Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
PCOS és inzulinrezisztencia: hogyan segíthet a mio-inozitol?

PCOS és inzulinrezisztencia: hogyan segíthet a mio-inozitol?

Mi az a mio-inozitol és hogyan érdemes beépíteni az életmódba policisztás ovárium szindróma, vagy inzulinrezisztencia esetén?

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb hormonális betegség, amely átlagosan minden 15. nőt érint, és amely sok esetben termékenységi problémákhoz vezethet. Bár a betegséget régóta ismerik, a mai napig nem tisztázott, pontosan mi váltja ki, és hogy lehet kezelni. A helyzetet tovább nehezíti, hogy rendkívül sok esetben inzulinrezisztenciával is társul - van viszont egy olyan anyag, ami mindkét esetben rendkívül hasznos és fontos kiegészítő lehet, ez pedig a mio-inozitol.

Mi az a mio-inozitol?

A mio-inozitolt nemrég még a vitaminok csoportjába sorolták (a B-vitaminok közé), pedig egy átlagos vitaminnál sokkal többet tud ez, a természetben gyümölcsökben, babban, gabonafélékben és diófélékben előforduló anyag.
Az ok, amiért vitaminnak hivatalosan nem nevezhetjük az, hogy az emberi szervezet képes bizonyos mennyiségben előállítani. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy megnyugodhatunk: sokféle élethelyzet, illetve betegség oka és okozata is lehet az inozitol-hiány. A koffein például megsemmisíti az inozitolt, és már napi 2 csésze kávé rendszeres fogyasztása inozitol-hiányhoz vezethet.

Szerepe inzulinrezisztencia és PCOS esetén

A mio-inozitolt használják manapság is az orvostudományban, ám a legtöbb esetben csak az inzulinszint beállítására, inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő kezelésére. Mivel kulcsfontosságú szerepet játszik az inzulin-jelátvitelben, ezért megnövelt bevitele segíthet javítani az inzulin hatását. Ennek eredményeképp a vércukorszint csökken, a hasnyálmirigynek pedig kevesebb inzulint kell előállítania.

Ma már köztudott tény, hogy a PCOS és az inzulinrezisztencia (azaz a sejtek csökkent inzulinérzékenysége) nagyon gyakran kéz a kézben járnak. A statisztikák szerint a PCOS-ben szenvedő nők 30-40 százaléka inzulinrezisztenciás.

Ez már önmagában elegendő ok lenne a mio-inozitol használatára PCOS esetén – de ez még nem minden!

A mio-inozitol kevésbé ismert pozitív egészségügyi hatása, hogy nemcsak az inzulin, de a hormonegyensúly beállítására is képes, így pedig a PCOS-es betegek számára is mentőövet nyújthat, a kutatások szerint ugyanis a PCOS-es szervezetben nagyon alacsony a mio-inozitol szintje, és ha sikerül megnövelni az értéket, megnő a teherbeesés esélye is!

Mi a bizonyíték?

Hogy milyen hatásos valójában, azzal kapcsolatban rengeteg kísérlet készült az elmúlt évtizedben, ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat.

– Kilenc évvel ezelőtt, 2009-ben elvégeztek egy kísérletet 42 nő részvételével, akiknél azt vizsgálták, milyen változást hoz a szervezetükben a mio-inozitol. Az egyik csoportnak napi 4 gramm mio-inozitolt adtak 400 mikrogramm folsavval, míg a többiek csak folsavat kaptak placebóként. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik mio-inozitolt kaptak, megnőtt az inzulinérzékenység, javult a glükóztolerancia és csökkent a glükóz stimulálta inzulin-kiválasztás. Emellett a kutatók azonban azt is észrevették, hogy a 23 főből, akik mio-inozitolt kaptak, 16 elkezdett ovulálni, míg a placebós csoportban ez a szám 19-ből csupán 4 volt! És ez még nem minden, a kezelt csoport tagjainak szervezetében 66 százalékkal csökkent a tesztoszteronszint, sőt, a szív-, és érrendszernél, a vérnyomásnál és a koleszterinszintnél szintén minden érték javulást mutatott!1

– Egy másik kísérletben, 2008-ban 20 túlsúlyos, PCOS-sel küzdő nőt vizsgáltak, akiket 12 hetes mio-inozitol kúrára fogtak. Az eredmény nagyon hasonló volt, javult az inzulinérzékenység, és a nemi hormonok egyensúlya, valamint a kísérlet minden egyes résztvevőjénél teljesen helyreállt a menstruációs ciklus.2

– Egy 2011-es felmérés során arra jöttek rá a kutatók, hogy a fogamzásgátló 12 hónapon át szedve, napi 4 gramm mio-inozitollal együtt, sokkal hatékonyabban képes kontrollálni a PCOS-es betegek anyagcsere-, hormon- és klinikai paramétereit, mint a fogamzásgátló önmagában. Emellett az alanyoknál itt is csökkent az inzulinszint és az inzulinrezisztencia.3

– Szintén 2008-ban, Rómában végeztek el egy klinikai kísérletet, mikor azt vizsgálták, milyen hatással van a mio-inozitol a PCOS-es betegek két leggyakoribb tünetére, a túlzott szőrnövekedésre, illetve a férfi nemi hormonok megemelkedésére a női szervezetben. A kutatás során 46 beteget teszteltek, féléves mio-inozitol kúrával. Az eredmény azt mutatta, szinte mindenkinél javulást mutattak a fent említett tünetek, mellette pedig, ahogy a korábbi teszteknél is, csökkent az inzulinrezisztencia.4

– Az utolsó példánk egy 2011-es kísérlet, melyet a European Review for Medical and Pharmacological Sciences publikált. A kutatók itt is két csoportra osztották a PCOS-es betegeket: az egyik 2 gramm mio-inozitolt kapott 200 mikrogramm folsavval, míg a másik csak 200 mikrogramm folsavat. Mindkét csoport napi kétszer kapta meg ezeket az adagokat, 3 hónapon át. Az alanyok olyan nők voltak, akik IVF (mesterséges megtermékenyítés) és ovuláció indukciós kezelésben részesültek. Azoknál, akik mio-inozitolt kaptak, egyértelmű javulást láttak a megtermékenyítetlen petesejtek számában és minőségében is. A szerzők egyértelmű következtetésként levonták, hogy a mio-inozitol valóban hatásos lehet a PCOS kezelésére, és így a teherbe esés esélyének megnövelésére. 5–9

Hogyan szedjem?

A PCOS-es betegek számára a javasolt adagolás a kezdetekben napi egyszer-kétszer 2000 mg mio-inozitol, folsavval kombinálva, legalább három hónapon át szedve. A leghatékonyabb pedig por formájában fogyasztani. Ha valamilyen betegséggel rendelkezel a PCOS mellett, érdemes szakorvos véleményét kikérned a kúra megkezdése előtt, de a mio-inozitol szedése összességében teljesen biztonságos. Néhány embernél előfordulhat hányinger, hasmenés, fáradtság vagy fejfájás mellékhatásként, de ezek szinte mindig csak akkor jelentkeznek, ha valaki a javasolt mennyiségnél többet szed belőle.

Ha babát szeretnél és termékenységtámogatás a célod, ajánljuk babalesz.hu oldalunkat.

Nézd meg kapcsolódó videónkat:
Mio-inozitol: természetes fegyver cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetére

Felhasznált irodalom
https://www.nutriadvanced.co.uk/news/benefits-of-myo-inositol-for-polycystic-ovary-syndrome-pcos/

1 Costantino D, Minozzi G et al Metabolic and hormonal effects of myo-inositol in women with polycystic ovary syndrome: a double-blind trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2009 Mar-Apr;13(2):105-10.
2 Genazzani AD, Lanzoni C et al. Myo-inositol administration positively affects hyperinsulinemia and hormonal parameters in overweight patients with polycystic ovary syndrome. Gynecol Endocrinol. 2008 Mar;24(3):139-44.
3 Minozzi M, Costantino D et al. The effect of a combination therapy with myo-inositol and a combined oral contraceptive pill versus a combined oral contraceptive pill alone on metabolic, endocrine, and clinical parameters in polycystic ovary syndrome. Gynecol Endocrinol. 2011 Nov;27(11):920-
4 10. Minozzi M, D'Andrea G et al. Treatment of hirsutism with myo-inositol: a prospective clinical study. Reprod Biomed Online. 2008 Oct;17(4):579-82.
5 Rizzo P, Raffone E, Benedetto V. Effect of the treatment with myo-inositol plus folic acid plus melatonin in comparison with a treatment with myo-inositol plus folic acid on oocyte quality and pregnancy outcome in IVF cycles. A prospective, clinical trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2010 Jun;14(6):555-61.
6 Papaleo E, Unfer V, Baillargeon JP, Fusi F, Occhi F, De Santis L. Myo-inositol may improve oocyte quality in intracytoplasmic sperm injection cycles. A prospective, controlled, randomized trial. Fertil Steril. 2009 May;91(5):1750-4.
7 Papaleo E, Unfer V et al. Myo-inositol in patients with polycystic ovary syndrome: a novel method for ovulation induction. Gynecol Endocrinol. 2007 Dec;23(12):700-3. Epub 2007 Oct 10.
8 Gerli S, Mignosa M, et al. Effects of inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS: a randomized double blind placebo-controlled trial. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2003 Nov-Dec; 7(6):151-9.
9 Papaleo E, Unfer V et al. Myo-inositol in patients with polycystic ovary syndrome: a novel method for ovulation induction. Gynecol Endocrinol. 2007 Dec; 23(12):700-3.
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Mio-Inozitol por
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér