fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
Progeszteron kisokos

Progeszteron kisokos hölgyeknek

Összefoglaló következik – minden, amit a progeszteronról tudni érdemes!

A női test hihetetlen összetett és érzékeny rendszer, ráadásul folyamatosan változásban van. Életkortól, élethelyzettől és egyéb környezeti tényezőktől függően mások a női szervezet igényei. Az ösztrogénről és annak szerepéről sokat lehet hallani, ám minden hormonnak van ellenhormonja a testben, ami legalább ugyanannyira fontos. Az ösztrogén esetében ez nem más, mint a progeszteron. Összefoglaló következik – minden, amit a progeszteronról tudni érdemes!

Mi az a progeszteron?

A progeszteron egy természetes női hormon. „Terhesség hormonnak” szokták nevezni, mivel nélkülözhetetlen a terhesség létrejöttéhez és annak fennmaradásához. A szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik: a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő, a menstruációs ciklus második felében.

A progeszteron elsősorban a menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős. Rendkívül fontos szerepe van a megtermékenyülésben és a petesejt méhbe történő beágyazódásában. Ha a megtermékenyülés bekövetkezik, akkor a progeszteron biztosítja a terhesség fennmaradását, elhárítja az anyai immunválaszt az 50%-ban genetikailag idegen magzat ellen, biztosítja a méh nyugalmi állapotát, fokozza a méh növekedésével együtt járó vérerek szaporodását.

Ha a petesejt nem termékenyül meg, és nem fogan meg az embrió, a sárgatest lebomlik és a progeszteron termelése csökkenni kezd. Mivel a méhet bélelő nyálkahártyát már nem tartja fenn a sárgatest által termelt progeszteron, ezért az lelökődik és vérzés formájában távozik a szervezetből.

A progeszteron hiány kialakulásának okai és tünetei

Progeszteron hiányról akkor beszélünk, amikor az ösztrogén a normálistól eltérően magasabb arányban van jelen a női szervezetben. Az alacsony progeszteron szintet okozhatja a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, illetve az úgynevezett xenohormonok. A xenohormonok olyan testidegen vegyszerek, amelyek a szervezetbe kerülve megzavarják a hormonális rendszer működését. Ezek ember által készített szintetikus anyagok, mint például a műanyag, növényvédő szerek, ipari kemikáliák és egyéb vegyszerek.

A menopauza előtti években az ösztrogén és a progeszteron termelése egyaránt csökken, de az elmaradó peteérés és ovuláció miatt a progeszteron még inkább csökken, ezért erre az időszakra is jellemző a progeszteron hiány.

A túl alacsony progeszteronérték a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémákat jelezhet, de egy vetélésre is rávilágíthat a terhesség kezdeti szakaszában.

A progeszteron hiány tünetei:

•    Terméketlenség, meddőség
•    Vetélés
•    Premenstruális szindróma (PMS)
•    Ismétlődő hüvelyi fertőzések
•    Rendszertelen menstruáció
•    Izomgyengeség
•    Csontritkulás
•    Fejfájás
•    Alacsony libidó
•    Magas vérnyomás
•    Hajhullás
•    Fáradékonyság, depresszió
•    Szorongás, idegesség
•    Hüvelyszárazság
•    Hízás

Hogyan lehet természetes úton növelni a progeszteron termelését?

A progeszteron hiány különböző módon kezelhető, és hogy melyik kezelést részesítjük előnybe, függ a hiány mértékétől, valamint magától a kezelendő személytől is.

Léteznek szintetikus progeszteronkészítmények, melyek szájon át adhatók és nehezebben bomlanak le, mint a természetes progeszteron. Hüvelyi alkalmazás esetén a progeszteron-pótlás gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel, mint szájon át, de okozhat kellemetlen tüneteket, pl. hüvelyi viszketést és a hasznosulás még itt sem tökéletes.

Természetes úton is el lehet érni, hogy a szervezet több progeszteront termeljen. Mindenek felett elsődleges az egészséges, változatos étkezés, megfelelő mennyiségű, pihentető alvás és rendszeres testmozgás. Kerüljük a feldolgozott, génmódosított élelmiszereket, csökkentsük a stresszt. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitele segíti a progeszteron termelését, ilyen a C-, D-, B6-, és E-vitamin, a cink és a magnézium.

Fogyaszthatunk olyan ételeket, melyek természetes formában tartalmazzák a progeszteron bio azonos változatait, mint pl. édesburgonya, tejtermékek, tojás, szójatej, teljes értékű gabonafélék. Számos gyógynövényről ismert, hogy növeli a progeszteron hormon szintjét, pl. a vöröshere, a poloskavész, vagy az édesgyökér. A barátcserje serkenti a sárgatest termelődést, ennek eredményeképpen pedig nő az ösztrogén és progeszteron termelődése.

Léteznek progeszteron-krémek is, melyeket a hasra kenve kell használni – ezek természetes progeszteronokat tartalmazó gyógynövényekből készülnek. A krém a bőrön át felszívódva és a zsírszöveten átjutva közvetlen a véráramba kerül, így sokkal jobban hasznosul.

Ha babát szeretnél és termékenységtámogatás a célod, ajánljuk babalesz.hu oldalunkat.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula 200/390 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér