fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Várandósság
Szoptatás alatt kerülendő

Szoptatás alatt kerülendő tevékenységek - Tévhit vagy igazság?

Tényleg léteznek szoptatás alatt kerülendő tevékenységek? Hatással lehet a tejtermelődésre a sport, a diéta vagy a hajfestés? Cikkünkből megtudhatod!

Az anyatej minden újszülött életében az első és legfontosabb táplálék, mégis szembesülhetünk olyan tényezőkkel, melyek befolyásolhatják az anyatej minőségét, mennyiségét. Legutóbbi cikkünkben tejserkentő tippekről írtunk, ezúttal a szoptatás alatt kerülendő tevékenységeknek jártunk utána. Valóban nem szabad hajat festeni, szoláriumba járni a szoptatás idején vagy csak téves feltételezés? Továbbá cikkünkben érintjük a gyógyszerszedés, fogyókúra, edzés és egyéb életmódbeli szokások témakörét is a szoptatás kapcsán.

A legtöbb károsnak vélt tevékenység esetében, az első megfontolandó dolog felmérni, hogy csak tévhit vagy tényleg ártalmas az anyatejtermelés és a baba számára, ahelyett, hogy rágörcsölnénk és feleslegesen aggódnánk.

Milyen gyógyszerek szedhetőek és orvosi kezelések végezhetőek a szoptatás alatt?

Gyógyszerek szedése szoptatás alatt

Valószínűleg a leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy szedhető-e bármilyen gyógyszer a szoptatás során, hiszen ilyenkor is előfordulhat betegség, de akár kisebb problémák pl. fejfájás, amikor automatikusan nyúlnánk a gyógyszer után. Vagy éppen az ellenkezője történik és inkább szenved az édesanya, pedig sok készítmény szedhető fájdalom esetén szoptatás alatt is.

Több esetben előfordul, hogy egy betegség véget vet a szoptatásnak és sajnos sokszor indokolatlanul. Öngyógyítás helyett, mindig kérjük ki a szoptatási tanácsadó vagy orvos tanácsát, hiszen ő fogja tudni megmondani, hogy melyek azok a gyógyszerek, amik szoptatás alatt is biztonsággal szedhetőek.

Az anyatejben megjelenő gyógyszer mennyisége attól függ, hogy milyen adagban, mennyi ideig szedi az anya, illetve figyelembe veszik a baba életkorát is. Teljesen más elbírálás alá esik egy újszülött, naponta többször szoptatott csecsemő, mint egy 1-2 éves napi 1-2 alkalommal szoptatott kisgyermek.

 • Láz- és fájdalomcsillapítók szedése: itt fontos megemlíteni, hogy lehet lázasan is szoptatni, ritka az a fertőző betegség, amivel az anyának ez nem megengedett. Ha mellgyulladás miatt alakul ki láz, akkor pedig gyógyító hatással is bír a gyakrabban történő szoptatás. Fájdalomcsillapítók közül a ibuprofén és metapyrin tartalmú gyógyszerek tiltólistásak, mivel rossz hatással lehetnek a babára. Helyettük paracetamol tartalmú készítmények javasoltak. Kúraszerűen viszont egyik szedése sem ajánlott, tartós fájdalom esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni!
 • Fogamzásgátló szedése: hormontartalmú gyógyszerek szedése nem megengedett, mivel ártalmas lehet a csecsemő fejlődésére, növekedésre és a tejtermelésre is. Szoptatás alatt a fogamzásgátlók közül a hormonmentes módszerek alkalmazása javasolt.
 • Antibiotikum szedése: Mint a legtöbb gyógyszercsoportban az antibiotikumok között is található olyan hatóanyag, ami a gyermek veszélyetetése nélkül szedhető és folytatható mellette a szoptatás. Ennek ellenére sok orvos nem javasolja az antibiotikumok szedését ebben az időszakban.

Orvosi kezelések elvégzése a szoptatás alatt

 • Röntgen: A röntgensugár az élő sejtekben okozhat genetikai változásokat, ezért a várandós anyák esetében nem javasolt az elvégzése, viszont az anyatejben nincsenek olyan sejtek, amik a baba szervezetében tovább szaporodnának, ezért a szoptatásra ez nincs befolyással. Mégis legtöbbször azt javasolják, hogy a vizsgálat után célszerű egy adag anyatejet lefejni, kiönteni és ezt követően szoptatni. Kivétel ez alól az olyan eset, mikor radioaktív anyagot juttatnak a szervezetbe például a pajzsmirigy vizsgálatok során.
 • Véradás: nem ajánlott a szoptatós anyáknak, mivel a szoptatás is megterheli a szervezetet, és akár vérszegénység is kialakulhat.
 • Beavatkozások: ezek során érzéstelenítőket vagy altatószereket használnak. A helyi érzéstelenítés és az altatás sem befolyásolja a szoptatást. Amennyiben utána az anyának tiszta a tudta, képes mozogni, nyugodtan folytathatja a szoptatást.

Diéta és sport szoptatás alatt

Az örök kérdés, szabad-e fogyókúrázni a szoptatás alatt. Itt is a mértéken van a hangsúly és a kiegyensúlyozott étrenden, vagyis ne vonj meg magadtól semmilyen fontos tápanyagot, ügyelj a szénhidrát, fehérje, zsír egyensúlyra. Ha bizonytalan vagy, kikérheted szakember, dietetikus segítségét. Ne törekedj gyors súlyvesztésre, változatos étrend és rendszeres mozgás mellett heti fél kg fogyás nem befolyásolja a tejtermelést.
A sportolás nem tilos, sőt! Néhány szempontot figyelembe véve a mozgás nem fogja rossz irányba befolyásolni a tejtermelődést, és csak a pozitív hatásait érezheted. Természetes szülés után 6 hét pihenés javasolt, míg császármetszés esetén 3 hónap, hogy a szervezet regenerálódni tudjon, de ez egyénenként eltérhet. Mielőtt elkezded az aktívabb sportot, várd meg a 6 hetes/3 hónapos kontrollt és kérd ki orvosod véleményét.

Mire figyelj sportolásnál szoptatás alatt?

 • Figyelj a fokozatosságra – ne terheld túl magad, mert az a tej csökkenéséhez, elapadásához is vezethet és a termelődés nagyon nehezen indítható be újra. Nagyon intenzív edzés esetén előfordulhat a tej savasodása, és az íze megváltozhat, de mérsékelt mozgásnál ettől nem kell tartanod. Használhatsz pulzusmérőt, a megfelelő pulzusszámmal végzett sportolás nem lesz negatív hatással a tejtermelődésre.
 • Figyelj a folyadékbevitelre – a túl sok izzadás elvonhatja a folyadékot a tejtermeléstől, ügyelj rá, hogy edzés közben és utána is pótold az elvesztett mennyiséget.
 • Fontos az időzítés: célszerű az edzést szoptatás után végezni, a megnagyobbodott mellek, így kevésbé fognak kényelmetlenséget okozni.
 • Megfelelő ruházat: mindenképp kényelmes sportmelltartót viselj, ami nem szorít, könnyen tudsz benne mozogni, a következő szoptatás előtt természetesen zuhanyozz le, hiszen a sós izzadtság zavarhatja a babát.
 • Kerüld a mellizomgyakorlatokat: szoptatás alatt kerülendő a mellizomgyakorlatok végzése, főleg az első időszakban, hogy a mell becsomósodását vagy gyulladását kizárjuk.

Lehet-e szoptatni várandósan?

A szoptatás és a terhesség nem zárják ki egymást. Egészséges várandósság esetén lehet szoptatni, de ha a kismamának korábban volt vetélése vagy bármilyen alhasi görcs, fájdalom előfordul, akkor célszerű megfontolni a baba elválasztását. A várandósság alatt jellemző fáradtság, aluszékonyság is megviseli az anyát, illetve az érzékenyebb mellek miatt fájdalmasabb lehet a szoptatás, emiatt ajánlott rövidebb ideig vagy ritkábban szoptatni. A gyerekek egy része el is választja magát, mivel az anyatej íze megváltozik, aztán csökken, a harmadik trimeszterben pedig újra előtej lesz belőle, hiszen felkészül az anya szervezete az újszülött fogadására.

Szoptatás alatt kerülendő életmódbeli tevékenységek

Szolárium

Semmi akadálya a szoptatási időszakban a szolárium használatának, természetesen mértékletesen és a fényvédelemre is ügyelve.

Hajfestés és kozmetikai termékek használata

A hajfestékekben előforduló káros anyagok a várandósság során jelenthetnek rizikót, a szoptatás alatt viszont nem. Ilyenkor a babák illatokra való érzékenysége okozhat problémát, például egy testápoló, tusfürdő használatakor. Célszerű ilyenkor is inkább natúr kozmetikumokat választani, melyek egyrészt kevés illatanyagot tartalmaznak, másrészt egyéb kemikáliáktól is mentesek.

Uszoda, élővíz

Szoptatás alatt kerülendő a nagyon hideg vízben való fürdés, mivel ez rossz hatással lehet az tejtermelésre, csökkentheti azt, de ezenkívül nincs más negatív vonzata szoptatáskor a fürdőzésnek.

Szauna használata

A szoptatásra, a tejtermelésre a meleg jó hatással van, tehát nincs akadály a szaunázásnak. Itt elsősorban a folyadékpótlásra kell utána figyelni, mert a dehidratáltság okozhat problémát a tejtermelésben.

Kávé és alkoholfogyasztás

Kis mértékű kávéfogyasztás (napi 1-2 adag) nem okoz problémát a babánál, nagyobb mennyiségű koffein azonban nyugtalanná teheti a csecsemőt és az alvására is negatív hatással lehet. Szoptatás alatt kerülendő a rendszeres alkoholfogyasztás, mivel megváltoztatja az anyatej ízét, illetve a baba mája nem képes az alkohol gyors lebontására, és egyéb káros hatásai is lehetnek a fejlődésére nézve.

Dohányzás

Szoptatás alatt kerülendő a dohányzás, hiszen a nikotin képes átjutni a tejbe és ott fel is halmozódik, ami káros hatással lehet a baba fejlődésére. A dohányos anyák csecsemőinél gyakoribb lehet a hasfájás, nyugtalanság.


Összességében elmondható, hogy nem szükséges annyi mindenről lemondanunk a szoptatás alatt, mint gondolnánk. Néhány speciális esettől eltekintve, sok olyan tévhit létezik, ami a valóságban nem akadálya a szoptatásnak. Minden károsnak vélt dolgot képtelenség kiiktatni az életünkből, de mértéket tartani és mérlegelni mindig lehet, gyermekünk és saját magunk érdekében is, hogy valóban szükségünk van-e rá, vagy tudjuk esetleg mellőzi azt a tevékenységet, életmódbeli szokást a szoptatás időszaka alatt.

Felhasznált irodalom
informed.hu/eletmod/care/fogamzasgatlas-a-szoptatas-idejen-238274.html
csillagpatikak.hu/megfazas-kezelese-kismamakent-es-a-szoptatas-ideje-alatt-241
hellobaby.hu/rontgen-es-szoptatas-art-e-a-babanak/
hellobaby.hu/szoptatas-es-gyogyszerszedes/
cukimamik.hu/mit-lehet-es-mit-nem-terhesseg-szoptatas-alatt/
gyerekszoba.hu/baba/mit-szabad-es-mit-nem-tenni-szoptatas-alatt/
benu.hu/cikk/a-szoptatas-alatti-mozgas-10-legfontosabb-szabalya
breastfeeding.asn.au/resources/exercise-and-breastfeeding
babafalva.hu/szoptatas-terhesseg-alatt/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin LaktoNatural kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér