fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Immunrendszer
Tiszta, egészséges levegő otthonra

Tiszta és egészséges levegőt otthonra? Ez a 10 tipp segít!

A levegő létünk alapeleme, ezért nagyon fontos, hogy tiszta, friss állapotában áramoljon be a szervezetünkbe - nem csak mikor kinn vagyunk a szabadban, de saját otthonunkban is! Szerencsére tudatossággal, mindössze néhány könnyű lépéssel frissebbé, egészségesebbé tudjuk tenni otthonunk levegőjét. Olvasd el tippjeinket!

Tiszta, egészséges levegő otthonraA levegő létünk alapeleme, de nagyon fontos, hogy tiszta, friss állapotában áramoljon be a szervezetünkbe. A levegő, illetve a légzés egyértelműnek tűnik, de éppen ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk – különösen arra fordítunk kevés figyelmet, hogy saját otthonunkban milyen minőségű levegőt szívunk be. Szerencsére tudatossággal, mindössze néhány könnyű lépéssel frissebbé, egészségesebbé tudjuk tenni a lakásunk vagy házunk levegőjét.

1. Engedd be a kinti levegőt!

A gyakori szellőztetés egész évben fontos. Ha jó idő van, a pollenkoncentráció pedig alacsony, tárd szélesre az ablakokat és engedd be a friss, új levegőt. A hideg hónapokban a szellőztetés rövid, de alapos legyen: néhány óránként 2-3 percre nyisd ki teljesen az ablakokat. A levegő megújítása különösen fontos, ha festettél, főztél, vagy olyan kreatív hobbit végeztél, melyhez vegyi anyagokat kell használni (barkácsolás, ékszerkészítés, stb.).

2. Használj egyszerű tisztítószereket!

Egyes tisztítószerekben erős vegyszerek találhatók, melyek légzési nehézségeket okozhatnak vagy allergiás, illetve asztmás rohamot válthatnak ki. Olvasd át alaposan az összetevők listáját és kerüld el az illékony szerves vegyületeket, illatanyagokat vagy gyúlékony anyagokat tartalmazó termékeket. Saját tisztítószert is készíthetsz, sima szappan és víz, ecet, vagy szódabikarbóna felhasználásával.

3. Tarts növényeket!

A szobanövények nem csak dekoratívak, hanem egészségünket is védik! Amellett, hogy megkötik a szén-dioxidot és oxigént termelnek, egyes növények a vegyi anyagokat (pl. formaldehidet, trikloretilént és a benzolt) is kiszűrik a levegőből. Ezek közül a legkönnyebben tarthatók a közönséges borostyán, a kislevelű fikusz, a vitorlavirág és bizonyos pálma fajták.

4. Rendszeresen ellenőrizd a légkondicionáló- és fűtőrendszert!

Ha piszkos a hűtő- vagy fűtőrendszer szűrője, akkor a levegő nem tud megfelelően áramolni, és ez nedvességgel párosulva ideális feltételeket teremt a penész megtelepedésének. Legalább 3 havonta cseréld a szűrőt, és gondoskodj róla, hogy megfelelően illeszkedjen. Asztma, allergia, háziállatok vagy nagy család esetén akár havonta is érdemes ellenőrizni. Évente szakemberrel is nézesd meg.

5. Tartsd tisztán a fürdőszobát!

Ha valahol megtelepszik a penész a lakásban, az apró spórák bejuthatnak az orrodba vagy akár a tüdődbe is. Ez allergiás tünetekhez vezethet, mint például köhögés, tüsszögés, vagy légzési nehézségek. A gomba a nedves helyeket szereti, ezért fontos, hogy a fürdőszobát szárazon tartsd. Zuhanyzás után kapcsolj be egy ventillátort vagy nyiss ablakot, hogy legyen elegendő légmozgás. A nedves törölközőket és mosdókendőket akaszd fel száradni. Ha a kádban vagy máshol penészt találsz, akkor érdemes gyakrabban takarítanod.

6. Nézd át a gyümölcsöket és zöldségeket!

Ha túl sokáig tárolod őket, penész keletkezhet rajtuk. Épp ezért fontos, hogy rendszeresen nézd át a gyümölcsöket és zöldségeket is, és ha valamelyik romlott vagy penészt látsz rajta, akkor dobd ki! Ha szeretnéd, hogy hosszabb ideig elálljanak, akkor ne tárolás előtt mosd le őket, hanem csak fogyasztás előtt, illetve érdemes fagyasztva is tárolni némi zöldséget és gyümölcsöt és úgy biztosan van indig otthon "tartalék".

7. Ne hagyj elől ételmaradékokat!

Se bontott csomagokat vagy mosatlan edényeket, poharakat. A morzsákat is mindig takarítsd fel alaposan, és ha ételt dobsz ki, akkor zárt szemetesbe tedd. Ha ezeket betartod, akkor szinte semmi esélye, hogy csótányok vagy egyéb rovarok jelenjenek meg az otthonodban, melyek ürüléke és teteme a levegőbe jutva allergizálhat.

8. Ne engedd be a háziállatodat a hálószobába!

Emellett egyéb ülő és fekvő alkalmatosságra se engedd felmenni, ugyanis az állatszőr, illetve a kintről behozott allergének is gondot okozhatnak, ha belélegzed őket. Ha nehezedre esik nemet mondani a háziállatodnak, akkor másik megoldás a gyakori fürdetés és azoknak a helyeknek az átporszívózása, ahol sok időt tölt.

9. Mosd ki gyakran az ágyneműt és a szőnyegeket!

Heti egyszer, 60 fokos vízben mosd át a lepedőket, párnahuzatokat, takarókat és szőnyegeket. Így hatékonyan megszabadulsz az ezekben összegyűlt portól, penésztől, poratkáktól és egyéb szennyeződésektől, melyek a légzésedre hatással lehetnek. Szabadulj meg a nem levehető huzattal rendelkező párnáktól, melyeket nehéz megtisztítani!

10. Távolítsd el a porfogókat!

A nappali következő átalakításakor érdemes inkább bőr vagy műanyag borítású bútorokat választanod, mert ezek nem gyűjtik be úgy a port, pollent és egyéb allergéneket. A függönyök helyett jobb választás a reluxa, amit rendszeresen át tudsz törölni. Levegőminőség szempontjából a kemény felületű padló a legjobb, ami nem gyűjti magába a port. Ha padlószőnyeged van, akkor hetente porszívózz HEPA szűrős porszívóval.

Felhasznált irodalom
webmd.com/asthma/ss/slideshow-breathe-better-home
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Zöldségek, gyümölcsök frissen tartása - tippek és praktikák
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal