Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyógynövények
Orbáncfű a jobb alváshoz – tény vagy tévhit?

Orbáncfű a jobb alváshoz – tény vagy tévhit?

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) elsősorban úgy ismert, mint depresszió elleni gyógynövény. Hatással lehet-e az alvás minőségére is? Utánajártunk!

Az orbáncfű (Hypericum perforatum) napjainkban elsősorban úgy ismert, mint természetes antidepresszáns. A hangulatzavarok azonban nagyon gyakran együtt járnak alvászavarokkal is. Sőt, az alvásproblémák önmagukban is sokszor jelentkeznek. A kérdés tehát ez: vajon az orbáncfű segítheti a pihentető alvást? A tudomány szerint igen!

Az alvás fontossága

Az alvás rendkívül fontos időszak a fizikai és mentális egészségünk szempontjából. Immunrendszerünk, memóriánk, anyagcsere-folyamataink, és még számos alapvető funkció megfelelő működése függ az alvás mennyiségétől és minőségétől.

Az alvászavarok jelentősen rontják az egészséget és életminőséget, hozzájárulnak a várható élettartam csökkenéséhez. A rossz alvás gyakori velejárója a depressziónak, de sajnos a kialvatlanság már népbetegségnek számít a civilizált világban.

Az alvás fázisai

Az alvás több elkülönülő stádiumból áll. A kutatók a szemmozgás követésével az alvásnak két típusát különítették el: a non-REM, illetve a gyors szemmozgásokkal járó REM. Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt négy, egyre mélyülő non-REM és egy REM fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő.

A negyedik non-REM fázist hívjuk mély alvásnak, ez a legfontosabb szervezetünk regenerációja szempontjából és ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit.

Az orbáncfű hatása a mély alvásra

Még 1994-ben került publikálásra a Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology című orvosi szaklapban egy kutatás, ami az orbáncfű alvásminőségre gyakorolt hatását vizsgálta meg. A kutatás kettős vak és placebo-kontrollált volt, vagyis a résztvevők egy része hatóanyagot nem tartalmazó „gyógyszert” (ezt nevezzük placebonak) kapott. Így ellenőrizhető volt, hogy az orbáncfűnek a placebo-hatáson felül is van-e pozitív hatása.

A kutatás résztvevői 4 héten keresztül napi 3x300 mg orbáncfüvet vagy placebót kaptak. Az alvás méréséhez elektroenkefalogrammal (EEG) vizsgálták meg az agytevékenységet. Az orbáncfű szedésétől kimutathatóan megnövekedett az alvásminőség szempontjából fontos mély alvásban töltött idő aránya.

Összefoglalva

Ha alvászavarokkal küzdesz, akkor mindenképp érdemes próbát tenned az orbáncfűvel. Az eddigi kutatási eredmények, illetve a növény antidepresszáns, hangulatjavító és nyugtató hatása miatt nagyon valószínű, hogy az alvást is segíti. Konzultálj orvosoddal, mielőtt elkezdenéd az orbáncfüvet használni más gyógyszer vagy gyógynövény szedése mellett.

Felhasznált irodalom
https://hu.wikipedia.org/wiki/Alv%C3%A1s
https://tiredfeelingtired.com/sleep-aid-ingredients/st-johns-wort-for-sleep-fact-fiction/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7857507?dopt=Abstract
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin L-triptofán kapszula 500 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér