A banánt mint gyümölcsöt nem nagyon kell bemutatni senkinek. Az utóbbi évtizedekben gyakorlatilag bármelyik boltban, az év bármely szakában elérhető annak ellenére, hogy régen egzotikus gyümölcsnek számított. Sokan fogyasztják turmixként, müzlibe vagdalva vagy persze csak úgy magában, de ennél sokkal több lehetőségünk van, ha fel szeretnénk használni. Melegben tárolva hamar meg tud barnulni, de akkor sem kell kidobni - van, amit kifejezetten megbarnult banánból a legjobb! Ebben a cikkben erről írunk bővebben!
Miért érdemes banánt fogyasztani?
Először is a banán kiváló tápanyagforrás, sőt a gyomorpanaszok egy részén is képes enyhíteni. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesebben, >>ide kattintva<<. Sokan kifejezetten sport után fogyasztják energia és elektrolit pótlás részeként. Szinte minden turmix receptben megtalálható, kiváló krémes állagot biztosít és édesítő szerként is megállja a helyét. Egy "baj" van vele, hogy a melegben nagyon hamar elkezd bebarnulni. Ilyenkor nyáron pár óra alatt is képes teljesen megbarnulni a boltban még szép sárga banánunk - nem hiába hívjuk a kánikulát banánérlelő melegnek.
Milyen a jó banán?
Attól függ, mihez használjuk... Nyári melegben érdemes a még zöld banánt választani vásárláskor, így egy kicsit tovább lehet otthon gondolkozni, mi készüljön belőle. Egyébként a még zöld banán is ehető, sőt van, ami miatt előnyösebb is a fogyasztása érett társainál. A zöld banán állaga keményebb, az íze kevésbé édes, mert a keményítő még nem alakult cukorrá benne. Ez teszi a zöld banánt kiváló prebiotikum forrássá, mely nem csak az emésztésre van rendkívül jó hatással, de a vércukorszint szabályozásban is hasznos. A prebiotikumokról bővebben >>ide kattintva<< olvashatsz. Akik viszont latex allergiásak, kerüljék a még éretlen banánt, mert a benne és a latexben található protein hasonlósága miatt ez is kiválthatja az allergiás reakciót.
Nem kell megijedni, a barna foltos banánnak sincs semmi baja. Ahogy már írtuk, a keményítő cukorrá bomlik benne, ezért sokkal édesebb az íze - így például banánkenyérbe vagy klasszikus banánturmixba kifejezetten ez illik.
Mit lehet kezdeni még a túlérett banánnal?
Ha a banánkenyér és sima turmix már unalmas, íme néhány egyéb tipp a felhasználásra:
Készíts egyszerű házi fagyit belőle!
Karikázd fel a megpucolt, érett banánt és fagyaszd le egy jól zárható dobozban. Mikor jégkrémre vágysz, vedd elő és turmixold krémesre egy csipet fahéjjal ízesítve (olyan géppel tudod elkészíteni, ami folyadék nélkül is bírja a turmixolást).
Készíts egészséges fagyi shaket!
Ha fagyasztott banánt turmixolsz össze (növényi) tejjel, egészen krémes, jeges shaket fogsz kapni. Természetesen lehet egyéb fagyasztott vagy friss gyümölcsöt, mogyoróvajat vagy kakaóport is tenni hozzá, sőt, protein porral is dúsíthatod.
Gondold tovább a turmixolást és készítsd smoothie bowlt!
Hogy pontosan mi ez és hogy készítsd, azt >>ide kattintva<< találod!
Reggelizz vegán banánpalacsintát!
Nyomkodd össze a jó érett banánokat teljesen pépesre, adj hozzá egy csipet sót, egy kevés növényi tejet és annyi lisztet, hogy a magában pépesített banánnál csak egy kicsit legyen folyósabb a tésztád. Tapadásmentes serpenyőben pár csepp olajon süsd ki a palacsinták mindkét oldalát (érdemes egész mini palacsinátácskákat sütni, hogy könnyebb legyen megfordítani.)
Egyél chia pudingot desszertnek!
Nyomkodj szét egy banánt, adj hozzá 1,5 dl növényi tejet és keverj bele 2 evőkanál chia magot. Tedd a hűtőbe pár órára, hogy bezselésedjen - fogyaszthatod így natúron, de megszórhatod például bogyós gyümölcsökkel, vagy kakaóporral és csokiforgáccsal, esetleg mézeskalács fűszerrel és egy kevés mézzel.
Krémesíts vele egzotikus leveseket!
Próbáld ki ezt az édesburgonya krémlevest, banánnal sűrítve - recept >>ide kattintva<<.
Keverd sütitésztákba!
Sütemények tésztáját össze is fogja és édesíti is egyben, ezért is kedvelt vegán sütő alapanyag. Keverheted zabkekszbe is a cukor egy része helyett, vagy készíthetsz banánkenyér tésztából muffinokat uzsonnára.
Tápanyag, nem csak embereknek!
Tudtad, hogy ha a banánhéj belső felével törlöd le a port a szobanövényeidről nem csak fényesebbek lesznek a levelei, de táplálod is őket? Sőt, akár tápoldatot is lehet érett banánhéjból készíteni! A benne lévő kálium, foszfor, kalcium, magnézium só és kén a konyhakerttel vagy éppen a rózsákkal is csodát tud tenni.
Legegyszerűbben úgy készíthetsz tápoldatot a héjból, ha egy nagy üveg aljára teszel 4-6 banánhéjat és leöntöd annyi vízzel, hogy teljesen ellepje (ha kilóg egy kicsit is, megromlik). Textillel, vagy lazán ráhelyezett fedővel takard le az üveget - fontos, hogy a képződő gázok távozni tudjanak belőle. Tedd félre 2-7 napra, ezután vedd ki a héjakat és használd a vizet tápoldatként!
Ha fontos számodra a környezetvédelem, ne csak arra ügyelj, hogy műanyag zacskó helyett saját textil szatyrot vigyél a boltba, vagy kulacsot hordj magadnál. Próbálj okosan vásárolni, csak annyit venni és főzni mindenből, ami biztosan el is fog fogyni. Amit pedig nem tudsz időben megenni, fagyaszd le, főzd be, fermentáld vagy készíts belőle alaplevet amit jégkocka tartóban eltehetsz későbbre. Mindig van alternatíva - a pazarlás is csak egy döntés, dönts másképp!