fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Hormonrendszer
Túl magas tesztoszteron szint nőkben

Ezért fontos a tesztoszteron szintre figyelni a nőknél is

Mi is pontosan a tesztoszteron, és mit tehetsz akkor, ha túl kevés vagy túl sok van belőle a szervezetedben? Cikkünkből kiderül!

Bár alapvetően egy férfi nemi hormonról beszélünk, a tesztoszteron mégis jelentős hormon a nők életében is, mivel felelős számos belső folyamatért, a termékenységtől kezdve egészen a csontsűrűség alakulásáig. Az ideális szintje a felnőtt női szervezetben nagyjából 0,2-0,9 nmol/L. Ha a hormon szintje 0,9 nmol/L fölötti (menopauza után 1,4 nmol/L fölötti), PCOS, zsíros és pattanásos bőr vagy a menstruáció hiánya alakulhat ki; míg a tesztoszteron hiánya (0,2 nmol/L alatti érték) termékenységi problémákat, csontritkulást vagy hüvelyszárazságot is okozhat. De mi is pontosan a tesztoszteron, és mit tehetsz akkor, ha túl kevés vagy túl sok van belőle a szervezetedben? Cikkünkből kiderül!

MILYEN SZEREPET JÁTSZIK A TESZTOSZTERON A NŐKNÉL?
A tesztoszteron fogalma

A tesztoszteron egy androgén, férfi nemi hormon mely a növekedésben, a reprodukcióban és még számos testi folyamatban fontos szerepet játszik. Férfiaknál elsősorban a herékben, nőknél pedig a mellékvesében és a petefészkekben termelődik.

Ezért fontos a tesztoszteron az emberi szervezetnek


Vannak olyan testi folyamatok, melyekben mindkét nemnél esszenciális funkciókat tölt be, de alapvetően nemenként változik a szerepe.

 • Mindkét nemnél felelős: a testzsír eloszlásáért, a nemi vágyért és válaszért, az orgazmuskészségért, az izomerőért, az izomzatért és a csontsűrűségért.
 • A nőknél szabályozza a menstruációs ciklust, a termékenységet, a haj és a testszőrzet növekedését.
 • A férfiaknál pedig a férfi nemi szervek (pénisz, herék, prosztata), a testszőrzet, a mély hang, a férfias arccsontok, az egészséges hímivarsejtek kialakulásában és az erekcióban van kulcsfontosságú szerepe – tehát a másodlagos nemi jellegek kialakításában.


Hogyan változik a tesztoszteron szint az idő múlásával?

Ahogy a legtöbb hormon szintje, úgy a tesztoszteroné sem állandó az emberi szervezetben: időről időre ingadozik, ami egy teljesen normális dolog.

Gyakran egy napon belül is megváltozik a mennyisége; reggel 8 óra körül általában a legmagasabb, délutánra akár 15-30%-ot is csökkenhet az értéke – ám ebben egyéni, akár 19%-os eltérések is lehetségesek. Naponta átlagosan 0,24 nmol termelődik belőle a szervezetünkben – a férfiaknál a herékben található, ún. Leydig-sejtekben, míg a nőknél a már említett petefészkekben.

Az életkor előrehaladtával azonban, 45-50 éves kor körül (nőknél a perimenopauza, illetve a menopauza beállásakor) az aránya szervezetünkben csökkenni kezd; ebben a nemek között nincs különbség. Mindössze annyi, hogy a női test tesztoszteronszintje valamivel stabilabb, mint a férfiaké, viszont ugyanúgy redukálódik idővel.

Ennyi a normális tesztoszteron szint a nőknél!

A tesztoszteron szint mérése a vérünkből vagy a nyálunkból történik. Azért is fontos, hogy ügyeljünk a rendesnek mondható, női tesztoszteron szint fenntartására – ami 0,2-0,9 nmol/L (változókor idején 0,2-1,4 nmol/L) – , mert hiánya komoly betegségeket is okozhat, arról már nem is beszélve, milyen magas szinten befolyásolhatja szexuális életünk minőségét, valamint termékenységünket is!

EZEKET A PROBLÉMÁKAT OKOZZA A NEM MEGFELELŐ TESZTOSZTERON SZINT

Alacsony tesztoszteron nőknél: ezek a veszélyei


Ha nőként a tesztoszteron szintünk alacsony, azaz 0,2 nmol/L alatti, az számos kellemetlen, esetenként súlyos mellékhatással is járhat. Nemcsak a libidónk csökkenhet, fájdalmassá válhat a közösülés, ugyanakkor növelheti a mell- és a méhnyakrák kockázatát is. Mindemellett van egy kevesebbszer emlegetett, de a babára vágyók szempontjából legalább ennyire problémás következménye is. Ugyanis, ha már szedtünk fogamzásgátlót, amikor találkoztunk életünk párjával, elképzelhető, hogy biológiailag pont egy hozzánk hasonló genetikájú férfit választottunk – tehát a kedvesünk is alacsonyabb tesztoszteron szinttel bírhat, ami a teherbeesés szempontjából nem éppen előnyös.

Tesztoszteron szintünk több okból is lehet alacsony: nemcsak a változókor, hanem a fogamzásgátló tabletták is vezethetnek ehhez. Ám akár a korai, 30 éves kor körüli klimax is állhat a jelenség mögött, vagy épp a túlzott stressz: a megemelkedett kortizolszint is felboríthatja szervezetünk női-férfi hormonegyensúlyát. Fontos, hogy bármekkora nyomás alatt is állunk a mindennapokban, mindig szakítsunk időt a pihenésre, a feszültség megfelelő levezetésére! Ezzel elejét vehetjük nemcsak a legtöbb hormonzavarnak, de számos más betegségnek is.

Miből tudhatjuk, hogy valószínűleg ez a problémánk? Kezdhetünk gyanakodni, ha egyet vagy többet tapasztalnánk a következő tünetekből: szexuális problémák, ingerlékenység, csontritkulás, hőhullám, libidóvesztés, meddőség. Mindemellett a krónikus fáradtságérzést és az izomtömeg csökkenését is sokan tapasztalják ilyenkor.

A nagy mennyiségű tesztoszteron hatása


Ám nemcsak a tesztoszteron hiánya okozhat problémákat: a hormon magas szintje szervezetünkben épp akkora gondokat idézhet elő. A magas tesztoszteron szint jelei például a teherbeesés nehézsége, a hajhullás vagy épp az egész testalkatunk megváltozása (mellméretünk csökkenése, túlzott súlygyarapodás).

Ennek okai nagyon változatosak lehetnek – a leggyakrabban az alábbiakban keresendő.

IR/PCOS

A policisztás ovárium szindróma, mellette pedig az inzulinrezisztencia sűrűn előforduló kísérőjelenségei a magas tesztoszteron szintnek. Nőként ugyanis a tesztoszteron mennyiségünk 25%-a termelődik a petefészkekben – ha pedig a vérünkben magas az inzulinszint, az a petefészkeinket több tesztoszteron termelésére készteti. Így nagy eséllyel nem lesznek „normálisak” a tüszőéréseink és -repedéseink sem, mert sok kis, folyadékkal teli ciszta jön létre az egyetlen, domináns tüsző helyett. Ám „pusztán” PCOS esetén is magasabb lesz a tesztoszteron szint a szervezetünkben. Gyógyszeres kezeléssel és életmódváltással azonban szerencsére hatékonyan kivitelezhető az androgén hormonok csökkentése.

Stressz


Ezen talán már meg sem lepődünk: a stressz szinte az összes élettani folyamatot kedvezőtlenül befolyásolja – nem jelent kivétel ez alól a hormonháztartásunk működése sem. A mindennapossá vált belső feszültség csökkenti a tesztoszteront ellensúlyozó, női nemi hormonok szintjét, emellett megnöveli a mellékvese által termelt DHEA szintjét is. Ez utóbbi egy olyan, szteroid hormon, amely sokszorosára növelheti tesztoszteronszintünket. Arról már nem is beszélve, hogy a stressz kiválthat még egy komoly megbetegedést: a pajzsmirigy alulműködést.

A pajzsmirigy alulműködése


Ha a pajzsmirigyünk megbetegszik, az képes az egész endokrin rendszerünk működését felborítani. Hiszen hormontermelő szervként több módon is befolyásolja a nemi hormonok termelését is. Például úgy, hogy alulműködik: ilyenkor lecsökken nemcsak a hormontermelése, hanem az SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) szintje is, amely a felesleges nemi hormonok megkötéséért felelős. A női szervezetben az SHBG-hoz kötődik a tesztoszteron 80%-a – így ha nincs belőle elég, szinte borítékolható a tesztoszteron-túltengés. A pajzsmirigy alulműködése gyógyszerrel jól kezelhető.

A mellékvese megbetegedései


Mivel a mellékvese az egyik legfontosabb szervünk az androgén hormonok termelésében, közvetlenül kiválthat magas tesztoszteron szintet bármelyik rendellenessége. Ez lehet mellékvese-fáradtság, kortizolhiány, mellékvese-túltengés (mellékvese hiperplázia) vagy e páros szervünk valamilyen daganata. Mindezek problémák általában műtéttel vagy gyógyszeres terápiával kezelhetőek.

A magas tesztoszteron szint nőknél az alábbi tünetekkel jelentkezik: hajhullás, zsíros, pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés (főleg az arcon), alvászavar, libidócsökkenés és hangulatingadozások. De előfordulhat extrém esetekben a hangunk mélyülése is.

HOGYAN LEHET KEZELNI AZ ELTÉRŐ TESZTOSZTERON SZINTEKET?

Természetes módszerek a tesztoszteron szint növelésére

A legkézenfekvőbb talán, ha rögtön az életmódváltással kezdjük a tesztoszteron pótlását.

 • A megfelelő alvással, kipihentségünk fokozásával nemcsak a stressz káros hatásaitól óvhatjuk meg magunkat, hanem a tesztoszteron termelődés lassulásától is: akik rosszul vagy 6 óránál kevesebbet alszanak, azoknál 60%-kal kevesebb hormon képződik a rendszeresen 8 órát alvókéval szemben.
 • A stressz csökkentése a fentebb már ismertetett okokból is célszerű (a pajzsmirigy- és hormonzavarok elkerüléséért).
 • A testzsírtömegünk csökkentése azért is fontos, mert az is okozhat tesztoszteronhiányt, ha meghaladjuk az optimális testsúlyt.
 • Súlyzós edzéssel maximalizálhatjuk az erőkifejtést, ami kedvezően hat a tesztoszteron szintre és izmaink növekedésére is.
 • Az alkoholfogyasztás csökkentésével, de leginkább a teljes megszüntetésével is sokat tehetünk a tesztoszteron szint szinten tartásáért – hiszen nagy mennyiségben csak a gyulladásos reakciókat serkenti.


Érdemes figyelnünk a tápanyagbevitelre is.

 • A fehérjefogyasztás növelésével nemcsak fenntarthatjuk az egészséges tesztoszteronszintet, de a zsírégetést is felgyorsíthatjuk.
 • A megfelelő cink– és magnéziumbevitel is segít a vér ideális hormonszintjét megtartani.
 • A C-vitamin napi pótlásával immunrendszerünket megerősíthetjük, a kortizolszintet pedig redukálhatjuk; a D-vitaminnal ugyancsak serkenthetjük a tesztoszteron termelődést (utóbbi pótlása főleg a téli hónapokban fontos).
 • Az egészséges omega-3 zsírsavak fogyasztásával növelhetjük a d-aszpagarinsav (DAA) szintet, amely természetes úton támogatja a tesztoszteron termelődést – akárcsak a szabalpálma/fűrészpálma.


Természetes módszerek a tesztoszteron szint csökkentésére

 • A kiegyensúlyozott életmód – melyben igyekszünk egészséges mederben tartani a munkánkat és magánéletünket – a női tesztoszteron szint csökkentéséhez is hozzájárul.
 • Ehhez hozzátartozik az egészséges testsúly elérése, majd annak megtartása is.
 • A testsúlyunk fölötti kontrollt kezdhetjük a cukorbevitelünk, és a finomított szénhidrátok leredukálásával is – amit nemcsak hormonszintünk, de az egész szervezetünk meghálál majd.
 • Helyettük inkább törekedjünk egy fehérjékben, rostokban, valamint egészséges zsírokban gazdag étrend kialakítására. Ugyanakkor a szénhidrát sem az ellenségünk: makrotápanyagként mindenképp szükségünk van rá. Ha teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat választunk, azzal nem vétünk a szervezetünk ellen sem.
 • A keresztesvirágú zöldségek (pl. brokkoli, káposzta, karfiol) csökkentik az ösztrogénszintet.

A gyógynövények is nagy segítségünkre lehetnek:

 • a barátcserje elnevezése nem véletlen: a nők egyik legjobb barátja képes csökkenteni nemcsak a prolaktinszintet, hanem a tesztoszteron szintünket is.
 • a fodormenta teaként fogyasztva hasonló hatással bír, emellett növeli az ovulációhoz köthető, luteinizáló hormon (LH) és a folliculus stimuláló hormon mennyiségét is.
 • a fürtös poloskavész pedig ösztrogénszerű hatása miatt jöhet jól szervezetünknek; emellett reproduktív rendszerünk egészségét is hatékonyan támogatja.


A tesztoszteronszint a női szervezetben is kulcsfontosságú hormon – különösen, ha babát tervezünk. Az egészségünk védelme érdekében már akkor is célszerű ellátogatnunk orvosunkhoz, ha „csak” egy-két tünetét észleljük magunkon a túltengésének vagy a hiányának. Számos, későbbi problémának vehetjük így elejét!

Ha babát szeretnél és termékenységtámogatás a célod, ajánljuk babalesz.hu oldalunkat. 

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Barátcserje kapszula 200/390 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér