fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
Progeszteron kisokos

Progeszteron kisokos hölgyeknek

Összefoglaló következik – minden, amit a progeszteronról tudni érdemes!

A női test hihetetlen összetett és érzékeny rendszer, ráadásul folyamatosan változásban van. Életkortól, élethelyzettől és egyéb környezeti tényezőktől függően mások a női szervezet igényei. Az ösztrogénről és annak szerepéről sokat lehet hallani, ám minden hormonnak van ellenhormonja a testben, ami legalább ugyanannyira fontos. Az ösztrogén esetében ez nem más, mint a progeszteron. Összefoglaló következik – minden, amit a progeszteronról tudni érdemes!

Mi az a progeszteron?

A progeszteron egy természetes női hormon. „Terhesség hormonnak” szokták nevezni, mivel nélkülözhetetlen a terhesség létrejöttéhez és annak fennmaradásához. A szexuálisan aktív szakaszban lévő nők petefészkében termelődik: a megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő, a menstruációs ciklus második felében.

A progeszteron elsősorban a menstruációért és az ovuláció szabályozásáért felelős. Rendkívül fontos szerepe van a megtermékenyülésben és a petesejt méhbe történő beágyazódásában. Ha a megtermékenyülés bekövetkezik, akkor a progeszteron biztosítja a terhesség fennmaradását, elhárítja az anyai immunválaszt az 50%-ban genetikailag idegen magzat ellen, biztosítja a méh nyugalmi állapotát, fokozza a méh növekedésével együtt járó vérerek szaporodását.

Ha a petesejt nem termékenyül meg, és nem fogan meg az embrió, a sárgatest lebomlik és a progeszteron termelése csökkenni kezd. Mivel a méhet bélelő nyálkahártyát már nem tartja fenn a sárgatest által termelt progeszteron, ezért az lelökődik és vérzés formájában távozik a szervezetből.

A progeszteron hiány kialakulásának okai és tünetei

Progeszteron hiányról akkor beszélünk, amikor az ösztrogén a normálistól eltérően magasabb arányban van jelen a női szervezetben. Az alacsony progeszteron szintet okozhatja a stressz, a nem megfelelő táplálkozás, illetve az úgynevezett xenohormonok. A xenohormonok olyan testidegen vegyszerek, amelyek a szervezetbe kerülve megzavarják a hormonális rendszer működését. Ezek ember által készített szintetikus anyagok, mint például a műanyag, növényvédő szerek, ipari kemikáliák és egyéb vegyszerek.

A menopauza előtti években az ösztrogén és a progeszteron termelése egyaránt csökken, de az elmaradó peteérés és ovuláció miatt a progeszteron még inkább csökken, ezért erre az időszakra is jellemző a progeszteron hiány.

A túl alacsony progeszteronérték a tüszőrepedéssel kapcsolatos problémákat jelezhet, de egy vetélésre is rávilágíthat a terhesség kezdeti szakaszában.

A progeszteron hiány tünetei:

•    Terméketlenség, meddőség
•    Vetélés
•    Premenstruális szindróma (PMS)
•    Ismétlődő hüvelyi fertőzések
•    Rendszertelen menstruáció
•    Izomgyengeség
•    Csontritkulás
•    Fejfájás
•    Alacsony libidó
•    Magas vérnyomás
•    Hajhullás
•    Fáradékonyság, depresszió
•    Szorongás, idegesség
•    Hüvelyszárazság
•    Hízás

Hogyan lehet természetes úton növelni a progeszteron termelését?

A progeszteron hiány különböző módon kezelhető, és hogy melyik kezelést részesítjük előnybe, függ a hiány mértékétől, valamint magától a kezelendő személytől is.

Léteznek szintetikus progeszteronkészítmények, melyek szájon át adhatók és nehezebben bomlanak le, mint a természetes progeszteron. Hüvelyi alkalmazás esetén a progeszteron-pótlás gyorsabban és hatékonyabban szívódik fel, mint szájon át, de okozhat kellemetlen tüneteket, pl. hüvelyi viszketést és a hasznosulás még itt sem tökéletes.

Természetes úton is el lehet érni, hogy a szervezet több progeszteront termeljen. Mindenek felett elsődleges az egészséges, változatos étkezés, megfelelő mennyiségű, pihentető alvás és rendszeres testmozgás. Kerüljük a feldolgozott, génmódosított élelmiszereket, csökkentsük a stresszt. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitele segíti a progeszteron termelését, ilyen a C-, D-, B6-, és E-vitamin, a cink és a magnézium.

Fogyaszthatunk olyan ételeket, melyek természetes formában tartalmazzák a progeszteron bio azonos változatait, mint pl. édesburgonya, tejtermékek, tojás, szójatej, teljes értékű gabonafélék. Számos gyógynövényről ismert, hogy növeli a progeszteron hormon szintjét, pl. a vöröshere, a poloskavész, vagy az édesgyökér. A barátcserje serkenti a sárgatest termelődést, ennek eredményeképpen pedig nő az ösztrogén és progeszteron termelődése.

Léteznek progeszteron-krémek is, melyeket a hasra kenve kell használni – ezek természetes progeszteronokat tartalmazó gyógynövényekből készülnek. A krém a bőrön át felszívódva és a zsírszöveten átjutva közvetlen a véráramba kerül, így sokkal jobban hasznosul.

Ha babát szeretnél és termékenységtámogatás a célod, ajánljuk babalesz.hu oldalunkat.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula 200/390 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér