Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
Szeptember a Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS) elleni küzdelem hónapja

Szeptember a PCOS elleni küzdelem hónapja

Mi az a PCOS, mik a legjellemzőbb tünetei és miért fontos róla beszélni? Hogyan lehet javítani a policisztás ovárium szindróma állapotán?

Szeptember a Policisztás Ovárium Szindróma (PCOS) elleni küzdelem hónapjaA PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma egy meglepően gyakori hormonális betegség, kb. minden 15. nőt érinti. Sokszor ez a probléma áll a meddőség hátterében, de sajnos sok más területen is egészségügyi gondot okozhat. Az  anyagcserére és a hormonrendszerre is komoly hatással van. Szerteágazó tünetei miatt hónapokig, de akár évekig is eltarthat, mire diagnosztizálják. Jelenleg nincs ismert gyógymódja ugyan, de a kezelése és a megfelelő életmód nagyban csökkenti a hosszú távú szövődmények kialakulásának esélyeit!

Mik a PCOS legjellemzőbb tünetei?

 • Haj: hajhullás, fejtetőn kopaszodás vagy zsírosodásra hajlamos, vékony szálú haj.
 • Bőr: zsíros, pattanásos bőr az arcon és a vállon, esetleg a háton,
  barnás, elszíneződött foltok a bőrön
 • Szőrnövekedés: fokozott szőrösödés az arcon (bajusz, pajesz, szakáll),
  a hason, mellkason, belső combon, esetleg a háton is
 • Testsúly: hirtelen hízás, "leadhatatlan" túlsúly, úszógumi, hasi hízás/zsigeri zsír
 • Női szervek: ciszták a petefészekben, megnagyobbodott petefészek,
  rendszertelen menzesz, ovuláció elmaradása
 • Egyéb: kontrollálhatatlan édességvágy, erős éhségérzet, depresszióra való hajlam, levertség,
  alvási aponé (légzésproblémák, légzéskihagyás), hízékonyság vagy túlzott soványság,
  teherbeesési problémák, hajlam a terhességi cukorbetegségre

Miért tartjuk fontosnak a PCOS elleni küzdelem hónapját?

Ahogy már írtuk, a PCOS tünetei rendkívül sokfélék lehetnek, diagnózis hiányában pedig a betegek nem tudják, mi okozza a problémáikat - így célzott kezelést sem kaphatnak. Ez a kampány többek között azért született, hogy felhívja a figyelmet erre a betegségre, a tüneteire és bátorítson mindenkit, hogy ne fogadja el a hétköznapokat is megkeserítő állapotát - mert a PCOS kordában tartható!

Hogyan lehet kezelni a PCOS-t?

Az elsősorban megfelelő életmóddal és gyógyszerekkel tartható leginkább kordában a PCOS. Ezekkel az inzulinrezisztencia mértéke csökkenthető, illetve a termékenység visszaállítása, a menzesz rendezése és a bőrproblémák enyhítése a cél. Fontos, hogy az állapotod javulása nagyban rajtad múlik, a gyógyszerek testre szabott életmód váltás nélkül sokkal kevésbé hatékonyak!

Hogyan csatlakozhatsz Te is a PCOS hónaphoz?

Ha tüneteid vannak, vizsgáltasd ki magad!
Ha rendszertelen ciklusod, felnőttként feltűnően aknés a bőröd, erős, férfias szőrösödést vagy kopaszodást tapasztalsz magadon, hirtelen hízol, 1 év próbálkozás után sem sikerült teherbe esned, feltétlenül keress fel egy orvost. Prediabétesz vagy 2-es típusú cukorbetegség esetén szintén érdemes rendszeres kontroll vizsgálatra járni, mivel ezek fokozott rizikót jelentenek a PCOS kialakulásának szempontjából.

Beszélj róla a barátaiddal!
A PCOS és tünetei sokaknak kényes téma, amiről nem szívesen beszélnek. Így viszont nem kapnak lelki támogatást ahhoz, hogy feldolgozzák a problémát. Ezen kívül lehet, hogy pont egy közeli ismerős segítségével sikerül közelebb jutni a diagnózishoz vagy a kezeléshez.


Ha több információt szeretnél olvasni a PCOS-ről, látogass el babalesz.hu weboldalunkra, ahol termékenységgel és hormonális problémákkal, női és férfi egészséggel kapcsolatos témákról olvashatsz részletesebben!

www.babalesz.hu

Ezt láttad már?
Netamin Mio-Inozitol por
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér