellemetlen tüneteit
Az édesgyökér egyik tradicionális otthoni gyógymódja a menstruációs görcsöknek, illetve nagy valószínűséggel segíthet a menopauzával kapcsolatos kellemetlen panaszok, például a hőhullámok enyhítésében is.
Az édesgyökérben fitoösztrogének találhatóak, vagyis olyan növényi vegyületek, amelyek képesek a szervezetben az ösztrogén hatását utánozni. Egy 60 menopauzás nő részvételével végzett vizsgálatban az édesgyökér hatékonyabban csökkentette a hőhullámok időtartamát, mint a hormonterápiás kezelés.
Egy 2012-es vizsgálat, amelyben 120 hőhullámoktól szenvedő nő vett részt, megállapította, hogy az édesgyökér a hatóanyagmentes placebóhoz képest mérsékelten enyhíti a hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát.
FONTOS TUDNIVALÓ!
Az édesgyökér egyértelműen egészséges és megfelelő mennyiségben fogyasztva teljesen biztonságos gyógynövény. Összetevői közül a glicirrizin azonban nagyobb mennyiségben csökkentheti a szervezet káliumszintjét, ami magas vérnyomáshoz, ödémásodáshoz, aritmiához, levertségérzéshez, súlyos esetben pangásos szívelégtelenséghez is vezethet. Szakértők ezért azt javasolják, hogy az édesgyökérből ne fogyasszunk napi 50 grammnál többet.
Egyes étrend-kiegészítőkben már glicirrizint nem tartalmazó, „deglicirrizinált” (DGL) édesgyökér található, de alapvetően az a legfontosabb, hogy szedéskor mindig kövesd a címkén szereplő utasításokat! Ha valamilyen betegségben szenvedsz vagy gyógyszeres kezelés alatt állsz, mindenképpen egyeztess a kezelőorvosoddal, mielőtt édesgyökér tartalmú étrend-kiegészítőt kezdenél használni!