fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cikkek
Sosem edzettél korábban? Így kezdj neki!

Sosem edzettél korábban? Így kezdj neki!

Bármilyen edzésformát elkezdeni, sosem egyszerű. „Mit csináljak? Hogyan csináljam? Vajon jól csinálom?” Gyakran megforduló kérdések ezek a kezdők fejében. Ha még ezelőtt sosem edzettél, mi most 4 egyszerű pontban összefoglaltuk neked, hogy miként fogj neki!

StartAz egészséges életmódnak elengedhetetlen része a fizikai aktivitás, a mozgás. Elkezdeni bármilyen edzésformát azonban sosem egyszerű. „Mit csináljak? Hogyan csináljam? Vajon jól csinálom?” Gyakran megforduló kérdések ezek a kezdők fejében. Ha még ezelőtt sosem edzettél, mi most 4 egyszerű pontban összefoglaltuk neked, hogy miként fogj neki!

Az elhatározás.

Minden út az első lépéssel kezdődik. Az edzés elkezdéséhez először is el kell határoznod, hogy a mai naptól életed hátralevő részében rendszeresen fogsz sportolni. Bizony, ez nem pár hétre vagy hónapra szóló dolog, hanem egy életforma! A következő annak az eldöntése, hogy milyen mozgásformát választasz. Választhatsz persze egynél többet is, de nem érdemes egyszerre túl sok mindenbe kezdened, főleg ha azelőtt még sosem edzettél. Először próbálj ki egy neked szimpatikus sportot, aztán ha tetszik, vágj bele! Később új dolgokba is belefoghatsz mellette, ha már elég tapasztalatod van, vagy válthatsz, ha meguntad az adott edzésformát. A lényeg, hogy megtedd az első lépést, bőven van lehetőséged később igazítani, változtatni.

Ha meghoztad a döntésed, utána állíts fel célokat! A céljaidat írd le magadnak, kövesd a fejlődésedet! A célok legyenek viszonylag egyszerűek, teljesíthetőek, specifikusak, és mérhetőek. Egyszerre csak egy célra koncentrálj, és legalább egy hónapig azt a célt kövesd, ne változtass rajta.

Ne félj tanácsot kérni!

Senki sem indul neki úgy bármilyen edzésformának is, hogy egyből szakértő a témában, és mindent tud. Éppen ezért ne félj attól, hogy megkérdezz másokat, akik már több tapasztalattal rendelkeznek edzés terén! Próbálj meg minél több véleményt és tanácsot kikérni. Nagy valószínűséggel mindegyik kicsit el fog térni egymástól, de ez ne riasszon el téged. Mivel nem vagyunk egyformák, mindenkinek mások az adottságai, ezért mindenkinek más válik be. Te szűrd le a lényeget, keresd meg a tanácsokban a közös pontokat, fogadd meg őket, majd alakítsd te is az edzésedet egyéni igényeidhez!

Lassú víz partot mos.

Az emberek többsége úgy kezd az edzésnek, hogy tele van erővel, motivált, és nagyra törő terveket dédelget magában. A motiváció remek dolog, de egyben kétélű kard is tud lenni. Miért? Először is mert a motiváció soha nem állandó, ingadozik, ezért nem szabad kizárólag rá támaszkodni, rutint kell kiépíteni. Másodszor: a nagyfokú lelkesedés miatt könnyen eshetünk túlzásokba. Sok kezdő túl sokat akar fogni, és végül csak csalódott lesz, rosszabb esetben túledzi magát, lesérül, lebetegszik. Ezért fontos, hogy kicsiben kezdj – nem kell rohanni, a lassú, de folyamatos fejlődés sokkal jobb, mint a folyamatos sérülések, betegségek miatti stagnálás vagy a teljes kudarc! Hiszen éppen a hosszú távú egészség és fittség az edzés egyik legfontosabb célja! Ha például a futást választod, ne akarj rögtön 5 vagy 10 km-t futni, kezdd először 1-2 km-es távval, sőt, először mindenképp csak sétával!

Soha ne add fel!

Az edzés elkezdése egy egész életre szóló változtatásnak kell, hogy a része legyen. Mindennél fontosabb az elkötelezettség, a motiváltság, és az, hogy amit csinálsz, valóban örömet okozzon neked! Ne kerülj bele egy monoton mókuskerékbe, ne legyen a testmozgás nyűg! Hogy mindig motivált maradhass, próbálj ki új dolgokat is, változtass az edzésprogramodon, állíts magad elé új kihívásokat! És mindvégig lebegjen szemed előtt a munkád gyümölcse!

A hangsúly a konzisztencián van. Ne hagyj ki egy edzést sem, csak ha valamilyen nagyon-nagyon jó indokod van rá! Ilyen lehet például egy sérülés. Ellenkező esetben törekedj a lehető legnagyobb rendszerességre! Nincs természetesen semmi baj, ha az ember beosztása megváltozik, vagy szabadságra megy, de szem előtt kell tartanod, hogy egy működő rutin kialakítása nélkül nem lehet életmódot váltani – főleg, ha csak most kezdesz neki. Önmagában egyetlen edzés szervezetre gyakorolt pozitív hatása elenyésző, de ha sok-sok elvégzett edzést egymás után rakunk, akkor már egészen hamar látható, érezhető eredményeket lehet elérni. Az egészhez pedig csak az kell, hogy soha ne add fel!

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Nehezen koncentrálsz? Próbáld ki az agyserkentő mozgást!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér