fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
szelénhiány és pajzsmirigy problémák közötti összefüggés

Szelénpótlás pajzsmirigybetegségek és várandósság esetén

A megfelelő szelénbevitel fontos a pajzsmirigy, így a hormonrendszer optimális működéséhez, különösen várandósság idején. Kattints a cikkre és megtudhatod, mennyi szelénre van szüksége a szervezetednek és mik lehetnek a jelei, ha pótlásra van szükséged!

szelénhiány és pajzsmirigy problémák közötti összefüggésBár a szelén elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, szervezetünk képtelen előállítani – ez még önmagában nem gond, hiszen táplálkozással és étrend-kiegészítők formájában könnyedén pótolható. Ami azonban már probléma, hogy sokan nem tudnak erről, ez pedig komoly problémákhoz vezethet különösen terhesség során, vagy pajzsmirigy-problémák esetén.

A szelén elengedhetetlen az egészséges élethez, hiszen támogatja a megfelelő immunitást, részt vesz a szervezet antioxidáns védelmében és kulcsszerepet játszik az egészséges anyagcsere fenntartásában. A szelén fontosságáról a hétköznapokban ide kattintva olvashatsz bővebben!

Amiről azonban kevesen tudnak, hogy a szelén a pajzsmirigyben található meg a legnagyobb mennyiségben, így talán nem is meglepő, hogy a megfelelő működéséhez elengedhetetlen a pótlása!

Már egy közel tíz évvel ezelőtti kutatás során egyértelmű összefüggéseket fedeztek fel a pajzsmirigy betegségek és az alacsony szelénszint közt a szervezetben az Egyesült Királyságban. Az 1900 alannyal elvégzett kísérlet során azt tapasztalták, a nem megfelelő szelénszint a pajzsmirigy alul- vagy túlműködését idézheti elő, valamint a pajzsmirigy megnagyobbodását, amely strúma vagy más néven golyvakialakulását okozhatja.1

A pajzsmirigy betegségek elsősorban a nőket érintik, és különös veszélyben vannak azok, akik várandósak, illetve akik nemrég szültek. Ekkor ugyanis a szervezetnek még nagyobb szüksége van a szelénre, amelyet ha nem kap meg, az már nem csak a pajzsmirigyre lehet hatással. Kialakulhat ugyanis úgynevezett anyai hypothyroxinemia is, amely a magzat agyi képességeinek csökkenésével, vagy szélsőséges esetben akár a baba elvesztésével is járhat.2

Mint látható tehát, a szelénhiány rengeteg egészségügyi problémához vezethet, pedig a pótlása nagyon könnyű, köszönhetően annak, hogy csak minimális mennyiségre van szükségünk.

Az életkor szerint ajánlott napi minimum szelénbevitel:

  • 1-3 éves kor közötti gyerekek: 20 mikrogramm/nap
  • 4-8 éves kor közötti gyerekek: 30 mikrogramm/nap
  • 9-13 éves kor közötti gyerekek: 40 mikrogramm/nap
  • Felnőttek és 14 éven felüli gyerekek: 55 mikrogramm/nap
  • Terhes nők: 60 mikrogramm/nap
  • Szoptató kismamák: 70 mikrogramm/nap

A kutatások jelentős többsége 100 és 200 mikrogramm közé eső szelénfogyasztás esetében állapított meg kedvező egészségügyi hatásokat. A szelénbevitel biztonságos felső határa felnőttek esetében napi 400 mikrogramm.

Hivatkozások:

1 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18258627?dopt=Abstract

2 lib.semmelweis.hu/sepub/pdf/2012/a319

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves SZELÉN tabletta 100 mcg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér